Povestea românului care, după 12 medalii la olimpiade, ajunge la PRINCETON, pe urmele fizicianului Richard Feyman, ale lui Forbes și Bezos

Povestea românului care, după 12 medalii la olimpiade, ajunge la PRINCETON, pe urmele fizicianului Richard Feyman, ale lui Forbes și Bezos
Andrei Dragomir a încheiat etapa de licean cu o medalie de aur la Olimpiada Internațională de Fizică din Iran, din luna iulie
Publicat: 06/08/2024, 08:00
Actualizat: 06/08/2024, 11:33

Absolvent al Liceului Internațional de Informatică din București, Andrei Dragomir este nu doar unul dintre puținii tineri din țară care au reușit să ia media 10 la examenul de Bacalaureat din acest an, ci și olimpic internațional la fizică și astronomie. Andrei a pierdut numărul medaliilor de aur pe care le-a câștigat la competițiile naționale, dar are evidența celor obținute la olimpiadele internaționale, care au ajuns la 12. Visul lui Andrei continuă din august în Statele Unite, la prestigioasa Universitate Princeton, la finalul căreia vrea o carieră în cercetare.

  • Andrei și-a dorit să marcheze terminarea liceului cu o ultimă performanță, ceea ce a și reușit în luna iulie, la Olimpiada Internațională de Fizică din Iran. A obținut din nou aurul, iar medalia câștigată are un loc aparte în palmaresul lui: simbolizează o ultimă victorie din perioada de licean.
  • Acum, se pregătește pentru o nouă etapă a vieții sale. La sfârșitul lunii august va pleca spre America, unde va studia fizica la prestigioasa Universitate Princeton, unde au absolvit, printre alții, fostul președinte Woodrow Wilson, Malcom Forbes, Michelle Obama, Jeff Bezos și fizicianul Richard Feynman.
  • Când va absolvi facultatea, vrea să se îndrepte spre o carieră de cercetător și încă nu știe dacă se va întoarce în România sau se va stabili în altă țară, totul se va raporta la ”oportunități”, după cum mărturisește cu maturitatea unui tânăr determinat să facă în viață cele mai bune alegeri.

Originar din Brașov, Andrei Dragomir s-a mutat în București când avea 14 ani, pentru a studia la Liceul Internațional de Informatică din București. Mezinul familiei Dragomir și-a lăsat în urmă părinții, sora și fratele și a mers în Capitală pentru a-și urma visul de a studia fizica și astronomia la cele mai înalte standarde.

O medie de 6 ore de studiu pe zi

”Când aveam vreo 5 ani, tatăl meu mă punea să mă uit la videoclipuri despre planete. Atunci am început să fiu interesat de științe. De la tata cred că am preluat dorința de a performa. La fiecare olimpiadă, stătea cu sufletul la gură să vadă ce medalie am luat, se bucura mai mult decât mine”, ne-a spus Andrei.

Deși ambii săi părinți lucrează în domeniul bancar, aceștia l-au încurajat mereu să-și urmeze propria cale. Rezultatele nu au venit peste noapte, ci în urma multor ore de studiu, în medie cam șase pe zi.

Înaintea competițiilor mai importante, Andrei se dedica studiului chiar și zece ore zilnic, iar eforturile sale au fost răsplătite prin numeroase premii obținute atât la olimpiadele naționale, cât și internaționale.

La etapele naționale ale olimpiadelor de fizică și astronomie, a luat atât de multe medalii, încât nu mai are o evidență exactă a lor, le știe pe dinafară doar pe cele de aur obținute în străinătate. Tânărul a câștigat nu mai puțin de 12 medalii de aur la olimpiadele care au avut loc în diferite colțuri ale lumii: Georgia, Japonia, Polonia, Germania, China sau Mongolia.

”A fost ultima mea olimpiadă și îmi doream să termin frumos”

Dintre toate distincțiile primite de-a lungul timpului, două au o semnificație aparte pentru el, cele obținute în Polonia și Iran, ultima olimpiadă, la care au participat elevi din 46 țări ale lumii, având loc chiar în luna iulie. La această olimpiadă, România a obținut trei medalii de aur și două de argint.

