Prima pagină » Actualitate » POVESTEA micului pictor care a impresionat New York-ul, cu lucrarea care ilustrează Mănăstirea Radu-Vodă. „Dumnezeu lucrează prin oameni”

POVESTEA micului pictor care a impresionat New York-ul, cu lucrarea care ilustrează Mănăstirea Radu-Vodă. „Dumnezeu lucrează prin oameni”

Povestea lui Robert Niculae, în vârstă de doar 13 ani, este una despre har, talent și credință. Toate acestea îmbrăcate superb într-un colorit care descrie cel mai bine sufletul tânărului pictor și modul în care acesta vede lumea. Una dintre lucrările sale de artă – ce ilustrează Mănăstirea Radu-Vodă – a fost expusă la New York, în cadrul primei expoziții internaționale de la Artio Gallery.

Talentul său artistic l-a propulsat pe locul al doilea, după o selecție riguroasă, în categoria „Talente din toată lumea”, atrăgând aprecierea criticilor de artă, a artiștilor plastici și a colecționarilor din întreaga lume. Sensibilitatea artistică a lui Robert și bucuria lui de a picta se văd în lucrările sale, adevărate minunății, după cum povestește mama sa.

La evenimentul de la New York au participat pictori de toate vârstele, aflați la toate nivelurile de experiență și pregătire, veniți din toată lumea, succesul lui Robert fiind cu atât mai mare.

În spatele acestui succes stă o poveste despre pasiune și determinare. Robert și-a descoperit dragostea pentru pictură la vârsta de numai 8 ani, iar în decursul a doar trei ani, a reușit să organizeze prima sa expoziție, la Grădina Moșescu din Râmnicu Sărat.

„Evoluția lui a fost foarte rapidă, mai ales că nu a avut nicio treabă cu desenul”

Iuliana Niculae, mama lui Robert, a povestit cum a început pentru fiul său acest drum artistic, recunoscând că și ea s-a mirat de tot acest talent imens dezvoltat în ultimii ani de fiul său.

Acum știe, fără tăgadă, că pictura este drumul lui Robert și că este mult mai mult decât o pasiune de moment, este o trăire de care fiul său se bucură cu toată ființa lui.

„Nu pot să spun că Robert a dat vreodată de înțeles de mic că ar fi înclinat spre lucrul acesta, până la vârsta de opt ani, când doamna învățătoare de la clasă a observat cromatica lui, spunându-ne că este ceva aparte. Domnia-sa mă tot sfătuia să merg cu el la un curs. Eu m-am mirat, îmi amintesc că la teme, când avea ceva, eu îi făceam desenele.

Prima dată, îmi amintesc că l-a inspirat un film italian, a făcut în acuarele un pom pe un deal cu un apus în spate. După aceea, a mers la Sighișoara, unde l-au impresionat foarte mult clădirile și, când ne-am întors, din memorie, a început să picteze în acuarelă.

După aceste momente, l-am dus la un curs. După trei luni de mers la acest curs, doamna de acolo ne-a chemat și ne-a zis să facem ceva, pentru că el este cu totul deosebit și că este la alt nivel, că are un har pe partea asta. Evoluția lui a fost foarte rapidă, mai ales că nu a avut nicio treabă cu desenul. Noi nu ne-am gândit vreodată că el ar putea face așa ceva”, povestește mama tânărului pictor.

„Parcă toate ușile s-au deschis, Robert trebuia doar să pășească”

Obținerea locului doi în cadrul expoziției internaționale de la Artio Gallery, din New York – unde Robert a expus tabloul cu Mănăstirea Radu Vodă – a venit pe neașteptate, dar a fost o bucurie imensă.

Iuliana Niculae și-a înscris fiul la acest concurs fără să aibă prea multe așteptări. Tocmai de aceea, atunci când a aflat de performanța sa și că este invitat să expună la New York, într-o expoziție comună, a fost total surprinsă.

Pentru că deplasarea în America a însemnat niște costuri, au vândut pentru prima dată mai multe tablouri pictate de Robert și au achitat cheltuielile.

Iuliana recunoaște că Dumnezeu lucrează prin oameni, deoarece mărturisește că totul s-a legat atât de bine, iar pentru Robert s-au deschis noi oportunități care să-i pună și mai mult în evidență talentul și harul cu care este înzestrat.

„Robert face, în paralel, și Școala de Artă nr. 3. Doamna Florina Niță l-a înscris mereu la tot felul de concursuri, la care a luat mai multe premii. L-am mai înscris și eu la unele. A câștigat premiul doi la Concursul Internațional «Marta Bibescu» , fiind cel mai mic participant. În ceea ce privește concursul de la New York, mi-a apărut pe Facebook această selecție pe care o făcea Artio Gallery. Am plătit o taxă de 75 de dolari și l-am înscris cu gândul că rămâne și el într-un catalog digital, nici prin gând nu-mi trecea că o să câștige locul doi.

Apoi am aflat că este invitat la New York să expună într-o expoziție comună, pentru că a câștigat locul al doilea după selecția făcută. Noi am aflat în luna februarie asta și în aprilie trebuia să plecăm. Acolo, prețurile sunt cum sunt. Inițial, am zis că nu mergem, dar Dumnezeu lucrează prin oameni și colegii m-au sfătuit să încerc și să nu renunț.

Între timp, o colegă îl cunoștea pe domnul Rădulescu (n.r. – pictorul Alexandru Rădulescu), care are Galeriile Rădulescu, dumnealui a fost impresionat de desenele lui Robert și a făcut o serată unde am vândut 20 de tablouri. Astfel, am reușit să strângem peste 6.000 de euro și am plecat în America. Până am luat viza, am făcut totul pe ultima sută de metri. Dar, parcă, toate ușile s-au deschis, Robert trebuia doar să pășească”, a povestit mama micului artist.

