Povestea COJOCULUI „Alain Delon”, care nu lipsea din garderoba românilor în comunism. Cât costă pe OLX o astfel de haină după moartea celebrului actor

Publicat: 18 08. 2024, 18:42
Actualizat: 18 08. 2024, 18:52
Cojoc de damă „Alain Delon”

În perioada comunismului, fabrica de confecții „Vidra” din Orăștie, județul Hunedoara, producea celebrele cojoace „Alain Delon”, bărbătești și de damă. Practic, cine nu avea o asemenea haină în garderoba sa, nu era considerat ca făcând parte din elita VIP-urilor. Renumitul „Alain Delon” de Orăștie era apreciat la Milano, Bonn și Paris, dar și în orașe din Uniunea Sovietică.

Acum, după moartea celebrului actor celebrele haine se vând cu prețuri cuprinse între 100 și 600 de lei, pe site-ul de comerț online OLX, fiind loc și de negocieri în unele cazuri.

Iată doar câteva dintre anunțurile online de vânzare:

  • Damă „Alain Delon”, în condiții bune, mărimea 42-44, fabrica Orastie (2 bucăți) – 300 lei;
  • Cojoc tip „Alain Delon” din piele/blană naturală, purtat o singură dată – 600 lei;
  • Cojoc de oaie gen „Alain Delon” – Haină piele dama lungă – 100 lei;
  • Cojoc tip Alain Delon, purtat o singură dată – 500 lei (prețul e negociabil);
  • Cojoc „Alain Delon” de la Peek & Cloppenburg, mărimea 52 – 400 lei (prețul e negociabil).

Anii ’80 au reprezentat perioada de glorie pentru fabrica „Vidra Orăștie, specializată în haine de piele, scrie stiripesurse.ro. Într-un singur an, fabrica prelucra 3,1 milioane de piei de oaie.

Aproape 300.000 de cojoace, blănuri și hanorace erau produse anual aici. Iar, cu 3.000 de angajați, compania nu păstra niciun cojoc în stoc, deoarece cererea era imensă.

Pentru un cetățean obișnuit din România socialistă, obținerea unui cojoc Vidra Orăștie implica o așteptare de cel puțin șase luni, chiar și cu „relații”, și un cost de 15.000-20.000 de lei, echivalentul a aproape zece salarii medii din acea perioadă.

Cojoacele din Orăștie erau exportate în principal pe piețele din Italia și Uniunea Sovietică.

„Italienii plăteau, în medie, 200 de dolari americani pentru un cojoc, în timp ce rușii ofereau 225 de dolari pe o bundă. În plus, italienii erau foarte exigenți, solicitând diverse modele și culori”, explică Emil Romcea, care a fost timp de 25 de ani director comercial la Vidra Orăștie.

După Revoluție, fabrica Vidra Orăștie a intrat într-un declin accentuat și nu a găsit soluții pentru redresare, ajungând în faliment. În locul său, în Orăștie au apărut aproximativ zece mici companii private, care operează la un nivel mult inferior de producție.

Astăzi, meșteșugul fabricării cojoacelor mai supraviețuiește doar în câteva sate din jurul Orăștiei. Ion Sicoe, din satul Plopi, își amintește cu regret că interesul pentru cojoace a scăzut.

„Ocazional, mai primesc câte un cojoc la reparat. Pe vremuri, prim-secretarii se înghesuiau la poarta mea”, spune el.

Alain Delon, unul dintre cei mai reprezentativi actori ai cinematografiei franceze, a murit duminică, 18 august, la vârsta de 88 de ani. Anunțul a fost făcut de către cei trei copii ai săi, într-o declarație comună pentru AFP.

FOTO – OLX