Portul Constanța, poarta principală de tranzit pentru heroină și cocaină. Dar marijuana e deja „Made în Romania”, confirmă secretarul de stat Despescu
This browser does not support the video element.
Portul Constanța este una din cele mai mari căi de intrare a drogurilor de mare risc, heroină sau cocaină, în Uniunea Europeană. În 2021, structurile antidrog au reușit o captură record de heroină, locul doi în Europa, 1,5 tone dintr-un singur transport. Zeci de containere sunt controlate zilnic, susține secretarul de stat pentru ordine şi siguranţă publică în Ministerul Afacerilor Interne, Bogdan Despescu, dar operațiunile și capturile nu pot fi făcute publice înainte de a finalizată întreaga anchetă, care vizează întreg lanțul infracțional, de la producător, distribuitor, destinatar, retailer și consumator.
Dacă drogurile de mare risc provin din import, cele mai ușoare, ca marijuana, sunt cultivate în cea mai mare parte în România. Ceea ce demonstrează că România nu mai este doar țară de tranzit, ci producător, distribuitor și consumator de stupefiante, vezi VIDEO.
Capturi de droguri, la ordinea zilei
Secretarul de stat pentru ordine şi siguranţă publică în Ministerul Afacerilor Interne Bogdan Despescu a declarat, miercuri, că în Portul Constanţa s-au înregistrat capturi de droguri şi în ultima perioadă, dar a precizat că aceste cazuri nu pot fi mediatizare instant. El a dat exemplul că cea mai mare captură de heroină, amintită mai sus, a fost făcută publică abia după 3 ani.
“Astăzi vă confirm că în Portul Constanţa sunt capturi de droguri şi în ultima perioadă. Cazurile respective nu pot fi mediatizate în acest moment. Înţelegeţi foarte bine de ce, ţine de traseul, destinaţia, trasabilitatea şi documentarea activităţii grupurilor implicate”, a transmis secretarul de stat, sugerând că instituțiile antidrog române nu lucrează singure și de capul lor.
Constanța deține recordul absolut
Despescu confirmă că în Portul Constața este poarta principală de acces a stupefiantelor de mare risc în România, și ulterior în Uniunea Europeană. Întrebat de ce în condițiile în care în alte porturi din Europa sunt anunțate anual zeci de tone de droguri, de ce noi nu ne fălim cu performanțe similare, Despescu a raportat suma capturile care nu mai pot compromite investigațille, vezi VIDEO.
“Cele mai mari capturi realizate de structurile de la Antidrog sunt prin Portul Constanţa. Cu privire la aceste acţiuni am menţionat, o repet, este nevoie de o perioadă mare de timp pentru documentare şi confirm încă o dată că în ultima perioadă au fost realizate capturi de colegii de la structurile Antidrog, capturi care astăzi nu pot fi comunicate public. Aşa e normal, să se realizeze o documentare totală, pe tot traseul, destinaţie, ramificaţie, tragerea la răspundere penală a întregii reţele”, a răspuns Despescu.
5000 de containere periate de antidrug cu un scanner ruginit
El a mai afirmat că structura Antidrog a făcut verificări în peste 5.000 de containere aflate în Portul Constanţa.
“Vă exemplic activităţile derulate în acest an de structura Antidrog din Portul Constanţa, este organizată această structură în Portul Constanţa, care a făcut verificări în peste 5.000 de containere. Toate containerele respective au fost verificate fizic pe baza analizelor de risc. În plus, în Portul Constanţa, Poliţia Română s-a dotat pe fonduri externe nerambursabile cu un scaner mobil care acţionează exclusiv aici. În acest an au scanat peste o mie de containere. Ieri, de exemplu, din raportarea zilnică, rezultă că au fost verificate 74 de mijloace de transport şi containere de către colegii de la Transporturi, cei care gestionează, cei care administrează acest scaner”, a mai declarat Bogdan Despescu.
Fostul ministru de Interne Lucian Bode a declarat, în 18 septembrie, la Parlament, despre capturile de droguri din Portul Constanţa, că toate containerele care vin din America de Sud sunt verificate, dar că avem, într-adevăr, o problemă şi aceea se numeşte lipsa scanerelor, pentru că avem un singur scaner şi acela îmbătrânit.