Prima pagină » Actualitate » POVESTEA lui Tomiță, un om sărman din Filiași care trăiește adunând monede de 50 de bani din cărucioarele supermarketurilor

POVESTEA lui Tomiță, un om sărman din Filiași care trăiește adunând monede de 50 de bani din cărucioarele supermarketurilor

POVESTEA lui Tomiță, un om sărman din Filiași care trăiește adunând monede de 50 de bani din cărucioarele supermarketurilor

Viața pare nedreaptă pentru unii oameni care pur și simplu n-au avut noroc, au făcut greșeli și au ajuns în situații greu de descris. Este și cazul lui Tomiță, un om sărac, dar cu un suflet bogat. Iată un caz care merită atenție și ajutor.

Majoritatea trec prin momente grele în viață, diferite etape și încercări, însă unele persoane abia își duc traiul sau abia își pot întreține familia, așa cum este și Tomiță, care are trei copii de crescut și ca să le poată pune ceva de mâncare pe masă, bărbatul adună monede din parcările supermarketurilor din Filiaș.

Asociația „Povestea Mea” i-a făcut publică povestea lui Tomiță, un bărbat care are nevoie de ajutor, de o vorbă bună și de omenie.

Sursă Foto – Facebook/PovesteaMea

Tomiță a fost surprins cum încerca să facă rost de câțiva lei, oferindu-se chiar să care plasele oamenilor până la mașină sau căruțul, însă reacțiile celor din jur l-au lăsat șocat pe reprezentantul asociației.

„Mă aflam într-o parcare, cu gânduri multe și stropi de ploaie care îmi încercau răbdarea. În fața mea, la câțiva metri, gălăgie:

– Pleacă băi cerșetorule!

– Domnule dar nu v-am făcut nimic..

Apoi l-a împins pe motiv că stă prea aproape. Și asta m-a durut! Nu îmi făcuse ceva personal dar era un OM, la fel ca mine sau cei din jur. Poate că soarta nu a fost atât de dreaptă, fără a-i oferi aceleași șanse dar l-a lăsat să spere”, se arată în postarea de pe Facebook.

„Îl priveam lung. Omul se așezase, dezgustat de atitudinea celui care s-a comportat urât cu el, apoi a îndreptat privirea spre cer. Probabil cerea în sufletul său o mică explicație pentru viața care i-a fost dictată sau trasată într-un mod incorect.

Am făcut câțiva pași spre el, apoi m-am oprit. Ce-i drept, nu știam ce să fac și nici nu bănuiam care ar fi reacția lui dacă mă apropii prea mult”, mai scrie în postare.

Apoi, Tomiță s-a luminat la față când a fost întrebat de reprezentantul asociației un simplu: „Sunteți bine?”.

„Știți, nu i-am greșit nimic domnului! Astăzi, nu am găsit nimic de lucru și l-am rugat dacă îi pot căra bagajele sau să-i duc căruciorul. Luam ăia 50 bani, așa poate reușesc să iau o pâine!”

L-am privit lung! .. doar din atât, scandal?

– Nu mă credeți, așa-i? Uitați, apoi a întors buzunarele din care au mai picat câteva “ruble” folosite pentru a prelua căruciorul.

S-a aplecat repede și le-a luat. Am vreo 2 lei și aș mai avea nevoie de încă atât, nimic mai mult.

Acasă, îl așteptau 3 copii. Spunea răspicat că a mai pățit un necaz și probabil lumea îl judecă dar nu și-a dorit vreodată să fie rău.

“Domnule, lumea îmi zice că am făcut copii și să mi-i cresc. Nu sunt ei obligați! Dar eu știam că voi ajunge în situația asta? Eu sunt copilul nimănui, înțelegeți probabil! Dacă la rândul meu am avut curajul de a face copii, ce să fac? Să-i las ai nimănui să aibă aceeași soartă?”, a fost dialogul celor doi.

„Eu, cer la lume.. de muncă. Sunt un amărât, fără școală, nu pot lucra cu carte de muncă dar pot fi bun la toate. Car, sparg lemne, curăț mașini și pot face lucruri pe care dvs poate nu le faceți!”

Apoi, l-am oprit. Era clar ce dorea și eu nu aveam să-i ofer dar cu siguranță nu l-aș fi lăsat așa. Picura tot mai tare și noi conversam în mijlocul unei parcări. Avea privirea tristă și disperarea i se citea rapid în ochi.

“Mergeți să-i vedeți pe cei mici? Atât vă rog, să nu le spuneți că tatăl lor cerșește. Nu de… dar le-ar fi rușine cu ce fac!”, se mai arată în postarea de pe Facebook.

„Sunt prea murdar pentru dumneavoastră!”

Dar, surpriza lui Tomiță a fost un coș plin cu alimentele necesare pentru el și familia lui.

De uimire, rușine și recunoștință, Tomiță s-a pus în genunchi și i-a mulțumit celui care i-a arătat că oamenii buni încă există.

„Vă rog din suflet să mă scuzați că nu pot fi mai mult de atât! Sunt un cerșetor, astăzi. Mâine sper să am de lucru, că nu găsesc oameni așa buni, zilnic!”

L-am lăsat să-și ia tot ce-i trebuia. “Scutece nr. 3, ulei, pâine, două sticle cu lapte și 3 kg cartof!”

– Asta-i tot ce aveți nevoie?

– Dar credeți dvs că am intrat să vă sărăcesc?

Deși îi dădusem mână liberă, a ales doar ce i-a trebuit, apoi s-a oprit. Stopul a fost rușinea! Văzând asta, am luat un cărucior de mână și am pus în el ce am crezut de cuviință.

La ieșire, plângea. I-am întins mâna să-l salut și a refuzat. “Sunt prea murdar pentru dvs!”

Oameni precum Tomiță sunt rar de întâlnit. Pe mine, m-a frânt în bucăți”, se arată în închierea postării.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri ... vezi toate articolele

Citește și