Un post de radio polonez care a lansat un canal gestionat aproape în întregime de inteligența artificială, cu prezentatori AI, a renunțat la „experiment” după mai puțin de o săptămână pentru că a primit o reacție negativă la concept, potrivit Notes From Poland.
Radio Cracovia, un post public din al doilea oraș ca mărime din Polonia, arătat că proiectul a fost un „succes”, deși s-a renunțat la AI – în ciuda faptului că inițial proiectul a fost planificat să dureze trei luni.
Cu toate acestea, Marcin Pulit, editorul principal al postului, a admis că „au fost surprinși de nivelul de emoție care a însoțit acest experiment, de faptul că ni s-au imputat intenții și acțiuni inexistente, de judecățile dure formulate pe baza unor rapoarte false”. Radio Cracovia și-a relansat canalul OFF, pe care l-a numit „primul post de radio din Polonia creat aproape în întregime de inteligența artificială”, săptămâna trecută.
Trei personaje cu inteligență artificială, fiecare cu o personalitate, interese și chiar imagini create de AI cu privire la aspectul lor, au prezentat programele postului. Acestea au fost concepute pentru a fi „reprezentanți model ai generației Z” și pentru a atrage tinerii.
La scurt timp după lansare, OFF a difuzat un interviu imaginat cu poeta poloneză Wisława Szymborska, care a murit în 2012. Interviul a fost creat de AI. Fundația Wisława Szymborska a acordat undă verde programului.
Pulit a dezvăluit săptămâna trecută că postul avea intenția de a transmite un „interviu” asemănător cu eroul istoric polonez Józef Piłsudski pe 11 noiembrie, ziua în care Polonia sărbătorește Ziua Independenței.
Cu toate acestea, Pulit a comunicat în această dimineață că Radio Cracovia a luat decizia de a renunța la canalul său condus de AI. Această decizie a fost luată după o mulțime de proteste împotriva proiectului, inclusiv de la foști angajați ai OFF care au spus că au fost concediați pentru a face loc planurilor AI.
Reprezentantul postului a recunoscut că postul a fost „surprins de nivelul de emoție care a însoțit acest experiment”.
El a oferit o explicație, spunând: „De la început, acest proiect a fost conceput ca o voce în dezbaterea privind oportunitățile și amenințările reprezentate de dezvoltarea inteligenței artificiale”.
„Scopul experimentului radio… a reușit. Am adunat atât de multe observații, opinii și concluzii după doar o săptămână, încât am decis că nu mai avea sens să continuăm… Experimentul nostru a demonstrat cât de multe elemente necesită reglementare, iar cunoștințele noastre pot fi utilizate în procesul de elaborare a legii”, a precizat jurnalistul.
Pulit a spus că postul a fost „transparent, marcând în mod clar conținutul generat cu ajutorul instrumentelor de inteligență artificială și comunicând clar că nu intenționăm să înlocuim oamenii cu mașini” în răspuns la criticile proiectului.
El a continuat spunând: „În ciuda acestui fapt, am experimentat cum funcționează mecanismele post-adevăr, cum faptele își pierd importanța în comparație cu o poveste care face apel la emoțiile și convingerile destinatarilor”.
Rafał Komarewicz, deputat din Partidul Polonia 2050 (Polska 2050), care face parte din coaliția de guvernare și unul dintre cei care au criticat proiectul de inteligență artificială, a apreciat anunțul lui Pulit. Cu toate acestea, el a spus că nu va lăsa problema să se încheie aici.