După ce a ieșit la pensie, un medic stomatolog din Oradea și-a descoperit o pasiune inedită: lucrează tablouri din mărgeluțe cu efect 3D. Lucrările realizate de Mariana Casian, la 81 de ani, necesită nu doar talent artistic, ci și o răbdare ieșită din comun, mărgeluțele de dimensiuni între 1 și 2 mm fiind lipite pe carton una câte una.
Când s-a pensionat, Mariana Casian, fost medic stomatolog, s-a înscris împreună cu nepoata sa la niște cursuri susținute de o meșteră populară din Oradea, ca să învețe să confecționeze coliere. După ce a deprins tainele realizării colierelor din mărgele, și-a dorit să aplice ceea ce învățase și în altă activitate creativă. Așa i-a venit ideea de a realiza tablouri din mărgele, doar că inițiativa ei s-a dovedit prea curajoasă până și pentru meștera care îi fusese profesoară.
”Nu m-au satisfăcut colierele și am întrebat-o pe meșteră dacă pot să realizez tablouri prin această tehnică. Mi-a spus că nu, dar eu m-am dus acasă și am încercat să fac, la un mic război, fetița bucălată a lui Grigorescu. Din păcate, din fetița bucălată a ieșit o țărancă slută. N-a fost metoda cea mai bună, așa că m-am înfuriat și am zis să lipesc mărgică cu mărgică. Așa am început să mărgelesc”, și-a început povestea Mariana Casian, care mai cochetase cu arta înainte.
Inițial, am început cu lucru de mână, goblenuri artistice și pictură în vârf de ac. În secolul XV, pictura în vârf de ac bătea pictura clasică, după cum spunea profesorul universitar Nicolae Florea. Cu asta am început. Apoi, am lucrat cu noduri celtice, am făcut o față de masă din 35.000 de noduri. Colegele mele îmi spuneau: «Scapă soțul tău o picătură de cafea pe fața de masă și s-a zis cu ea». Din cauza aceasta, am ținut toată viața fața de masă în dulap”, spune artista.
În funcție de dimensiuni, pentru fiecare tablou, Mariana Casian folosește între 10.000 și 100.000 de mărgele de 1-2 mm, o muncă ce necesită extrem de multă răbdare. Au fost tablouri la care orădeanca a lucrat chiar și 12 ore.
Mărgeluțele, lipite una câte una pe carton, dau viață la peisaje și portrete, care îți lasă impresia că sunt picturi. Alegerea ”materiei prime” este esențială pentru reușita unui tablou.
”Efectul de 3D apare datorită combinației de nuanțe. Am citit enorm de mult ca să obțin treaba asta. Altfel, nu puteam să fac tablourile la cotele cele mai înalte, iar eu doream varianta mea cea mai bună și sper că am reușit”, a mărturisit artista.
Deși nu are studii de artă, Mariana Casian a fost o foarte bună autodidactă, care nu a renunțat să învețe nici măcar atunci când a fost mulțumită de lucrările care au ieșit din mâinile sale.
Artiștii mă întreabă ce cursuri de artă am. Nu am! Eu am citit, am fost autodidactă. Am citit și citesc și astăzi foarte mult”, a adăugat orădeanca.
Fiecare tablou semnat de Mariana Casian își spune, prin intermediul mărgeluțelor asamblate cu mare atenție, propria poveste. „Micuța artistă”, „Puritate și gingășie”, „Strada cu scări”, „Ochiosul”, „Frații”, „Catedrala din Sevilla” sau „Aburul cafelei” sunt doar o parte dintre tablourile realizate de Mariana Casian.
Reunite într-o expoziție intitulată sugestiv ”Povestea de dincolo de mărgele”, 48 dintre tablourile artistei, la care aceasta a lucrat timp de 25 de ani, pot fi admirate până pe 11 august, la Sala Rondă a Cercului Militar Național din București.
Expoziția poate fi vizitată zilnic, între orele 11:00 și 19:00, iar intrarea este liberă.
CITEȘTE ȘI: