Povestea emoționantă a unuia dintre cele mai LONGEVIVE cupluri din România. Au o căsnicie de 70 de ani și încă se plimbă ținându-se de mână

Publicat: 27/01/2024, 09:00

Ștefana Dobre nu împlinise 17 ani când Gheorghe a luat-o la dans la hora din sat. Se știau din vedere, dar povestea lor de dragoste a început abia în acea zi, iar la scurt timp s-au căsătorit. Au trecut 70 de ani de atunci, timp în care Fănica, așa cum o alintă soțul ei, și Gheorghe nu s-au certat niciodată. Care este secretul unei căsnicii care a rezistat șapte decenii? Tanti Fănica spune că respectul reciproc și faptul că au muncit amândoi cot la cot la câmp și în gospodărie, ceea ce fac și în ziua de azi, chiar dacă Fănica are 86 de ani, iar Gheorghe, 90 de ani.

Ștefana și Gheorghe Dobre, din comuna Roșiori, județul Ialomița, formează unul dintre cele mai longevive cupluri din România. Sunt împreună de când ea nu avea nici 17 ani, iar el împlinise 20 de ani. Povestea lor de iubire, care durează de șapte decenii, s-a înfiripat la hora din sat.

”La noi în sat se făcea horă și mergea toată lumea, așa că m-am dus și eu. La horă venise și el, noi ne știam de pe stradă, că eram vecini. Eu eram mai micuță, nu aveam nici 17 ani împliniți, el era mai mărișor cu trei ani și jumătate. Era înalt și de treabă, eu eram mai subțirică, m-a plăcut așa cum eram”, ne-a povestit tanti Ștefana, pe care soțul ei o alintă Fănica.

Zestre: un vițel, două pogoane de pământ, porumb, grâu și două covoare

Lui Gheorghe nu i-a luat mult timp până să își dea seama că Fănica este aleasa lui, așa că a vrut s-o aibă lângă el toată viața, iar în anul 1954 s-au căsătorit. Și în ziua de azi, când merg împreună pe stradă, Gheorghe își ține soția de mână.

”Pe vremea aia, venea să te ceară de la părinți. M-a cerut de la părinți și ne-am căsătorit. Era cu zestre pe atunci, așa erau vremurile. Am avut zestre un vițel, două pogoane de pământ, doi saci de porumb, doi saci de grâu și două covoare”, își amintește cu precizie tanti Ștefana, care are o memorie fantastică și la cei 87 de ani ai săi.

Un accident vascular suferit acum nouă ani i-a dat ceva de furcă la vremea aceea, dar a reușit să se pună pe picioare.

”Am fost la spital, vreo cinci zile, nu am vorbit. Acum mi-am revenit, dar nu mai pot pronunța toate cuvintele, mă încurc la vorbă”, ne-a spus tanti Fănica.

”Acum nu se mai înțeleg, se ceartă, apoi se despart”

Fănica și Gheorghe Dobre au trei copii, șase nepoți și cinci strănepoți. Bătrâna ne-a dezvăluit și rețeta longevității căsniciei sale de 70 de ani.

”Am trăit boierește, ne-am împăcat mereu așa de bine! Nu a băut, nu a fumat, nu am avut discuții. Nu ne-am certat niciodată, în 70 de ani, nu a ridicat palma la mine nici măcar o dată. Acum lumea nu mai este ce a fost, acum nu se mai înțeleg, se ceartă, apoi se despart. Pe atunci era respect. Respectul este cel mai important. Noi amândoi am muncit, ce am făcut eu, a făcut și el și invers. Am vorbit între noi și ce a zis unul, a făcut celălalt. Am muncit amândoi la câmp, la colectiv, ca robii”, ni s-a destăinuit femeia.

Când s-au căsătorit, în anul 1954, Fănica nu împlinise încă 17 ani, iar Gheorghe avea 20 de ani

Deși soții Dobre au o vârstă venerabilă, nu își neglijează gospodăria și rareori acceptă ajutor din partea celor apropiați.

”Am îmbătrânit, dar suntem buni, adică putem să facem treaba să ne hrănim. Nu stăm în pat toată ziua, ne duceam pe colo, pe colo. Eu gătesc de toate. Muncim în grădină, avem ceapă, ardei, roșii. Avem și o vacă. Eu car gunoiul și moșul meu îi dă să mănânce. Am făcut ce s-a putut să facem cu căruța cu măgari. Atunci nu era lumea cu lux”, ne-a mai povestit femeia.

Nu au văzut niciodată marea și muntele

Soții Dobre nu au fost niciodată la munte sau la mare, dar, datorită nepoților, au reușit să vadă Bucureștiul, cu ocazia unui eveniment important din familie.

”Nu îmi pare rău că nu am avut și că niciodată nu am fost la mare, la munte, am fost numai la câmp, noi nu aveam timp decât de câmp”, și-a încheiat tanti Fănica povestea despre viața sa alături de bărbatul pe care-l iubește și-n ziua de azi și, mai presus de orice, îl respectă.

O poveste despre o iubire trainică, sinceră și bazată pe respect, care a reușit să reziste o viață de om, asta în timp ce datele statistice recente arată că, în anul 2022, unul din cinci cupluri căsătorite din România a ajuns la divorț.

CITEȘTE ȘI:

Are 101 ani și continuă să practice medicina! Sfaturi pentru o viață sănătoasă de la cel mai bătrân medic din lume

Poveste de dragoste ca în filme. Căsătoriți de 91 de ani și încă se iubesc

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
Daniela Condurache, tarif de lux. Cât încasează la un eveniment
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cristina Șișcanu vorbește despre cum și-a educat copiii: „Am crescut cumva 3 copii total diferiți....
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor