Samad are doar 14 ani, însă umbra întunecată a războiului i-a schimbat, brusc, destinul, în doar 8 luni de zile. Acum a ajuns în România, părăsind o Ucraină invadată de armata rusă la ordinele ”Țarului” de la Kremlin.
Băiatul a fost nevoit să fugă de violențele și atrocitățile războiului – pe care cinicul Vladimir Putin îl etichetează drept ”operațiune militară specială” – și s-a refugiat în România.
Și asta s-a întâmplat după ce, cu doar 8 luni înainte, împreună cu părinții săi, a părăsit Afganistanul natal și a ajuns în Ucraina. Dar Samad se simte puternic fiindcă a supraviețuit celor două războaie care îi umbresc copilăria.
”Când a început războiul în Afganistan, ne-am părăsit casa în care aveam lucrurile noastre. Am încuiat totul și am venit în Ucraina”, povestește Samad, cu lacrimi în ochi.
Din nefericire, copiii prinși în zonele de război din Ucraina sunt expuși riscurilor de înfometare, frig și trafic de persoane. ”Estimările arată că jumătate dintre cei care s-au refugiat sunt copii, printre ei aflându-se și copii neînsoțiți. Totodată, mai mult de 100.000 de copii ucraineni trăiesc în instituții de îngrijire a copilului și sunt în risc crescut de a fi lăsați în urmă. Organizația Salvați Copiii lucrează pentru a identifica familiile și pentru a reuni copiii cu familiile extinse sau cu prieteni din Ucraina, România, Polonia și alte state vecine, unde ucrainenii se refugiază din calea războiului”, spun reprezentanții Organizației Salvați Copiii România.
De la începutul agresiunii militare din Ucraina – care a dus la un exod fără precedent în Europa – au fost înregistrați 528 de copii care au intrat neînsoțiți în România, dintre care 225 sunt în continuare în centrele din țara noastră.
Dintre cele 469.284 de persoane din Ucraina care au intrat în România de la debutul crizei umanitare (24 februarie), 4.019 au depus cereri de azil politic, până în data de 17 martie, potrivit Mediafax.
Nevoile acute rămân cele legate de asistența umanitară rapidă, de informații și de suport emoțional, atât la frontieră, cât și în centrele în care sunt cazați. De asemenea, o vulnerabilitate specială o au copiii care provin din sistemul de protecție a copilului din Ucraina.
Citește și: