Prima pagină » Actualitate » Postul Crăciunului. Ai voie să mănânci fructe de mare în perioada postului?

Postul Crăciunului. Ai voie să mănânci fructe de mare în perioada postului?

Postul Crăciunului. Ai voie să mănânci fructe de mare în perioada postului?

Postul Crăciunului, conform calendarului creștin ortodox, a început pe 15 noiembrie și se va încheia pe data de 24 decembrie. Pe 25 decembrie, creștinii vor sărbători Nașterea Domnului sau Crăciunul.

Postul Crăciunului este mai uşor faţă de cel al Paştelui, având multe dezlegări la peşte, ulei şi vin. Se dă dezlegare la peşte şi preparate din peşte, precum şi la vin şi untdelemn în toate zilele de sâmbătă şi duminică.

În Postul Crăciunului, credincioșii consumă doar mâncăruri de post. Nu se mînâncă carne, brânză și ouă, iar în zilele de luni, miercuri și vineri mâncarea se consumă fără ulei și nu se bea vin.

Însă, dacă în zilele de luni, miercuri și vineri, Biserica Ortodoxă prăznuiește un sfânt mare din Calendar însemnat cu cruce neagră, atunci creștinii au voie să consume vin și untdelemn, iar dacă sărbătoarea este trecută cu cruce roșie în calendar, atunci în acea zi se face dezlegare și la pește.

Postul Crăciunului. Ai voie să mănânci fructe de mare în perioada postului?

Însă, de cele mai multe ori există întrebarea: sunt sau nu sunt de post fructele de mare? Se pot consuma acestea în această perioadă? Preotul Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, vine cu lămuriri în această privință.

”Regula postului creștin este să nu consumăm alimente de proveniență animală, nici produsele lor: lapte, ouă, brânză. Rostul postului adânc este să-ți educe pofta, vorbim aici de rolul instinctelor, și cel mai apropiat instinct este foamea. Este un instinct natural, întrucât trebuie să ne alimentăm ca să supraviețuim, dar în același timp alimentația este o plăcere, un rafinament.

Postul scoate așa-numitele alimente de dulce, care ne îndulcesc gustul, ni-l fac mai plăcut, mai rafinat.  De aceea, alimentele de provenință animală sunt considerate de dulce pentru că sunt mai plăcute, mai dorite clar. Viața noastră creștinească are la bază educarea tuturor instinctelor. Plecăm de la acest exercițiu zilnic, al mâncării, dar în perioada postului trebuie să educăm și celelalte instincte, chiar și instinctul sexual. Trebuie să căutăm să educăm toate instinctele, ca să se facă voia lui Dumnezeu, adică să ne sfințească“, explică preotul, potrivit antena3.ro.

Fructe de mare sunt, în gastronomie, un ansamblu de animale marine mici: creveți, languste, stridii, homari, langustine, scoici, sepii, caracatițe, servite pe gheață sub formă de cocktail sau folosite ca ingrediente în preparate specifice.

Zilele cu dezlegare la pește din Postul Crăciunului

21 noiembrie: Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (luni) – sărbătoare cu cruce roșie
26 noiembrie: Sfântul Stelian (sâmbătă)
27 noiembrie: Sfântul Mucenic Iacob Persul (duminică)
30 noiembrie: Sfântul Apostol Andrei (miercuri) – sărbătoare cu cruce roșie
3 decembrie: Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica (sâmbătă)
4 decembrie: Sfânta Muceniță Varvara (duminică)
5 decembrie: Sfântul Sava cel Sfințit (luni)
6 decembrie: Sfântul Ierarh Nicolae (marți) – sărbătoare cu cruce roșie
10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf (sâmbătă)
11 decembrie: Sf. Cuv. Daniil Stâlpnicul și Luca cel Nou (duminică)
12 decembrie: Sfântul Spiridon (luni)
13 decembrie: Sfântul Ierarh Dosoftei (marți)
17 decembrie: Sfântul Proroc Daniel (sâmbătă)
18 decembrie: Sf Cuv. Daniil Sihastrul (duminică)

 

Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de ani, când lucra ca reporter pentru un ziar săptămânal. ... vezi toate articolele

Citește și