Postul Paștelui, mai SCUMP decât anii trecuți. „Preţuri foarte mari, salarii foarte mici”
Apropierea Postului Paștelui, dar și a sărbătorii Învierii aduce, ca în fiecare an, scumpiri ale produselor alimentare specifice acestei perioade.
Astfel, cei care vor să țină post vor trebui să scoată bani mai mulți din buzunar anul acesta.
Multe alimente care, în mod normal, sunt destul de accesibile, au ajuns acum să coste mult, chiar și cu 50% mai mult față de anii trecuți.
Ce alimente se scumpesc exagerat
Fasolea, unul dintre alimentele de post preferate ale românilor, a ajuns să coste 20 de lei per kilogram, cu 50% mai mult ca anii trecuți. Kilogramul de urzici costă și el tot atât, iar kilogramul de ceapă ajunge la 15 lei.
Mai scumpe sunt şi verdeţurile, dar şi ardeii, păstârnacul, conopida şi roşiile.
„De când eram mică, m-au obişnuit ai mei să ţin post şi încerc în fiecare an să ţin post şi de Crăciun, şi de Paşte. Mai ales acum că vine perioada postului, am început cât de cât să mă pregătesc, m-am uitat ce reţete pot să fac de mâncare”, spune o tânără, citată de jurnalul.ro.
Multe persoane, mai ales cele mai în vârstă, spun că, din cauza prețurilor, vor trebui să se bazeze pe conservele făcute în casă toamna trecută.
„Preţurile sunt cam aşa, dar avem zacuscă făcută de astă toamnă, gemuri, compoturi”, spune o femeie.
Prețurile îi nemulțumesc pe mulți, mai ales că, în ultimul an, veniturile nu au ținut pasul cu creșterea prețurilor.
„Foarte mari, să ştiţi. Nişte preţuri extraordinar de mari. Roşiile sunt 20 de lei, un leu un ardei. Salariile sunt foarte mici”, spune un bărbat.
Zacusca, un alt produs cumpărat în perioada postului, costă cel puţin 15 lei borcanul. Creșteri s-au înregistrat și în rândul produselor de post vândute de marile lanțuri de magazine, mai notează sursa citată.
Când începe Postul Paștelui în 2024
Postul Paștelui este unul dintre cele două mari posturi din an și cel mai aspru dintre toate. Înainte de Paște, creștinii țin Postul Mare, perioadă care face referire la postul de 40 de zile și 40 de nopți pe care Mântuitorul Iisus Hristos l-a ținut înainte de a începe Propovăduirea Evangheliei.
De asemenea, postul de 40 de zile aduce aminte și de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu, Decalogul, scris pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii. Citește mai mult…
Sursa foto: Shutterstock