EXCLUSIV VIDEO | Povestea Mercedesului blindat al lui Ceaușescu, pe care dictatorul nu l-a vrut pentru protecție, dar l-a folosit Securitatea pentru delegațiile străine. Cum a scăpat de distrugere la Revoluție și cum arată după 44 de ani mașina care rezistă la atacuri cu arme

Publicat: 20/01/2023, 07:00

Mercedesul negru și blindat 450 SEL pe care Nicolae Ceaușescu îl putea folosi oricând, dar l-a pus la dispoziția Securității, pentru delegațiile străine, este într-o stare impecabilă și după 44 de ani de la fabricație. Colecționarii de mașini de epocă spun că acest Mercedes este cel mai râvnit automobil istoric din dotarea Ministerului Afacerilor Interne, având o valoare inestimabilă. Povestea din spatele ei este însă și mai valoroasă, spune colecționarul Viorel Burcea, care dezvăluie cum a fost salvată, în zilele Revoluției din decembrie 1989, de la distrugere.

Fabricat în 1978, Mercedesul 450 SEL are o capacitate cilindrică de 6.900 centimetri cubi, un motor de 286 de cai putere și cântărește nu mai puțin de 2.900 de kilograme.

Mașina de colecție ar putea și acum să facă senzație pe șosele, pentru că poate atinge viteze de 220 de kilometri pe oră și are tracțiune pe spate, dar ar înghiți ceva combustibil. Dacă ar circula vara, ar consuma cam 30 de litri pe 100 de kilometri, în timp ce consumul ar ajunge iarna la 33 de litri.

Cumpărată pentru securitatea dictatorilor Nicolae și Elena Ceaușescu, dar și a delegațiilor străine, mașina are blindaj de tip B4, care asigura protecție la eventuale atacuri cu arme de mână, automate și semiautomate, de până la calibrul 5,45 milimetri.

Mercedesul 450 SEL asigură tot confortul interior, este dotat cu aer condiționat, dar nu are sistem de siguranță ABS, care ajută șoferul să mențină controlul direcției și să împiedice deraparea la frânare, și asta pentru că tehnologia a fost dezvoltată ulterior anului de fabricație al acestui model.

Mercedesul blindat din timpul regimului Ceaușescu, o bijuterie extrem de valoroasă în patrimoniul MAI
Mercedesul blindat din timpul regimului Ceaușescu, o bijuterie extrem de valoroasă în patrimoniul MAI

Președinți de stat din țări arabe au mers cu mașina blindată a lui Ceaușescu

Colecționarul de mașini de epocă Viorel Burcea, care a lucrat mulți ani într-o structură din Ministerul de Interne, spune că automobilul a fost achiziționat pentru a fi pus la dispoziția delegațiilor străine și, în special, a președinților care solicitau mașină blindată.

„Pot spune că este, poate, cel mai râvnit și cel mai valoros automobil istoric din dotarea Ministerului. Povestea acestei mașini începe în 1978.

În 1978, conducerea României de atunci a hotărât să introducă o lege care să raționalizeze consumul de combustibil, deja ei prevedeau că va veni o criză energetică și resursele vor fi din ce în ce mai scumpe. Atunci s-a hotărât ca toate instituțiile de stat să folosească automobile de producție românească, cu capacitate cilindrică redusă, 1.300 de centimetri cubi, ca să aibă și un consum redus.

Povestea că această mașină ar fi aparținut lui Ceaușescu este un fals. Mașina a aparținut, de fapt, Securității statului. A fost achiziționată pentru a fi pusă la dispoziția delegațiilor străine și, în special, a președinților care solicitau mașină blindată – așa erau procedurile în perioada aceea și așa este și acum.

Ceaușescu folosea doar mașini de fabricație românească, Dacia și ARO, doar din gama ARO fiind salvat câteva.

Mașina a fost folosită de puține ori. În perioada aceea – cred că în ’79 a fost adusă de către Securitate -, a fost folosită la câțiva președinți de stat din țările arabe, președinți care vizitau destul de des România în perioada aia. Ceaușescu avea relații strânse cu ei și ei solicitau treaba asta.

Vizavi de asta, mai există o poveste reală, cu vizita lui Gorbaciov din ’89, care a solicitat să folosească în România mașina lui oficială, de la Moscova, pe care a și-a adus-o cu un avion pe Otopeni, și Ceaușescu s-a opus. De aceea, și vizita a fost amânată cu o zi sau două, până au ajuns la înțelegere să folosească mașina ARO pe care Ceaușescu o dorea. Ceaușescu nu a vrut să se urce în mașina aceasta. Deci, există, la nivelul acesta, un protocol anume vizavi de mașină”, a spus Viorel Burcea.

Mercedesul blindat din timpul regimului Ceaușescu, o bijuterie extrem de valoroasă în patrimoniul MAI
Mercedesul blindat din timpul regimului Ceaușescu, o bijuterie extrem de valoroasă în patrimoniul MAI

„Mașina este extrem de scumpă, dar povestea ei este și mai valoroasă”

Viorel Burcea a povestit că Mercedesul blindat a supraviețuit ca prin minune Revoluției din 1989, datorită subofițerului care era în noaptea aia de serviciu și a avut prezența de spirit să-i ia de la motor capacul de delcou și rotorul, ceea ce a făcut imposibilă pornirea mașinii.