Andrei, alături de foștii săi colegi care au participat la Olimpiada Internațională de Fizică din Japonia, în 2023 (Sursa foto: arhiva personală)

”La Olimpiada Internațională de Fizică din Iran am fost pe locul 8, nu am luat doar aurul, ci a fost și o clasare bună. A fost ultima mea olimpiadă și îmi doream să termin frumos. La olimpiada de astrofizică din Polonia, din 2023, am luat aurul, locul 4 și premiul pentru cea mai bună lucrare teoretică, pe care nu m-am gândit niciodată că o să-l iau. Acestea au fost medaliile cu cel mai mare impact emoțional pentru mine”, ne-a mărturisit Andrei, la care fizica și astronomia nu au fost doar niște materii de studiu, ci adevărate pasiuni.

Cheia reușitei este, în primul rând, pasiunea, fără de care nu poți susține perioade îndelungate de pregătire, apoi pregătire multă, dar și de calitate, în care să fii dispus să stai și cinci ore să te gândești la o problemă fără să renunți, pentru că provocându-te constant, reții idei și scheme utile în probleme”, mai spune Andrei.

”Pot să întrevăd o carieră în cercetare”

Mulțumit că a marcat încheierea studiilor liceale printr-o medalie de aur, Andrei Dragomir se pregătește acum pentru o nouă provocare: la sfârșitul lunii august va pleca în Statele Unite, unde va studia fizica la prestigioasa Universitate Princeton.

”Au un sistem educațional versatil, spre deosebire de Europa, unde la început toți studenții au aceleași cursuri. Fiecare student își alege traiectoria, poate să-și aleagă ce cursuri vrea să urmeze și am decis să merg aici când am aflat că pot să-mi personalizez traiectoria. Știam și din ce mi-au spus profesoarele de la școală că este o facultate foarte bună de fizică”, ne-a explicat tânărul alegerea sa în ceea ce privește continuarea studiilor.

Între două olimpiade, Andrei a dat o fugă, în iunie, la Lyon, pentru a urmări concertul lui Taylor Swift (Sursa foto: arhiva personală)

Deși este prematur să vorbească despre ce va urma după ce va finaliza facultatea, Andrei spune că cel mai probabil se va dedica cercetării. Cât despre țara care va beneficia peste ani de munca și performanțele lui, încă nu este decis încotro se va îndrepta.

Pot să întrevăd o carieră în cercetare, sunt sigur că experiența în America o să-mi deschidă multe căi și o să văd viitorul altfel. Nu văd SUA ca o opțiune, nu îmi place prea mult țara, dar părerea mi se poate schimba dacă trăiesc acolo. Mă gândeam la Europa de Vest, dar nu exclud nici România, depinde ce oportunități am”, a adăugat tânărul.

”Am făcut un club ca să îi învăț pe cei mai mici astronomie”

Indiferent de locul în care îl va purta viitoarea carieră profesională, Andrei Dragomir nu se va rupe niciodată definitiv de țara natală. Nu o va face nici atunci și nu o face nici acum, când mai are puțin și pleacă spre America. Andrei vrea să le predea învățăceilor în astronomie din informațiile pe care le-a acumulat el de-a lungul anilor.

A înființat la liceul pe care l-a absolvit un club de astronomie, de care vrea să se ocupe în continuare, chiar și de la distanță, în măsura în care timpul îi va permite.

”O să încerc să ajut și cât voi fi plecat la facultate. Am făcut un club care funcționează în cadrul liceului, ca să îi învăț pe cei mai mici astronomie. O să le predau lecții când voi avea timp”, ne-a spus Andrei, care vrea să își arate astfel recunoștința pentru un sistem de învățământ de la care a învățat să-și găsească drumul corect în viață. Un sistem de învățământ blamat de mulți, dar deopotrivă respectat de cei cărora școala le-a pietruit drumul către succes.


CITEȘTE ȘI:

Tânărul de ZECE al Buzăului mai dă o șansă României. Olimpicul internațional va studia medicina în țară: „Am fost mereu atras de științele vieții”

Geniul matematicii din România, admis la o prestigioasă facultate din SUA. Ce spune despre olimpiada națională vs. internațională

Claudia Voicu
Absolventă a Facultății de Jurnalism a Universității ”Hyperion”, și-a început cariera ca prezentator de știri radio, apoi s-a îndreptat către mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Furtuna de zăpadă Jari. Meteorologii sunt derutați de amploarea dezastrului
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri