Povestea incredibilă a celui mai priceput ESCROC din istorie. A vândut Turnul Eiffel de două ori și l-a păcălit pe Al Capone
Victor Lustig, un bărbat educat, cu o alură elegantă și vorbitor a nu mai puțin de cinci limbi străine, este considerat a fi unul dintre cei mai mari escroci din istorie. El a reușit performanța de a se infiltra în rândul lumii bune din Paris și a vândut Turnul Eiffel de două ori. A reușit să-l păcălească până și pe renumitul gangster Al Capone.
Victor Lustig s-a născut la 4 ianuarie 1890, într-o familie modestă, dintr-un orășel ce la vremea respectivă făcea parte din Imperiul Austru-Ungar. Încă din tinerețe a dat dovadă de un comportament jovial, seducător, capabil să câștige încrederea celor din jur, atât datorită inteligenței și educației, cât și a carismei sale. A încercat să urmeze o carieră în diplomație, însă banii câștigați erau prea puțini, așa că a luat calea unui destin atipic, devenind unul dintre cei mai mari infractori din istorie.
În 1925, Victor Lustig a ajuns în Franța, la scurt timp după ce Turnul Eiffel devenise un „simbol” al capitalei, chiar dacă francezi nu erau deloc mulțumiți de construcția uriașă din fier care se înălță pe cerul Parisului, într-o epocă când Arcul de Triumf şi Catedrala Notre-Dame erau referințe arhitecturale și istorice absolute ale țării. Desigur, era și problema mentenanței construcției gigant, într-o perioadă când Europa se afla între Primul Război Mondial și Al Doilea Război Mondial, ce avea să vină.
Lustig a avut ideea de „rezolva” problema Turnului Eiffel, așa că s-a dat drept un reprezentant al statului francez și a organizat o întrunire cu mai mulți oameni de afaceri, pe care i-a convins că guvernul are de când să demonteze structura și să o vândă la fier vechi, iar ideea era ca aceștia să investească pentru a readuce „farmecul Parisului de odinioară”.
Un singur om de afaceri l-a crezut pe Lustig. Andre Poisson s-a oferit să plătească 70.000 de franci pentru cele 7.300 de tone de fier. Din păcate, de îndată ce a primit banii, Lustig s-a făcut nevăzut. Investitorul nu a depus plângere, fiindu-i ruşine că a căzut într-o asemenea capcană.
Victor Lustig s-a gândit să mai „vândă” încă o dată Turnul Eiffel, însă poliția era deja pe urmele sale. Lustig a abandonat planul și a reușit să scape de autorități, datorită unui complice de-al său, care l-a informat că poliţia franceză îi pregăteşte un flagrant.
Lustig a fost arestat în primăvara anului 1935, în SUA, după ce iubita a decis să se răzbune pe el pentru că l-a prins că o înșală. Femeia s-a dus la poliţie şi a povestit totul cu lux de amănunte: cum şi în ce fel s-au produs înşelătoriile, cine sunt complicii şi mai ales unde se ascunde. Lustig a murit doi ani mai târziu, la 57 de ani, într-o închisoare federală.
FOTO: Profimedia