Povestea lui Aristică, ciobanul care a terminat Facultatea de Sivicultură, dar a preferat să ia calea munților: „Transhumanţa a fost mama noastră”
Aristică are în grijă 2.500 de oi şi bate cărările muntelui, pe Transalpina, de aproape 30 de ani. A făcut Facultatea de Silvicultură, dar cel mai bine se simte cu cerul liber, să mâne oile. S-a obişnuit şi el cu turiştii care îl opresc la poze.
Pe Transalpina, măgarii din selfieurile turiştilor s-au obişnuit să fie răsplătiţi pentru poze. Stau să îi mângâie copiii şi caută bunătăţi în parcări, printre maşinile turiştilor, care îi hrănesc cu mere, biscuiţi şi ce mai au prin bagaje. Mai sus, în munţii Parâng, lângă Vârful Muntinu, turiştii găsesc o privelişte perfectă pentru albumul cu amintiri.
”Am liceul, facultate de Silvicultură absolvită în Brașov, dar tot cu oile, în mijlocul naturii, îmi place cel mai mult. Să dorm în cojoc, sub cerul liber. Am circa 2.500 de oi de care am grijă și aici nu te poți plictisi.
M-am întâlnit și cu ursul de multe ori. Am trăit multe, dar nu aș vrea să renunț la asta. Asta îmi place. Îmi plac oile, animalele, natura și munții”, spune ciobanul, potrivit pandurul.ro
Întrebat cât colindă într-o zi, Aristică Bălan răspunde: „Nu ştiu cât să spun, cred că ni se dă kilometrajul peste cap”
”Am făcut transhumanţă la cote mari, am făcut Bărăganul, Banatul. Transhumanţa a fost mama noastră. Munţii ăştia sunt plini cu oi așa că și turiștii au ce vedea: verdeaţă, aer curat, apă rece”, a mai spus Aristică.
Transhumanţa începe vara, când turmele sunt la munte, să pască iarbă proaspătă. Vor coborî în văi abia spre iarnă, când se termină mâncarea de pe pajişti. Ca să ducă acest obicei mai departe şi să îl promoveze, statul vrea să facă demersuri pentru a introduce transhumanţa în patrimoniul UNESCO. Primii paşi au fost făcuţi. Dosarul este acum pe masa experţilor de la Paris.
Atistică e încântat când opresc turiștii și îl roagă să facă un selfie cu ei.
”Opresc turiștii, vin la noi. Se bucură când văd oile, măgarii. Stau să facă poze, să ne filmeze. Sunt mulți străini care vin și fac poze cu noi. Nu înțelegem limba engleză prea bine, dar am înțeles mereu când au venit să facă poze și ne-au spus că avem o țară frumoasă”, a mai mărturisit ciobanul.