Adrian Popescu are o livadă de cireşi în comuna 1 Decembrie, din apropierea Capitalei. De la an la an, recolta sa de fructe a crescut și acum estimează că va aduna de pe cele 25 de hectare 250.000 de kilograme de cireşe.
Potrivit Observator TV, anul acesta, culesul cireşelor a început cu două săptămâni mai târziu din cauza faptului că temperaturile din timpul nopţii din această primăvară au fost foarte scăzute, iar sfârşitul lunii martie au fost aproape chiar de pragul îngheţului.
„Noi ne-am apucat pe 26 mai, anul acesta. Cu ani în urmă, ne-am apucat pe 17 mai, 14 mai”, a explicat Adrian Popescu.
România este pe locul 9 la producţia de cireşe în Europa, un top dominat de Spania, Italia și Grecia. Mai mult, unii fermieri români vând marfa în marile magazine din țară.
„Este acea pungă specifică, la kilogram, care pleacă de aici cu 22 de lei. La jumătate de kilogram, la caserolă, undeva la 13 lei şi la kilogram 17 lei”, a adăugat Adrian Popescu.
România culege anual 40.000 de tone de cireșe, iar producţia ne plasează pe locul 14 în lume, potrivit sursei citate. Pe primul loc este Turcia, cu 690.000 de tone, urmată de Statele Unite şi Chile.