„Clădirea și arhitectura unei clădiri îl inspiră și ajunge să facă niște minunății”

Robert este pasionat de arhitectura clădirilor vechi, de biserici și de mănăstiri. Îi place să le privească, să le studieze, pentru ca mai apoi să le redea, printre culori, așa cum știe el cel mai bine. Succesul de care se bucură nu i-a schimbat însă perspectiva asupra vieții, rămânând modest, echilibrat și cu multă credință în tot ceea ce face.

„Nu este vorba doar de o pasiune, este mai mult decât atât. Clar va continua pe acest drum. El se ducea la 10 ani și picta ore întregi peisaje. Sunt experiențe noi, dar este un copil cu picioarele pe pământ, este un copil modest,  echilibrat. Este mult mai mult decât o pasiune și simte asta. Pictează peisaje, mai puțin portrete. Merge la fața locului și pictează, îi plac clădirile vechi. Îi place să picteze mănăstiri și biserici. Este și într-o organizație ortodoxă, făcută de părintele Tudor Peiu, este apropiat de zona asta.

Clădirea și arhitectura unei clădiri îl inspiră și ajunge să facă niște minunății. În afară de situația cu America, pentru a merge acolo, nu ne-am gânsit vreodată să vindem. Foarte greu se desprinde de tablourile lui, le iubește pe toate. Oricum, nu lucrezi să le pictezi ca să le ții numai la tine în casă. Trebuie să folosească acest har, să bucure și alți oameni prin ceea ce face. Pune în ele trăirile lui.

A avut două expoziții personale, una la Bulandra, iar cea de-a doua a avut loc atunci când a fost  invitat la Muzeul Marinei din Constanța. Prima s-a numit «Nihil Sine Deo», iar a doua s-a numit «Scânteie de credință» și a avut loc în februarie 2024. A participat la nenumărate expoziții comune, este și membru în Liga Navală Comună, este cel mai mic membru. În luna mai, are două expoziții la Casa Schindler, acolo unde este invitat în expoziții comune. Pictura cu Mănăstirea Radu Vodă este expusă pe artist.net, pe pagina galeriei, fiind evaluată acum la 2.200 de dolari. Lucrarea aceasta este pictată când el avea 11 ani”, a mai spus mama lui Robert.

„Văd pictura ca pe o armonie și totodată ca pe o joacă”

Robert Niculae transpune pe pânză nu doar frumusețea lumii, așa cum o zugrăvește impecabil în culorile acuarelelor sale, ci și pasiunea pentru artă, cultură și religie. În paralel cu studiile sale la Liceul „Nicolae Steinhardt” din București, Robert urmează cursurile Școlii de Artă nr. 3.

La doar 12 ani, a expus prima sa expoziție personală, intitulată „Nihil Sine Deo”, la Teatrul Bulandra din București.

De-a lungul timpului, Robert a participat la mai mult expoziții comune organizate la Muzeul Țăranului Român, UNARTE, Palatul Mogoșoaia, Biblioteca Metropolitană sau Muzeul Marinei Române.

Pictez în primul rând pentru că-mi aduce bucurie. Pictez pentru a-i bucura și pe alții, deoarece am văzut în ultima vreme că oamenii sunt mai puțin atrași de pictură și de artă în general. Consider că ar fi bine să readuc pictura în atenție și să bucur oamenii cu picturile mele. Văd pictura ca pe o armonie și totodată ca pe o joacă pentru toți”, susține Robert Niculae.

Poveștile și realizările copiilor și tinerilor remarcabili din România

Tânărul artist s-a înscris, în perioada sărbătorilor pascale, în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”, desfășurată la nivel național de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.

Campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României” a fost lansată în spiritul sărbătoririi unității și identității naționale și își propune să aducă în prim-plan poveștile și realizările copiilor și tinerilor remarcabili din România, care, prin pasiunea, dedicarea și talentul lor, au reușit să se facă remarcați la nivel național și internațional.

Campania urmărește descoperirea a 100 de copii și tineri talentați și performanți pe care să îi premieze pe 1 decembrie 2024, în cadrul unei gale a excelenței. Astfel, oricine poate face o propunere pe www.fundatiadanvoiculescu.ro.

În catalogul excelenței românești vor fi incluși olimpici internaționali, câștigători ai diferitor concursuri internaționale și naționale (medalii de aur, argint și bronz). Campania va prezenta modele de inspirație, ilustrând cu mândrie diversitatea talentelor din întreaga țară. 

Selecția celor 100 de tineri se va realiza din educație, sport, cultură și inovație. Mai multe informații puteți afla pe fundatiadanvoiculescu.ro.


CITEȘTE ȘI:

POVESTEA lui Iustin, campion la aritmetică mentală. Puștiul face calcule mai repede decât calculatorul. A terminat 120 de exerciții în zece minute

De ce ÎMBĂTRÂNIM și cum să nu o mai facem? Provocarea „Tinerețe vs. Bătrânețe”, concurs lansat de Fundația Dan Voiculescu

POVESTEA EXCELENȚEI în pași de dans. Cine este Daria, tânăra balerină, care deschide seria campaniei „100 de Tineri pentru Dezvoltarea României”

Invenție REVOLUȚIONARĂ. Povestea tinerilor care transformă Pet-uri în plastic pentru imprimante 3D. „Totul pornește de la o sticlă”

Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și