Prima pagină » Actualitate » Povestea Ancăi Pîsla, o profesoară de geografie din Iași: „I-am spus copilului să nu-mi ceară BANI luna asta”

Povestea Ancăi Pîsla, o profesoară de geografie din Iași: „I-am spus copilului să nu-mi ceară BANI luna asta”

Povestea Ancăi Pîsla, o profesoară de geografie din Iași: „I-am spus copilului să nu-mi ceară BANI luna asta”

Greva profesorilor continuă, iar semnele de reconciliere între autorități și cadrele didactice sunt tot mai îndepărtate. Asta, mai ales după ultima decizie luată la nivel guvernamental.

Se pare că profesorii care au luat parte la grevă refuzând să predea nu își vor lua salariul întreg.

Mai puține ore, mai puțini bani

Autoritățile nu vor să-i plătească pe profesorii care au fost în grevă și au lipsit de la școală două săptămâni.

Situația este una extrem de delicată, iar cadrele didactice se văd nevoite să apeleze la rude și prieteni pentru a depăși impasul financiar.

Profesor de geografie cu 26 de ani vechime, Anca Pîsla predă la Școala Gimnazială „Chicerea”, din comuna Tomești, județul Iași. Ea s-a alăturat grevei din învățământ încă de la început.

Din spusele sale, au început să apară primii fluturași salariali, care arată că lefurile greviștilor au fost înjumătățite.

Dacă nu ne alăturam grevei, luam salariul complet, așa vom lua doar pe primele două săptămâni din luna mai.

Au început să apară primii fluturași, așa stă treaba. Ne-am asumat.

Eu predau geografie la școala din Chicerea de 26 de ani, sunt și dirigentă, aici intră alte ore. Am spor de izolare, indemnizație de hrană, care e vreo 300 de lei, vechimea… Abia ajung la salariul de 4.000 de lei. Pe 14 iunie, acum, voi lua 2.000 de lei”, afirmă Anca Pîsla, profesor de geografie.

Anca Pîsla a declarat pentru bzi.ro că guvernanților le pasă mai mult de refugiații ucraineni decât de propriul popor.

V-am spus, am văzut la colegi pe fluturași. Poți să ai, în general, și 2.000 de lei, că luna asta iei la jumătate, adică 1.000 de lei. Eu cu 2.000 de lei sunt fruntașă luna asta.

Este bătaie de joc! O să-mi trimită mâncare părinții mei luna asta. Ei sunt bătrâni și cer de la ei. Tot ei m-au ajutat să-mi termin de plătit rata la apartament. Este incredibil! Soțul meu lucrează la privat pe un salariu tot așa de mic.

Copilului meu i-am spus așa: «Ai alocația aia mare de 243 de lei, nu-mi ceri nimic luna asta, nu-mi ceri bani». Refugiații din Ucraina primesc mai mult decât un copil român, decât un profesor, că așa vor guvernanții. Ai noștri ce fac cu alocația asta? Ce poți face cu banii ăștia? Elevii nu vor fi afectați, își vor primi bursele. Știu asta pentru că eu mă ocup la școală de acest aspect. Ei doar pe parcursul verii nu iau bursa de merit și de studiu”, a mai precizat Anca Pîsla.

Poziția sindicaliștilor: „Nu știm”

La rândul lor, reprezentanții Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar (USLIP) Iași admit că nu știu ce va întâmpla cu salariile cadrelor didactice aflate în grevă.

„Nu știm, sunt discuții la Minister, încă nu se știe dacă se va recupera. Materia ar trebui recuperată, dar ca să fie recuperată trebuie să fim plătiți. Elevii își vor primi integral bursele. Având în vedere perioada aceasta, la noi, profesorii, nu se știe deocamdată”, a precizat prof. Ionuț Ivașcu, vicepreședinte USLIP Iași.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele