Prima pagină » Actualitate » Povestea copilului ”calculator” care a învățat să facă socoteli grele contracronometru. ”Nici nu apucați să puneți egalul că el face calculul”

Povestea copilului ”calculator” care a învățat să facă socoteli grele contracronometru. ”Nici nu apucați să puneți egalul că el face calculul”

Colegii îi spun lui Filip „calculator”, o validare că și ei văd rezultatele lui extraordinare, care i-au adus o mulțime de premii și titlul de campionul campionilor la aritmetică mentală. Asta pentru că nici nu apuci bine să termini de citit socoteala sau să pui semnul egal între cifre și puștiul din Constanța, elev în clasa a V-a, a și rezolvat-o.

Filip Adrian Rădulescu este primul copil al Centrului ”Nomin Jyuku” din Constanța care a terminat toate modulele de Anzan și a luat toate examenele la această activitate. Este mândru de rezultatele sale, dar în același timp știe că în spatele excelenței stau multe ore de lucru intens. Mama sa, profesor la Școala Gimnazială nr. 7, Remus Opreanu Constanța și trainer de Soroban, îi stă alături necondiționat.

La Olimpiada Internațională de Aritmetică Mentală Horus, desfășurată la Dubai în 2022, la care Filip Rădulescu a participat online, în sistem audio-video, a fost declarat campion.

„Ecuația” a fost una extrem de complicată, deoarece peste 300 de participanți din 13 țări au luat parte la acest eveniment, la care Filip a rezolvat 100 de exerciții în șapte minute și 35 de secunde. Pare uluitor, dar puștiul rezolvă totul cât ai clipi, are super memorie, dar și dorința de a performa.

„Mersul nostru pe stradă era despre adunări și scăderi”

Mama lui Filip, Roxana Lică, profesor și trainer la cursurile de Soroban pentru alți copii, a povestit pentru Gândul de unde vine pasiunea fiului său pentru cifre și matematică.

„Am descoperit pe la patru ani și jumătate, cinci ani că îi plac calculele. Pur și simplu dintr-o joacă, nu că i-am dat eu ceva să lucreze, ci a început să-mi pună întrebări. Mersul nostru pe stradă era despre adunări și scăderi. Știam despre acest centru de aritmetică mentală, doar că atunci mi s-a părut puțin costisitor. Văzând, totuși, că este un copil care poate, am zis să-l înscriu la cursul de Soroban.

Este pasionat de cifre și atunci evoluția lui a fost mai rapidă probabil decât la alți copii. A contat însă și lucrul din fiecare zi, pentru că, de ce să nu recunoaștem, repetiția este mama învățăturii. Cred că este și ceva nativ, dar și cultivat în timp, prin exercițiu.

Când un copil este înzestat de la mama natură, este și păcat să ignori acest lucru. Cred că moștenirea generică este pe linie paternă. Tatăl lui este inginer, bunicul lui, pensionat acum, a fost tot inginer constructor și în meseriile lor cifrele clar sunt importante”, a spus mama băiatului campion.

Filip Rădulescu, campionul campionilor la aritmetică mentală

La zece ani, Filip are deja o colecție de medalii, cupe și diplome de la toate concursurile la care a participat, și nu sunt deloc puține, aproape de la toate întorcându-se acasă cu marele trofeu de campion sau premiul întâi.

„A participat la multe concursuri. Unele au fost online, pentru că erau în perioada pandemiei, altele au fost cu prezență fizică, dar live. Sunt două tipuri de concursuri live, unul este cel în care cifrele apar pe ecran, iar altul în care numerele sunt deja scrise, copiii trebuie doar să scrie rezultatul final.

Prima dată, Filip a participat la un concurs online organizat în Polonia, din ce îmi amintesc acum. A ieșit atunci pe locul 19 din 317 copii participanți. A fost un concurs european și recunosc că nu ne așteptam, deoarece în România, școala asta de Soroban este de 5-6 ani, comparativ cu alte țări în care se învață în școală ca materie obligatorie.

A urmat un concurs în Dubai, tot așa pe o platformă, pentru că era încă pandemie. A avut 100 de calcule cu zeci în zece minute – am impresia că erau 6-7 numere de adunat – este foarte mult. Acolo a luat titlul de campion, cumva el a fost peste locul întâi. Mai are două premii importante și în Turcia, unul în anul 2022, la categoria 8-9 ani, acolo unde a luat premiul întâi, iar în 2023 la categoria 9-10 ani, tot premiul întâi. A mai fost un concurs european în aprilie 2023, unde a luat titlul de campionul campionilor, cel mai mare, iar în București, în iunie 2024, a luat titlul de campion absolut, cel mai mare premiu, la categoria lui”, a mai spus mama lui Filip.

„Cu cât exercițiile sunt mai multe, cu atât punctajul este mai mare”

Roxana recunoaște că performanța nu se obține ușor. Este alături de Filip pe acest drum, însă știe că este nevoie de multă muncă și de studiu individual, chiar dacă înzestrarea genetică există din plin.

Este multă muncă, studiu individual, pentru că eu lucrez în învățământ și știu cum este. Mă duc, predau la clasă, încerc pe cât posibil să evaluez copiii, dar nu ai cum să faci asta cu atâția copii în 50 de minute. Dacă copilul nu încearcă să deschidă caietul și acasă, măcar să vădă dacă a înțeles, nu a înțeles…

Filip a intrat în clasa a V-a, un început de ciclu gimnazial, și se obișnuiește cu noua situație. Dar, înainte, ajunsese să muncească la calculele de aritmetică mentală și 2-3 ore pe zi, și îmi asum ce spun, pentru că totul este contracronometru. Ei au un timp limitat în care trebuie să rezolve un anumit număr de exerciții. Adică, cu cât exercițiile sunt mai multe, cu atât punctajul este mai mare și cu cât punctajul este mai mare, cu atât ai șanse mai multe să iei un premiu”, a mai povestit mama lui Filip.

„Este un copil normal, dar este un copil foarte bun, materialul, aluatul lui este foarte bun”

Roxana Lică este mândră de rezultatele lui Filip, dar mărturisește că, pe viitor, îl va susține și îl va încuraja să meargă acolo unde simte că i se potrivește cel mai bine direcția profesională. Până atunci, este alături de el necondiționat, insuflându-i încredere în el și dorința a-și dezvolta abilitățile.

Recunoaște însă că toate concursurile la care copiii participă sunt susținute 100% de părinți, ceea ce nu este mereu ușor. Mărturisește însă că merită toate eforturile și sacrifiicile, atunci când copilul este înzestrat genetic într-o anumită zonă, pentru că acest lucru nu poate fi lăsat nefructificat.

„Ce pot să vă spun cu siguranță este că nu e un copil autodidact, adică nu pleacă de la el, dar materialul lui fiind foarte bun, eu când îi sugerez să ne apucăm de treabă, nu comentează, nu spune că nu are chef. Adică știe că rezultatele le obții prin muncă și chiar dacă pornirea nu este tocmai a lui, important este că am cu cine să lucrez.

Toate aceste concursuri la care copiii participă să știți că sunt susținute 100% de părinți și să ai deplasări în afara țării cu copilul, este o cheltuială. Adică, implică mult, și mă refer aici la avion, cazare, taxe de concurs. Pe viitor, mă gândesc că i se potrivește mai mult partea reală, adică o medicină, dacă ajunge la concluzia că-i place. Dar, cu siguranță, o să-l susținem acolo unde își dorește el”, a mai spus mama lui Filip.

„Face foarte repede socotelile, nici nu apucați să puneți egalul că el face calculul”

Mama lui Filip recunoaște că lucrul cu Sorobanul l-a ajutat să-și dezvolte memoria, dar și să folosească timpul în favoarea lui, deoarece în aritmetica mentală, totul este contracronometru.

Deși nu țintește să câștige doar premiul întâi și se bucură din plin pentru toate reușitele sale, Filip refuză să meargă la concursurile la care nu simte că este suficient de pregătit.

„Are memorie foarte bună. Dacă aude ceva sau dacă vede ceva, el reține și vă spune și peste un an și peste doi niște lucruri. Să-ți vină 12 numere cu zeci la 0,4 secunde câte un flash, credeți-mă că nici nu apucați să le vedeți, situație pe care a avut-o anul trecut în Turcia. Filip trebuie să memoreze acele numere, pentru că n-ai timp să le aduni atât de repede, trebuie să le memoreze și după aceea să le adune.

Memoria lui s-a dezvoltat cu ajutorul Sorobanului. După aceea, a început lucrul la Anzan – pentru că partea de Soroban atunci când o proiectezi în plan mental se numește Anzan, momentul când începe copilul să proiecteze aceste cifre fără calculator, în mintea lui. Spre exemplu, la școală, porecla lui  este de «calculator», dar nu-l deranjează. Mi-a spus că lui chiar îi place, deoarece pentru el a fost și o validare a faptului că și colegii văd rezultatele lui.

Face foarte repede socotelile, nici nu apucați să puneți egalul că el face calculul. Dar asta și prin multă muncă. Dacă cineva trăiește cu impresia că și-a adus copilul la un curs de Soroban și într-o lună, două obține performanțe, nu este așa, nu într-un timp scurt. Depinde cât se antrenează fiecare în parte. Filip nu țintește doar locul întâi, el este mulțumit dacă știe că a participat și că a luat un premiu.

Dar, dacă este conștient că nu are șanse, atunci nu participă. Dacă nu se simte sigur pe el și pregătit, nu merge, așa este felul lui. Eu am vorbit cu el și i-am sugerat să meargă chiar dacă nu obține niciun premiu, este important să guste și partea de eșec, să știe ce înseamnă să și pierzi. Prefer să aibă eșec la vârsta asta decât să ajungă în fața unui examen important din viața lui și să nu știe până atunci ce înseamnă să pierzi ceva. Dar, eu cred că asta vine o dată cu vârsta”, a conchis Roxana, mama lui Filip.

POVESTEA mongolei îndrăgostite de România care îi ajută pe copii să facă rapid calcule de milioane

Nomin Damdin, originară din Mongolia, este fondatoarea centrelor de educație Nomin Jyuku, care folosesc metode inedite pentru a cultiva atenția și a stimula inteligența copiilor.

Gândul a scris că povestea mongolei care a lăsat în urmă meleagurile natale și s-a îndrăgostit de România a început în urmă cu mulți ani, când a venit să studieze la Academia de Studii Economice din București.

Ca master trainer în Soroban și aritmetică mentală japoneză, Nomin este și prima persoană care a introdus aceste tehnici în România, în urmă cu aproape nouă ani, pe vremea când în țara noastră nu era deloc cunoscut acest concept.

La cursurile Centrului „Nomin Jyuku” sunt predate două metode de calcul: cea de calcul pe Soroban – numărătoarea japoneză, dar și Anzan – „calculul mental japonez.”

Filip Dinică, primul copil din România care a trecut toate nivelurile de Soroban

Gândul a scris și despre povestea lui Filip Dinică, primul copil din România care a terminat toate nivelurile posibile de Soroban, calculele de aritmetică mentală japoneză și care la 18 ani are multă pasiune pentru cifre, matematică și calcule complicate, care nu prea mai au secrete pentru tânărul expert.

Filip, care acum este elev la Colegiul Economic „Costin C. Kirițescu” din București, a fost diagnosticat, la șase ani și jumătate, cu deficit de atenție și hiperactivitate. Sub îndrumarea psihoterapeuților și a tatălui său, care i-a fost mereu alături, Filip și-a început drumul spre performanță în Soroban, lucru care l-a ajutat enorm în procesul de recuperare a conexiunilor neuronale.


CITEȘTE ȘI:

POVESTEA mongolei îndrăgostite de România care îi ajută pe copii să facă rapid calcule de milioane. ”Le dă credința că sunt buni la matematică”

POVESTEA primului copil care a trecut toate nivelurile de SOROBAN. Cum l-a ajutat pe Filip aritmetica mentală japoneză în recuperarea creierului

Invenție REVOLUȚIONARĂ. Povestea tinerilor care transformă Pet-uri în plastic pentru imprimante 3D. „Totul pornește de la o sticlă”

POVESTEA micului pictor care a impresionat New York-ul, cu lucrarea care ilustrează Mănăstirea Radu-Vodă. „Dumnezeu lucrează prin oameni”

Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și