Povestea RECUPERATORILOR de morți de pe frontul ucrainean: „Fiecare suflet trebuie respectat”

Povestea RECUPERATORILOR de morți de pe frontul ucrainean: „Fiecare suflet trebuie respectat”
Sursa FOTO: flickr.com
Publicat: 24/02/2023, 20:18

Voluntarii din „Laleaua Neagră”, o misiune umanitară formată din civili ucraineni care exhumează și recuperează cadavrele din teritoriile recent eliberate, vorbesc despre experiența cumplită a expunerii la moartea anonimă.  Într-un an de război, cadavrele civililor și soldaților s-au adunat în pădurile minate și pe câmpurile crăpate de-a lungul liniilor de front din Ucraina.

Civilii care le recuperează rămășițele povestesc ce presupune această muncă infamă.

„În război, vezi valoarea vieții umane. Care în război nu are nicio valoare. Cu fiecare moarte pe care o văd, vreau să devin și mai uman. Vreau să salvez mai multe suflete, să aduc mai multe trupuri înapoi la familiile lor. Îi comemorez pe cei morți cu fiecare misiune”, a spus Oleksiy Yukov, un civil care adună cadavrele.

Iukov, care are 37 de ani, locuiește împreună cu soția sa și fiul lor de 2 ani în Sloviansk, un oraș din estul Ucrainei care se află aproximativ la jumătatea distanței dintre Harkov, la nord, și Donețk, la sud. El face parte din Laleaua Neagră, o misiune umanitară formată din civili ucraineni care transportă morții de pe câmpurile de luptă sau exhumează și recuperează cadavrele din teritoriile recent eliberate, scrie Insider.

Yukov estimează că echipa sa a recuperat cel puțin 800 de cadavre de la începutul anului 2022, dar aceasta este o mică parte din cei care se află acolo.

Peste 7.000 de decese civile, inclusiv 438 de copii, din februarie anul trecut

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a înregistrat peste 7.000 de decese civile, inclusiv 438 de copii, din februarie anul trecut, în timp ce oficialii americani au estimat că peste 40.000 de civili au fost uciși în conflict. Experții în informații consideră că pierderile militare au fost uluitoare de ambele părți. Ei au estimat că peste 100.000 de soldați ucraineni și de două ori mai mulți soldați ruși au fost uciși sau grav răniți în ultimul an.

Acest lucru s-ar putea traduce prin zeci de mii de cadavre lăsate în urmă — și mulți ani de muncă pentru cei care le colectează.

„Fiecare suflet trebuie să fie respectat”, a declarat Yukov. „Trebuie să fie redat familiei. Și trebuie să primească o înmormântare adecvată, nu trebuie lăsat să putrezească pe câmp”.

Munca lor potea fi folosită în anchete

Procesul de recuperare este identic pentru cadavrele ucrainene și rusești, a declarat Yukov. Cadavrele ucrainenilor sunt returnate cât mai repede posibil familiilor îndurerate, în timp ce cadavrele rușilor sunt transferate în mâinile guvernului ucrainean pentru a putea fi schimbate cu cele ale ucrainenilor aflați în posesia forțelor rusești. „Este cea mai bună slujbă din lume, pentru că fiecare rus aduce acasă un ucrainean”, a declarat Lutsenko Alexander, în vârstă de 50 de ani, care a fost repartizat la o unitate J-9 în primăvara anului trecut.

La ultima numărătoare, procurorul general al Ucrainei investiga peste 50.000 de presupuse crime de război comise de forțele rusești în timpul războiului. Munca celor care adună cadravre — cum ar fi documentarea modului în care o persoană a murit, dacă avea mâinile legate sau dacă existau arme în apropiere — îi poate ajuta pe anchetatori să decidă dacă a fost comisă o crimă de război și de către cine, a declarat Belinda Cooper, profesor la Centrul pentru Afaceri Globale al Universității din New York și la Institutul pentru Studierea Drepturilor Omului al Universității Columbia. „Munca lor ar putea ajuta la urmărirea penală și condamnarea crimelor de război”, a spus ea.

