Prima pagină » Actualitate » Povestea lui Evgheni Prigojin, vânzătorul de hotdog care a ajuns „bucătarul lui Putin” și șeful temutei grupări Wagner care a amenințat Moscova

Povestea lui Evgheni Prigojin, vânzătorul de hotdog care a ajuns „bucătarul lui Putin” și șeful temutei grupări Wagner care a amenințat Moscova

Povestea lui Evgheni Prigojin, vânzătorul de hotdog care a ajuns „bucătarul lui Putin” și șeful temutei grupări Wagner care a amenințat Moscova

Evgheni Prigojin a devenit apropiat de Putin în anii 2000, la scurt timp după ce acesta a devenit președintele Rusiei. Sub protecția liderului de la Kremlin, Prigojin a fondat gruparea de mercenari Wagner, care a activat în mai multe țări africane. El a „întors armele” împotriva regimului Putin în iunie, după ce mercenarii săi au condus o serie de operațiuni în Ucraina. 

Prigojin a revenit în centrul atenției pentru activitatea sa și a mercenarilor săi de la începutul invaziei în Ucraina, în februarie 2022. Luptătorii săi au fost cei care au condus asaltul sângeros asupra orașului Bahmut. În iunie 2023, Prigojin a condus o revoltă împotriva conducerii militare ruse, o revoltă stinsă în 24 de ore și catalogată drept „un act de trădare” de președintele Putin.

Directorul CIA, Bill Burns, a comentat după acest episod: „dacă aș fi Prigojin, nu mi-aș concedia degustătorul de mâncare”.

„Ceea ce vedem este un dans foarte complicat între Prigojin și Putin. Cred că Putin este cineva care crede, în general, că răzbunarea este un fel de mâncare servit cel mai bine rece. Așa că va încerca să rezolve situația în măsura în care poate”, a spus Burns în iulie la Forumul de Securitate din Aspen.

Evgheni Prigojin se afla pe lista pasagerilor unui avion care s-a prăbușit în apropiere de Moscova. Avionul, de tip Embraer Legacy 600 înregistrat pe numele lui Prigojin, zbura de la Moscova la Sankt Petersburg și avea la bord 10 persoane, șapte pasageri și trei membri ai echipajului. Potrivit listei de pasageri, printre aceștia se numără numele și prenumele lui Evgheni Prigojin

Aeronava s-a prăbușit în regiunea Tsver, la nord de Moscova. Corpurile a opt persoane au fost găsite la locul în care s-a prăbușit avionul privat, spun serviciile ruse de urgență. Până la acest moment, nu este clar dacă printre acestea se afla și Prigojin.

Condamnat la 13 ani de închisoare pentru jafuri în Rusia

Evgheni Prigojin s-a născut în 1961, când Sankt Petersburg se numea Leningrad. Tatăl lui a murit când era mic, iar mama a lucrat într-un spital, a declarat Prigojin. Tânărul Prigojin a fost trimis la o academie sportivă, unde activitățile zilnice implicau adesea ore întregi de schi fond, scrie The Guardian.

În martie 1980, Prigojin, atunci în vârstă de 18 ani, și trei prieteni au jefuit o femeie care mergea singură pe o stradă întunecată.  Prigojin s-a strecurat în spatele ei și a apucat-o de gât, strângând-o până când și-a pierdut conștiența. Apoi, prietenul său i-a scos pantofii, iar Prigojin i-a luat cerceii de aur și i-a băgat în buzunar. Hoții au plecat în fugă, lăsând-o pe femeie întinsă pe stradă.

Instanța a constatat că acesta a fost unul dintre numeroasele jafuri pe care Prigojin și prietenii săi le-au comis în Sankt Petersburg într-o perioadă de câteva luni. El a fost condamnat la 13 ani de închisoare. A fost eliberat în 1990, când Uniunea Sovietică se afla în agonie. Atunci, s-a întors la Sankt Petersburg.

