Povestea ireală a bărbatului din imagine. Alarmat de durerile de cap din ce în ce mai frecvente, a fost la control. Medicilor nu le-a venit să creadă – ce au găsit pe creierul lui
Tyson Bottenus, un american în vârstă de 35 de ani din Rhode Island, a suferit de migrene despicate, paralizie facială și chiar un accident vascular cerebral din cauza „mucegaiului negru”, o boală rară care se dezvoltă în creier.
Anterior, tânărul nu a băgat prea mult în seamă un accident pe care l-a avut bicicleta în timpul unei vacanțe în Costa Rica. El și logodnica sa, Liza, au curățat rana și și-au continuat călătoria.
Dar când s-a întors în Statele Unite, la începutul anului 2018, a început să sufere de simptome cauzate, spun medicii, de „mucegaiul negru„ care i-a crescut în creier.
„Aveam dureri de cap frecvente și intense și a început o paralizie la mușchii feței, ceea ce mă împiedica să zâmbesc”, a scris Bottenus într-un articol despre starea sa, în Buzzfeed News, citat de allthatsinteresting.com.
În timp ce Bottenus, pe atunci în vârstă de 31 de ani, suferea de dureri de cap insuportabile, medicii l-au testat pentru o varietate de afecțiuni. Ei au stabilit că nu avea cisticercoză, boala Lyme, tuberculoză, HIV sau cancer la creier.
În cele din urmă, opt luni mai târziu, un neurochirurg a efectuat o biopsie a creierului (a treia a lui Bottenus) și a observat o ciupercă în creștere pe creier.
Probele de laborator au determinat că Bottenus avea „mucegai negru” – numit și „Cladophialophora bantiana” – crescând pe creier.
Probabil că a contractat ciuperca respirând praf în timp ce mergea cu bicicleta în Costa Rica sau prin fluxul sanguin după ce a căzut cu bicicleta, tot acolo.
Dar aflând ce era în neregulă cu el nu înseamnă că acest fapt i-a atenuat și simptomele.
„A fost grozav să-mi dau seama, dar nu este grozav că am ciuperci în cap. Cum elimin această ciupercă? Nu ar trebui să avem ciuperci în cap, nu?”, a spus Bottenus.
Scanarea creierului de „mucegai negru”
O pată întunecată de pe creierul lui Tyson Bottenus i-a pus pe doctori în gardă, înainte ca aceștia să stabilească că este o ciupercă.
Răspunsurile nu erau valide imediat, pentru că starea lui Bottenus era una extrem de rară. Potrivit Bibliotecii Naționale de Medicină a Statelor Unite, au existat doar 120 de cazuri de cazuri dovedite în istoria medicală precum cea a lui Bottenus, din 1911 încoace. Aproximativ jumătate din cazuri se găsesc în India.
„Nu am întâlnit pe nimeni altcineva care să aibă asta. Toți ceilalți cred, care au această ciupercă, sunt morți, din păcate”, a spus Tyson.
Bottenus a mai scris în articolul citat că oamenii i-au sugerat să formeze un grup de sprijin pentru alți pacienți care suferă de această boală.
Dar „tristul adevăr este că dacă aș fi făcut-o, aș fi singurul membru… toți cei pe care i-am întâlnit cu starea mea sunt acum decedați”, a afirmat el.
Într-adevăr, primele cazuri de ciupercă neagră au fost 100% fatale. Chirurgia nu este o opțiune, deoarece ciuperca este prea aproape de zonele vitale ale creierului. Dar medicii lui Bottenus au instituit un tratament agresiv.
Totuși, Bottenus și-a oprit brusc „barosul” de steroizi în martie 2020, deoarece l-au făcut imunocompromis și și-a făcut griji pentru COVID-19.
„Compar această decizie cu una pe care cineva blocat într-o clădire în flăcări o poate lua: fie să sară pe geam, fie să fie ars de flăcări”, a scris Bottenus.
El a ajuns să sufere un accident vascular cerebral, urmat de „deficiențe vizuale, vocale și cognitive severe”.
„Mi s-au întâmplat tot felul de lucruri diferite după aceea.Vocea mea a fost afectată, am avut vedere dublă din cauza asta, muşchii mi-au fost compromisi. Am avut tot felul de lucruri diferite pe acolo”, a povesti Bottenus.
Dar, cu toate acestea, Bottenus a reușit să rămână optimist. A găsit relaxare în învățăturile budiste, a început să lucreze la diploma de absolvire și chiar să continue să meargă cu bicicleta, datorită unei biciclete tandem pe care o împarte cu logodnica sa .
„Calitatea vieții mele este cea mai bună dinainte de infecție. Pot să merg cu bicicleta, vederea mea a revenit la normal… Încă trăiesc cu o infecție fungică în creier, dar nu-mi domină viața ca înainte”, a declarat Bottenus.
Totuși, viitorul său este unul incert, iar Bottenus lucrează din greu pentru a accepta asta. El a adoptat deja principiul budist potrivit căruia rezistența schimbării creează suferință, iar acceptarea sa duce la iluminare.
„Nu pot scăpa de incertitudinea din jurul viitorului meu, dar nimeni nu poate. Trebuie doar să învăț să trăiesc cu asta”, este concluzia la care ajuns Tyson Bottenus.