PORTUL Constanța, sub lupa Serviciului Vamal şi de Protecţie a Frontierelor al Statelor Unite ale Americii. Ce urmează de la 1 ianuarie 2024

Publicat: 28 11. 2023, 19:14

Autoritatea Vamală Română va beneficia, în Portul Constanţa, de sprijinul unui reprezentat al Serviciului Vamal şi de Protecţie a Frontierelor al Statelor Unite ale Americii.

El este expert în domeniul analizei de risc şi controlului vamal, potrivit unui comunicat remis de AVR.

Vameși români, la „instructaj” în SUA

Autoritatea Vamală Română şi Serviciul Vamal şi de Protecţie a Fontierelor al Statelor Unite ale Americii (CBP) au agreat ca de la începutul anului 2024 un reprezentant din cadrul CBP să înceapă activitatea de consultanţă în domeniul analizei de risc şi controlului vamal în Portul Constanţa”, se menţionează în comunicat.

Totodată, o delegaţie a Autorităţii Vamale Române va participa în Statele Unite ale Americii, în cadrul Programului Internaţional de Vizite (IVP), la operaţiunile CBP, pentru a face schimb de experienţă şi a afla metodele de lucru folosite de americani ca să obțină un control mai bun asupra mărfurilor şi persoanelor care intră în SUA.

Preşedintele Autorităţii Vamale Române, Ion Cupă, a avut luni, 27 noiembrie 2023, o întrevedere cu reprezentanţii CBP.

Întâlnirea a fost mediată de către Biroul Regional al Agenţiei pentru Reducerea Ameninţărilor din domeniul Apărării din cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România (DTRA).

Discuţiile s-au axat pe coordonarea proiectelor viitoare (2023-2026) privind schimbul reciproc de bune practici şi sporirea măsurilor de siguranţă în domeniul operaţiunilor vamale”, se mai precizează în comunicat.

Preşedintele AVR, Ion Cupă, a subliniat faptul că autoritatea vamală română apreciază contribuţia CBP la crearea unei relaţii constructive şi a unor condiţii îmbunătăţite pentru control vamal în frontieră.

De asemenea, Cupă şi-a manifestat deschiderea pentru consolidarea colaborării, exprimându-şi încrederea că sprijinul unui expert pe analiză de risc şi control vamal va fi foarte benefic pentru activitatea din Portul Constanţa.

Partea americană a reafirmat ideea că securitatea schimburilor comerciale la nivel mondial şi facilitarea comerţului trebuie să fie o prioritate pentru toate agenţiile care asigură securitatea frontierelor.

Experţii au oferit o prezentare a Programului de schimb electronic de date privind mărfurile străine, un program global de control al mărfurilor, care este totodată un instrument de verificare globală a încărcăturilor ce oferă acces la datele despre mărfuri deţinute de Statele Unite ale Americii”, se mai precizează în comunicat.

Portul Constanța are o importanță strategică

Portul Constanţa este principala poartă de intrare şi de ieşire a mărfurilor în şi din România.

Anul trecut, autorităţile portuare au raportat un volum de trafic record de 75,550 milioane de tone, faţă de 67,483 milioane de tone anul precedent, anul 2022 însemnând maximul volumului de trafic operat de Portul Constanţa în istoria sa.

În cadrul unei cooperări determinate de recentele evenimente mondiale şi de suprapunerea misiunilor în regiunile balcanice, Agenţia pentru Reducerea Ameninţărilor din domeniul Apărării (DTRA), Departamentul pentru Securitate Internă (DHS) şi Serviciului Vamal şi de Protecţie a Frontierelor SUA (CBP) s-au angajat colaborativ să dezvolte o strategie de evaluare şi dezvoltare pentru a spori capacităţile de securitate la frontieră în cadrul naţiunilor aliate.

Primul pas în acest demers a fost efectuarea unei evaluări a frontierelor terestre şi maritime ale României pentru a identifica capabilităţile şi provocările cu mediul operaţional”, se mai precizează în comunicat.

Astfel, în octombrie 2022, o echipă condusă de managerul de program al DTRA din cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România şi ataşatul regional al CBP din cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Bulgaria a efectuat mai multe vizite de studiu în domeniul securităţii frontaliere la Birourile Vamale de Frontieră Constanţa, Giugiuleşti, Albiţa şi Siret.

Ca urmare a respectivelor vizite de studiu a fost elaborat un plan de măsuri care vizează îmbunătăţirea dezvoltării şi gestionării criteriilor de risc, modernizarea şi digitalizarea controalelor vamale, extinderea capacităţilor de combatere proactivă a corupţiei, precum şi investiţia în formarea profesională a angajaţilor Autorităţii Vamale Române.