Post de radio capturat de talibani. Ce programe difuzează stația din Kandahar, rebotezată ”Voice of Sharia”
Joi noapte, talibanii au reușit să cucerească al doilea oraș ca mărime din Afganistan, Kandahar, preluând și principalul post de radio al orașului. După capturarea stației, insurgenții au rebotezat radioul, acesta numindu-se, acum, ”Voice of Sharia” (n.red. – ”Vocea Sharia” – legea islamică).
Peste o treime din capitalele regionale ale Afganistanului au fost cucerite doar într-o săptămână, după o ofensivă de proporții. Potrivit informațiilor transmise de talibani prin intermediul unui material filmat, toți angajații postului de radio sunt prezenți la locul de muncă. Nu este difuzată muzică, dar sunt transmise în eter știri, analize politice și, bineînțeles, pasaje din Coran.
În același material filmat se precizează că ”rezidenții din Kandahar au salutat victoria talibanilor”.
Trebuie menționat că talibanii nu au mai avut acces la o stație de radio a unui oraș important din Afganistan din perioada în care s-au aflat la putere, în perioada 1996 – 2001. La vremea respectivă, aceștia dețineau controlul unui post de radio numit tot ”Vocea Sharia”, informează Antena 3.
Talibanii câștigă tot mai mult teren în Afganistan
Sâmbătă dimineața, forțele talibanilor au lansat un atac pe mai multe direcții asupra orașului Mazar-e-Sharif, apărat de veterani militari, transmite și Associated Press. Mazar-e-Sharif – 500.000 de locuitori – este al patrulea mare oraș afgan.
Talibanii au reușit, joi, să cucerească orașul Ghanzi, situat la 150 de kilometri sud-vest de Kabul, deschizându-și drumul către capitala țării, Afganistanului.
În ultimele două luni, insurgenții au ocupat mai mult teritoriu în Afganistan decât în toată perioada de când au fost îndepărtați de forțele internaționale de la putere, în anul 2001.
Încurajați și de retragerea trupelor NATO din ultimele săptămâni, talibani au început să ocupe tot mai multe districte aflate până acum sub control guvernamental (mai multe detalii AICI).
Aproximativ 15 milioane de persoane – practic, jumătate din populația țării – locuiesc în zonele controlate de talibani sau acolo unde talibanii aveau o prezență activă și au organizat atacuri de amploare împotriva forțelor guvernamentale.