„Se pare că după anii ’80, în ’83-’84, când mașina era dusă de la garaj spre o unitate de revizie, a luat foc instalația electrică și s-a deteriorat destul de mult. A fost nevoie să o ducă în Germania, au dus-o cu un TIR și a fost refăcută total, după care s-a întors pe roți, din Germania până în România, de acolo vin și kilometri. În rest, ea nu a prea făcut kilometri pe aici. În general, era parcată la garajul Leonida – cum îi spuneam noi -, de lângă Ministerul de Externe, în Piața Victoriei, unde acum funcționează Guvernul României. Asta ca să fie în proximitate pentru delegațiile străine și sub o atentă supraveghere.

În decursul evenimentelor agitate din 1989, mașina era la garajul din Leonida. Revoluționarii au fost direcționați, în momentul acela, spre anumite obiective, inclusiv garajele, unde erau mașinile Securității. Pe lângă Dacia, aveau și alte mașini, alte mărci străine. Revoluționarii au intrat, au reușit să pornească o parte din mașini și au plecat cu ele – bineînțeles, s-au oprit prin șanțuri, prin stâlpi, au fost recuperate unele.

Mașina asta n-au reușit să o ia. De ce? Pentru că subofițerul care era în noaptea aia de serviciu a avut prezența de spirit să-i ia de la motor capacul de delcou și rotorul, ceea ce a făcut imposibilă pornirea – sunt două piese mici, ușor de scos.

Mașina asta a stat mult – până prin ’90 și ceva, ani de zile – fără piesele acelea. Nu exista, în momentul acela, nici interes pentru treaba asta și nu existau nici piese – nu exista informația aceasta. Acum vreo 15 ani, omul – care a ajuns chiar să lucreze în baza asta de reparație -, fiind aproape de pensie, i-a spus șefului: «Eu am piesele alea». Și uite așa, mașina a recăpătat viață și oamenii aceștia de suflet au reușit să pună mașina în funcțiune și să arate la modul acesta.

Pentru un colecționar, aceasta este o mașină foarte valoroasă, extrem de scumpă, dar, de multe ori, povestea este mai importantă și mai valoroasă decât însuși obiectul”, precizat Viorel Burcea.

Mercedesul blindat din timpul regimului Ceaușescu, o bijuterie extrem de valoroasă în patrimoniul MAI
Mercedesul blindat din timpul regimului Ceaușescu, o bijuterie extrem de valoroasă în patrimoniul MAI

„Mașina era, la vremea ei, vârf de gamă”

În ceea ce privește specificațiile mașinii, Viorel Burcea este de părere că „este o mașină care are niște soluții tehnice deosebite”, iar „conservarea unui astfel de automobil este foarte importantă”.

„A fost o bază bună de recondiționare. Nu este chiar o recondiționare în înțelesul cuvântului de demontare-montare, pentru că mașina, având kilometri foarte puțini și fiind păstrată în garaj, a necesitat mai mult o cosmetizare. Dar mașina, ca bază, are niște soluții tehnice deosebite.

Faptul că este blindată înseamnă că are o greutate mult mai mare, este încă o dată și ceva mai grea decât mașina de bază, are alte suspensii, are un motor foarte puternic, care se apropie de 300 de cai putere. Pentru vremea aceea, era vârf de gamă. Era o mașină la care noi nu visam nici măcar în poze, nu să o și atingem sau să conducem o asemenea mașină. Acum, este foarte bine conservată, și asta este important pentru o mașină.

Conservarea unui astfel de automobil este foarte importantă, că dacă el arată atât de bine acum și atât de frumos și întreținut, dacă oamenii aceștia ar duce mașina asta într-o parcare sau n-ar avea grijă de ea, atunci vă garantez că, în maximum un an, mașina se degradează, pentru că, totuși, vopseaua, materialele sunt vechi și dacă nu ai grijă și nu le protejezi, înseamnă că efectiv îți bați joc de istorie. Îi felicit încă o dată pentru că au reușit și reușesc în continuare să mențină mașina în condițiile acestea, mai ales că a trecut prin multe perioade în care lumea nu a dat atenție acestui aspect”, a mai spus colecționarul Viorel Burcea.

Mercedesul blindat din timpul regimului Ceaușescu, o bijuterie extrem de valoroasă în patrimoniul MAI
Mercedesul blindat din timpul regimului Ceaușescu, o bijuterie extrem de valoroasă în patrimoniul MAI

În garajul familiei Ceaușescu se aflau între 10 și 12 mașini, însă doar opt au fost făcute publice. Printre aceste mașini se pot număra mărci auto precum Dacia, Aro, Buick, Mercedes, Citroen, Chrysler sau Ford.

Nicolae Ceauşescu a făcut peste o sută de vizite oficiale în întreaga lume, iar zeci de lideri străini au vizitat, la rândul lor, România, la invitația fostului lider comunist. Prin intermediul acestor vizite, Ceaușescu încerca să demonstreze că România nu era o țară supusă Uniunii Sovietice şi că exista deschidere către orice fel de asociere.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | „Am avut sute de mașini de epocă, dar n-o găseam pe cea a comisarului Moldovan”. Povestea fascinantă a colecției de mașini de poliție unică în România a lui Viorel Burcea

EXCLUSIV VIDEO | Povestea atribuirii primului număr de înmatriculare auto din România. Cine au fost protagoniștii scandalului monstru din 1904 pentru numărul 1-B, care a degenerat într-o bătaie la Capșa

EXCLUSIV VIDEO | Old Shatterhand, personajul legendar din cartea Winnetou, a fost român. Povestea fascinantă a lui John Xantus, dezvăluită de unul dintre urmașii marelui explorator român ajuns în Vestul Sălbatic

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang