Prima pagină » Actualitate » Cât de infecțioși sunt vaccinații anti-Covid, în comparație cu nevaccinații. Ce spun specialiștii cu privire la transmiterea mai rapidă a bolii

Cât de infecțioși sunt vaccinații anti-Covid, în comparație cu nevaccinații. Ce spun specialiștii cu privire la transmiterea mai rapidă a bolii

Cât de infecțioși sunt vaccinații anti-Covid, în comparație cu nevaccinații. Ce spun specialiștii cu privire la transmiterea mai rapidă a bolii
A început maratonul de vaccinare din București. Evenimentul se desfășoară până luni | GALERIE FOTO

Vaccinarea rămâne principala armă împotriva COVID-19, dar experții în sănătate publică au afirmat tot timpul că asta nu înseamnă că cei vaccinați nu se îmbolnăvesc, ci că fac forme mult mai ușoare ale bolii.

Dar mereu apare aceeași întrebare: pot vaccinații să transmită boala? Și cât de infecțioși sunt, în comparație cu cei nevaccinați?

Studiile realizate până în acest moment nu sunt unanime în concluzii, însă indică faptul că vaccinul face o diferență în ceea ce privește infectarea și gradul de transmitere a bolii, arată un articol al publicației americane The Atlantic, citat de Libertatea.

De șase ori mai mulți nevaccinați decât vaccinați, depistați pozitiv

Anul acesta, la începutul lunii august, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA a publicat un studiu cu privire la un focar de COVID din statul american Massachusetts, care arăta că 74% din cazuri au fost în rândul persoanelor vaccinate.

Astfel, CDC le-a recomandat tuturor cetățenilor să continue să poarte mască de protecție în interior, găsind rezonabilă teama ca și cei vaccinați să răspândească virusul la fel de mult ca cei nevaccinați.

Trei luni mai târziu, cel mai negru scenariu al CDC n-a devenit realitate, însă s-a constatat că există un risc ca și cei vaccinați să transmită virusul.

Persoanele vaccinate răspândesc virusul mai puțin decât cele nevaccinate, pentru că sunt mai puțin predispuse să se infecteze, notează The Atlantic.

Conform unei cercetări a CDC, de la începutul lunii septembrie, persoanele nevaccinate care contractau boala erau de șase ori mai multe decât cele imunizate care erau depistat pozitiv la COVID-19.

Riscul de transmitere a bolii, mai mic în cazul vaccinaților

Chiar și în cazul în care un om vaccinat se îmbolnăvește, el transmite virusul mult mai puțin, susține un raport publicat în septembrie de Institutul de Sănătate Publică din Olanda.

Ideea este susțină și de imunologul Ross Kedl, profesor la Universitatea din Colorado, într-o intervenție pentru The Atlantic. El aduce în discuție, printre altele, și un studiu din Marea Britanie, care arăta că vaccinurile Pfizer și AstraZeneca au redus transmiterea bolii.

„Vaccinarea reduce transmisia variantei Delta, însă mai puțin decât a variantei Alfa”, se scrie în concluziile raportului.

În ce privește încărcătura virală (adică acea cantitate de virus pe care o are fiecare persoană infectată), cercetătorii au concluzionat că e doar unul dintre factorii transmiterii bolii.

Vaccinați sunt mai puțin infecțioși

Specialiștii susțin că în cazul în care o persoană vaccinată și una nevaccinată au aceeași încărcătură virală, nu este obligatoriu ca ei să răspândească virusul în mod egal.

O explicație stă în faptul că vaccinații sunt purtători de particule virale mai puțin infecțioase, după cum arăta și un alt studiu olandez lansat recent. Principiile de bază ale imunologiei susțin această ipoteză, spune și Ross Kedl.

Particulele virale transmise de un om vaccinat sunt acoperite de un înveliș de anticorpi, explică profesorul.

„Informațiile sunt foarte clare că indivizii vaccinați transmit virusul mai puțin decât cei nevaccinați”, declară pentru The Atlantic și Christopher Byron Brooke, profesor asistent la Universitatea din Illinois.

Acesta este coautorul unui studiu care arată că cei vaccinați răspândesc mai puțini viruși, se opresc din transmiterea coronavirusului mai repede decât cei nevaccinați și răspândesc particule virale mai puțin infecțioase.

Un alt factor în transmiterea bolii este perioada de timp care s-a scurs de când am fost imunizați. Așa cum arăta un studiu din Anglia, protecția oferită de vaccin în fața transmiterii bolii începe să scadă după aproximativ trei luni, deși protecția generală încă este destul de puternică.


Vă recomandăm și: