Posibil focar de holeră în Ucraina, fiind deja înregistrate cazuri de difterie. Care sunt cele mai expuse orașe
Fyodor Lapiy, medic infecțios și președintele al Grupului Național de Experți Tehnici pentru Imunoprofilaxie, a avertizat asupra faptului că în timpul războiului din Ucraina există riscul unei creșteri a bolilor precum difteria și holera.
Și managerul de incidente al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru Ucraina, dr. Dorit Nițana, a precizat că toate teritoriile ocupate, dar mai ales Mariupol, sunt în pericol de a dezvolta un focar de holeră.
La Mariupol, ocupanții ruși au restabilit parțial alimentarea cu apă, însă, din cauza avariilor semnificative și frecvente ale conductelor, apa potabilă este amestecată cu scurgerile din canalizare.
„Primim informații de la organizații neguvernamentale că apa de canalizare este amestecată cu apa potabilă în Mariupol. Astfel se răspândesc multe boli, în special holera. Ne pregătim pentru asta, pregătim vaccinuri, cooperăm cu organizațiile non-guvernamentale care pot călători acolo și pot sprijini oamenii”, a menționat Nitzana, citat de Antena 3.
Cazuri de difterie au fost înregistrate deja în regiunea Ternopil.