Vânzător de hotdog

După ce și-a ispășit pedeapsa, a deschis în oraș un stand de hotdog, ceea ce a dus, în cele din urmă, la o carieră de antreprenor. A deschis apoi restaurante și magazine de proximitate, scrie New York Times.

Nelipsit din fotografiile lui Putin

În anii 2000, Putin devenise președintele Rusiei. În primii ani de guvernare, lui Putin îi plăcea adesea să se întâlnească cu demnitarii străini în orașul său natal, același ca al lui Prigojin, Sankt Petersburg, iar uneori îi ducea la Vechea Vamă sau pe Insula Nouă, o barcă pe care Prigojiin o transformase într-un restaurant plutitor. Jurnaliștii britanici remarcă faptul că Prigojin era nelipsit din fotografiile lui Putin.

„Putin a văzut că nu eram mai presus de-a aduce eu însumi farfuriile”, a spus Prigojin. A fost începutul unei relații cu președintele rus, care avea să se dezvolte în moduri neașteptate, scrie The Guardian.

Ulterior, Prigojin s-a îmbogățit datorită legăturilor personale cu președintele rus, obținând contracte de catering și în zona de construcții cu guvernul rus, în timp ce construia o forță de mercenari cunoscută sub numele de Wagner, precizează New York Times.

Așa a ajuns să acționeze în Africa, precum și în Siria.

Prigojin, pus sub acuzare în America

El și-a extins grupul Wagner în Ucraina după ce încercarea Kremlinului de a cuceri capitala Kiev a eșuat în primele zile ale invaziei sale de la începutul anului trecut. La acel moment, „compania militară privată” era în mare parte activă în Siria și în Africa, unde a operat atât în numele guvernului rus, cât și în slujba intereselor de afaceri ale liderului său, susține ziarul american.

Dar Siria și Africa nu au fost singurele locuri în care Prigojin a acționat. În februarie 2018, acesta a fost unul dintre cei 13 ruși puși sub acuzare de un mare juriu federal pentru ingerință în alegerile americane prin intermediul Internet Research Agency, o fabrică de troli care a răspândit neadevăruri și a dus un război informațional împotriva Statelor Unite, în sprijinul campaniei prezidențiale a lui Donald J. Trump.

Un comandant crud

Prigojiin și-a câștigat reputația de cel mai crud comandant dintre cei care au condus invazia rusească. El a părut să aprobe tacit o înregistrare video care arată uciderea, cu un baros, a unui dezertor Wagner care, aparent, fusese predat înapoi de ucraineni într-un schimb de prizonieri.

„O moarte de câine pentru un câine”, a spus Prigojin într-o declarație la acea vreme, scrie ziarul britanic The Guardian.

Publicația a vorbit cu numeroase persoane care l-au cunoscut pe Prigojin de-a lungul anilor, dintre care multe au cerut anonimatul pentru a discuta liber și pentru a reconstitui povestea sa. Dialogurile conturează imaginea unui intrigant nemilos, servil cu superiorii și adesea tiranic cu subalternii, pe măsură ce urca spre vârf.

Rebeliunea Wagner

Prigojin a condus o rebeliune în perioada 23-24 iunie, mutăndu-și trupele din Ucraina, cucerind orașul Rostov pe Don din sudul Rusiei și amenințând că va mărșălui asupra Moscovei. În drumul său, mai mulți soldați ruși au fost uciși, iar trupele Wagner au doborât avioane ruse înainte de a opri marșul. Rebeliunea a fost rezolvată printr-un acord mediat de Belarus care a permis trupelor Wagner să se mute în Belarus sau să se alăture armatei ruse. Prigojin însuși a fost de acord să se mute în Belarus, dar se pare că s-a putut deplasa liber timp de două luni, fiind văzut în Rusia și, de asemenea, se pare că a vizitat Africa.

 

 

 

Citește și