Munca are, de asemenea, un scop imediat. „Oamenii nu pot merge cu adevărat mai departe până când nu știu ce s-a întâmplat cu cei dragi lor”, a spus Cooper. „Este o parte semnificativă a procesului post-conflict”.

„Oamenii pot muri stând pe propriul pat. Nimeni nu este la adăpost”

Sau, în cazul lui Yukov, procesul de la mijlocul conflictului. În ianuarie, echipa lui Yukov și-a pierdut primul membru. Denis Sosnenko, un fost campion național ucrainean de kickboxing, de asemenea din Sloviansk, a fost ucis conducând peste o mină antitanc îngropată în timp ce se afla într-o misiune. Bomba a fost fabricată din piese de plastic, a declarat Yukov, ceea ce o face mult mai greu de detectat.

„Înțelegem de fiecare dată când plecăm într-o misiune că, indiferent de câte măsuri de securitate luăm, există totuși un risc mare de a muri”, a declarat Yukov. „Trebuie să înțelegem că moartea lui Denis nu este un precedent pentru a schimba ceva din ceea ce facem, ci mai degrabă o confirmare a faptului că munca pe care o facem este incredibil de riscantă”.

Yukov însuși a fost rănit grav de 18 ori. El are un ochi protetic și a fost operat la genunchi. Dar Yukov a spus că a fost cel mai mult afectat de anii cumulativi de război și de traume.

„Toată Ucraina și toți ucrainenii sunt în pericol”, a spus el. „Oamenii mor în casele lor când o bombă este aruncată în apartamentul lor. Oamenii pot muri stând pe propriul pat. Nimeni nu este la adăpost”.

„Oasele spun multe”, a spus Yukov. „Văd moartea exact așa cum este — nu ca în statisticile pe care le vezi la știri”. El a adăugat: „Văd oamenii și întâlnirea lor cu moartea, chiar în momentul în care aceasta s-a întâmplat. Văd poziția în care persoana a murit. Văd în ce circumstanțe a murit persoana respectivă.”

Este obișnuit să vadă morții, împreună cu sunetele și mirosurile grotești care însoțesc munca sa. Nu îl deranjează, spune el, dar știe că greutatea tuturor acestor morți are un impact mai profund asupra lui. „Mă schimbă, pe dinăuntru, de fiecare dată când mă duc acolo”, a spus el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Alertă roșie în Italia, unde doi vulcani au erupt în același timp. Măsura de urgență...
BAC 2024 | Avem subiectele care au picat la limba maghiară, la proba de azi...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
Cum a ajuns un bărbat din Olanda să aibă 1.000 de copii cu sute de...
Claudia Pătrășcanu, dezvăluiri despre vacanța cu Gabi Bădălău în Paris: 'Am fost cu iubirile mele!'...
S-a pozat în costum de baie, dar toți au CRITICAT-O că s-a îngrășat mult! Mesajul...
Vremea 8 iulie - 5 august 2024. Val de aer tropical în Luna lui Cuptor....
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a...
Cine este principalul suspect în cazul atacului cu acid din Călărași! Anchetatorii au aflat că...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Peste 50 de mașini găsite abandonate. Printre ele se numără modele interesante - VIDEO
Euro 2024: Germania îl convoacă pe ambasadorul Turciei. Disputa privind salutul lupului ia amploare
FRUMUSEȚEA nu aduce FERICIRE. Ce se întâmplă cu oamenii care ARATĂ prea BINE?
Vestea dimineții despre Corina Chiriac. Marea artistă a....
Codul Rutier. Noi amenzi, din 9 iulie. Greșeala care te costă
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre...
Măicuțele care au grijă de mormântul lui Victor Surdu, fostul soț al Angelei Similea, scot...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, de ce ai copiat la tema asta?
Câți sateliți naturali există în Sistemul Solar?
×