Postul Crăciunului 2024. Postul începe pe 15 noiembrie, iar conform rânduielilor bisericești, credincioșii trebuie să renunțe la consumul de carne cu o seară înainte, pe 14 noiembrie (Lăsatul Secului). Potrivit cutumelor religioase și a tradițiilor, există câteva aspecte care nu pot fi făcute în cele 40 de zile de post. Iată detaliile mai jos.
Postul Crăciunului 2024, cunoscut de credincioși și ca Postul Nașterii Domnului, ține 40 de zile. Se va încheia la data de 24 decembrie. În această perioadă, credincioșii se abțin de la consumul anumitor alimente, merg la biserică și respectă anumite tradiții.
În cele 40 de zile de post, credincioșii nu consumă anumite alimente și trec printr-o perioadă de reflecție și pregătire spirituală. În Postul Crăciunului, credincioșii nu consumă ouă, carne și lactate și evită petrecerile. De asemenea, în această perioadă nu este bine să te cerți și nici să manifești un comportament egoist. Tot în această perioadă sunt interzise plăcerile trupești.
„Este perioada în care oamenii trebuie să fie mai buni şi mai miloşi cu cei din jurul lor, căci doar aşa vor putea fi şi ei iertaţi de Dumnezeu. Postul reprezintă reţinerea totală de la anumite alimente şi băuturi în scop religios şi moral. Mai mult, creştinii trebuie să se reţină şi de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoţit de cel sufletesc”, explică părintele Ramon Eugen Ilie, arată Adevarul.ro.
Tot în această perioadă, creștinii merg la biserică pentru a se ruga atât pentru ei, cât și pentru cei dragi. Sunt încurajate donațiile și actele de caritate și este o perioadă în care fiecare persoană trebuie să se concentreze pe spiritualitate.
Este postul cu cele mai multe dezlegări la pește, ulei și vin. În anumite zile de marți și joi, potrivit cutumei bisericești, au loc aceste dezlegări. De asemenea, aceste restricții alimentare nu se aplică în toate sâmbetele, duminicile și nici cu ocazia sărbătorilor importante – Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (21 noiembrie), Sfântul Andrei (30 noiembrie), Sfântul Nicolae (6 decembrie), arată botosani24.ro.
Produse dulci mai pot fi consumate de Lăsata Secului. În dimineața de 15 noiembrie, prima zi a Postului Crăciunului, sătenii obișnuiau să curețe tacâmurile și vasele, pregătindu-le pentru post. În anumite zile, vasele se lasă cu gura în jos pentru a alunga necazul și boala.
Vezi și Rețetă de POST: chiftele mănăstirești, gata în doar 20 de minute
Sursă foto: Envato (caracter ilustrativ)