Povestea dinaintea morții lui Nicu Ceaușescu. Cum au încercat prietenii să îl vindece de CIROZĂ hepatică la o fermă din Scornicești
În ultimele sale zile, Nicu Ceaușescu, fiul cel mic al dictatorului Nicolae Ceaușescu, a fost înconjurat de câțiva prieteni loiali, care au încercat să îl trateze de ciroză hepatică cu un regim neobișnuit la o fermă din Scornicești.
Nicu Ceaușescu, supranumit „Prințișorul” din cauza comportamentului său rebel în perioada regimului comunist, a fost un personaj care a trăit intens, dar și-a sfârșit viața prematur, la vârsta de 45 de ani, din cauza unor afecțiuni hepatice grave.
În ultimele sale zile, prietenii apropiați i-au fost alături și au încercat să-l ajute printr-un tratament neconvențional.
După eliberarea condiționată din închisoare, în 1992, din cauza stării grave de sănătate, Nicu Ceaușescu a fost dus la o fermă din Scornicești, unde a rămas timp de aproximativ trei săptămâni.
„Pe Nicu l-am întâlnit când l-au adus de la București la Scornicești. Un prieten de-ai noștri, Costică Șpac, avea o fabrică de mezeluri la Potcoava, lângă Scornicești. L-au adus acolo ca să aibă și el un refugiu. Era pe picioarele lui, dar foarte slăbit. L-am văzut când l-au dat jos din mașină”, a povestit pictorul Mihai Dumitru Martalogu, un apropiat al familiei Ceaușescu, pentru Cancan.ro.
Aici, prietenii săi apropiați, printre care Costică Șpac, un fost colaborator al familiei, au încercat să-l trateze de ciroză hepatică cu un regim strict bazat pe măduvă de vită.
„Îi dădeau să mănânce numai măduvă de la vitele din fermă. Nu știu cum au ajuns ei la tratamentul ăsta. Costică îmi spunea că Nicu începuse să se simtă mai bine, începuse să meargă, dar el era, de fapt, o nălucă”, a spus Mihai Dumitru Martalogu.
Deși prietenii lui Nicu au raportat că se simțea mai bine și începuse să meargă, acesta era, de fapt, într-o stare de slăbiciune extremă.
Măduva de vită este cunoscută pentru beneficiile sale nutriționale, fiind bogată în proteine, vitamine și minerale, inclusiv vitamina B12, esențială pentru sănătatea sistemului nervos și pentru producerea celulelor roșii din sânge. Cu toate acestea, starea de sănătate a lui Nicu Ceaușescu s-a agravat mai tare.
Pe 16 septembrie 1996, Nicu Ceaușescu a fost internat de urgență la Spitalul Clinic Universitar din București, suferind de hemoragie digestivă superioară, varice esofagiene și ciroză hepatică cronică. Ulterior, un binefăcător anonim a oferit sprijin financiar pentru ca Nicu să fie transferat la o clinică din Viena, renumită pentru expertiza în tratarea bolilor hepatice.
Deși inițial medicii au considerat că nu mai este nevoie de o intervenție chirurgicală datorită unei ameliorări temporare a bolii ținută aparent în frâu de tratamentul medicamentos, starea sa s-a deteriorat brusc.
Pe 26 septembrie 1996, Nicu Ceaușescu a murit în urma unei hemoragii esofagiene masive, chiar în ziua în care urma să fie externat.