Postul de city manager al Sectorului 1, scos la concurs de Clotilde Armand în decembrie 2020, a fost câștigat de un coleg de partid al edilului. Potrivit unor surse GÂNDUL, este vorba de Ciprian Barna, membru USR Bihor, formațiune politică din care face parte și edilul Sectorului 1.
Administratorul public se va ocupa de coordonarea cheltuirii eficiente și transparente a banului public, de elaborarea de proiecte, politici și strategii noi de dezvoltare, de atragerea de fonduri extrabugetare, de elaborarea planului de dezvoltare locală și va ține legătura cu sectorul privat.
Clotilde Armand postase anul trecut, pe pagina sa de Facebook, un anunț prin care informa scoaterea postului la concurs și îi îndemna pe doritori să se înscrie în cursa pentru una din cele mai importante funcții din administrația locală. Până la urmă, acest post a fost câștigat chiar de către un coleg de partid al acesteia.
Ai remarcat și tu că în Sectorul 1 sunt multe lucruri de făcut. Crezi că poți contribui la reconstruirea și dezvoltarea comunității noastre prin proiecte și programe cu impact major în viața cetățenilor? Dacă ești o persoană integră, inovatoare, energică și ai cunoștințe solide sau experiență în domenii precum: smart city, digitalizare, mediu, investiții, atragere de fonduri europene și administrație publică, te așteptăm să facem împreună echipă. Poți fi chiar tu administratorul public (city manager-ul) Sectorului 1! Trimite-ne câteva rânduri despre tine, alături de CV-ul tău, pe adresa de e-mail: [email protected] până pe data de 19 decembrie 2020. Haide împreună cu noi să schimbăm în bine viața locuitorilor Sectorului 1!”, scria, atunci, edilul Sectorului 1.
Ca city manager, Ciprian Barna va coordona, printre altele, cheltuirea banilor publici si strategiile de atragere de fonduri europene. Pentru aceste îndatoriri, el ar putea câștiga peste 9.000 de lei pe lună, potrivit ziare.com, care scrie că fostul administrator public al Sectorului 1, Petruta Ulmeanu, a încasat în 2019 suma de 110.083 de lei, ceea ce înseamnă aproximativ 9.170 de lei, lunar, potrivit declaratiei publicate anul acesta.
Însă, ca fostă judecătoare, Ulmeanu își rotunjea veniturile și cu ajutorul pensiei de magistrat, în valoare de 199.968 de lei.
Dar și Ciprian Barna, dacă va încasa și sporul de 25% pentru implementarea unor proiecte cu fonduri europene, ar putea ajunge și la un venit de 13.000 de lei net (22.000 de lei brut), iar legea îi permite acest lucru, conform sursei citate.
Ciprian Barna (USR Bihor), în vârstă de 40 de ani, s-a născut în Oradea, județul Bihor.
Conform CV-ului postat pe site-ul USR Bihor, a studiat Administrație Publică, Drept și Afaceri Europene la Cluj, Oradea și în Franța (Universitatea Lyon 2, Universitatea din Reims-Champagne-Ardenne, Școala Națională de Administrație) iar din anul 2006, lucrează în domeniul dezvoltării locale, al fondurilor europene și al managementului de proiecte.
Principalele sale domenii de expertiză se referă la:
Garda Națională de Mediu s-a pronunțat în legătură cu gunoaiele din Sectorul 1 și a sancționat Primăria lui Clotilde Armand pentru nerespectarea obligațiilor legale ce îi revin cu privire la curățenia urbei.
De altfel, Garda a apreciat că Romprest respectă legislația în vigoare referitoare la deșeuri și salubrizare.
Autoritatea Administrației Publice Locale Sector 1 a fost sancționată de GNM-CMB întrucât nu a respectat dispozițiile OUG nr. 195/2005 privind protecția mediului precizate la art. 90, lit. f întrucât nu a asigurat „prin serviciile publice și operatorii economici responsabili, măsurilor de salubrizare a localităților, de întreținere și gospodărire a spațiilor verzi, a piețelor și a parcurilor publice”, se arată în nota de constatare încheiată în 22 decembrie și definitivată în 23 decembrie, la sediul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Municipiului București.
Reporterii GÂNDUL.RO au aflat ÎN PREMIERĂ că amenda este una record, în valoare de 160.000 de lei. „Compania Romprest Service SA respectă prevederile legislației privind protecția mediului în vigoare, condițiile impuse pentru desfășurarea activității precizate în actele de reglementare deținute și măsurile dispuse de comisarii Gărzii Naționale de Mediu în conținutul actelor de control încheiate anterior”, se mai arată în decizie.
Echipa de comisari GNM-CMB a constatat existența unor masive depozitări necontrolate de deșeuri și pe terenuri care, conform informațiilor comunicate în scris de Poliția Locală Sector 1, aparțin UAT Municipiul București, respectivele imobile nefiind deci în administrarea Autorității Administrației Publice Locale Sector 1.
Aspectele constatate și menționate anterior sunt reliefate și de imaginile foto captate pe amplasament de echipa de comisari (…), acestea fiind însușite sub semnătură de toate persoanele în activitatea de inspecție și control. Din conținutul Notei de Constatare nr. 599/16.12.2020 rezultă că nu s-a putut evidenția dpdv a protecției mediului stadiul reglementării activității ADP 1.