Povestea șocantă a unei fete care a vrut să se sinucidă după un ABUZ sexual. ”Sunt cazuri tot mai dese. Dacă nu intervenim, mai târziu e prea târziu”

Povestea șocantă a unei fete care a vrut să se sinucidă după un ABUZ sexual. ”Sunt cazuri tot mai dese. Dacă nu intervenim, mai târziu e prea târziu
Publicat: 15/06/2024, 09:00

În ultimii ani, cazurile de agresiune sexuală asupra copiilor sunt din ce în ce mai multe. La fel de îngrijorător este și faptul că situațiile în care se ajunge la suicid, tentativele, gândurile suicidare sunt din ce în ce mai dese în mințile copiilor și pornesc de la vârste tot mai mici, atenționează Cătălina Surcel, directorul executiv al Asociației Telefonul Copilului, într-un interviu pentru Gândul.

Cătălina Surcel a dezvăluit în interviu și cazul unei fete care de doi, de când a fost răpită de pe stradă și agresată sexual, este în depresie, iar recent a vrut să se sinucidă, dar a fost salvată pentru că a sunat la psihologii de la Asociația Telefonul Copilului.

Recent a fost dezvăluit un caz șocant, la Școala Germană București, unde un educator venit din Germania, ca voluntar, este suspectat că a agresat sexual doi copii în vârstă de cinci ani, atât în grădiniță, cât și în curtea acesteia.

Faptele au fost reclamate printr-un apel la numărul 112, chiar de directoarea școlii private. Polițiștii și procurorii au început o anchetă în acest caz, care redeschide „Cutia Pandorei” cu privire la abuzurile și la agresiunile sexuale asupra copiilor.

Cazul de la Școala Germană București nu este unul singular, și aici amintim de o altă situație terifiantă, cea a antrenorului de înot de la Clubul Dinamo, care ar fi violat o fetiță de șapte ani, chiar în bazinul în care aceasta fusese adusă de părinți pentru a lua lecții de înot.

„Gândurile suicidare sunt din ce în ce dese în mințile copiilor și pornesc de la vârste tot mai mici”

Cătălina Surcel a povestit, în interviul pentru Gândul, un caz tulburător, întâmplat chiar vinerea trecută, când o tânără – victima unei agresiuni sexuale – a încercat să se sinucidă pe șina unui tren, fiind salvată în ultimul moment, după ce a sunat la „Telefonul Copilului.”

„În 7 iunie, am avut un caz de tentativă de suicid în direct, în urma unei agresiuni sexuale la care a fost supusă adolescenta care ne-a sunat. Mai mult de atât, nu știu ce ar trebui să se mai întâmple! «Festivalul» alegerilor, din păcate, nu a mai lăsat loc altor subiecte și în continuare nu mai lasă loc acestor subiecte, care ar trebui să ne intereseze mai mult.

116111 este linia europeană de asistență pentru copii, cunoscută în rândul tinerilor din Europa drept «Telefonul Copilului», pentru în toate țările din Europa acest număr este implementat, iar aici este oferit de organizația noastră.

În ultimii ani, cazurile de agresiune sexuală asupra copiilor sunt din ce în ce mai multe și vin și din partea părinților, aceia care ar trebui să-i protejeze pe copii. Mai mult decât atât, situațiile de suicid, tentativele de sucid, gândurile suicidare sunt din ce în ce mai dese în mințile copiilor și pornesc de la vârste tot mai mici.

Noi vedem această scădere a categoriei de vârstă în baza noastră de date, acolo unde înregistrăm toate cazurile. Sigur, nu facem asta vocal, pentru că organizația noastră oferă acest serviciu în deplină confidențialitate și oferă, de asemenea, dreptul de fi anonim oricărui copil care ne sună. Dar, sigur, atunci când viața unui copil este pusă în pericol, așa cum s-a întâmplat, de exemplu, vinerea trecută, atunci bariera aceasta a confidențialității se rupe, pentru că cel mai important lucru este salvarea de vieți”, a mărturisit Cătălina Surcel.

„Am reușit să o aducem pe fetiță pe o bancă din gară, am salvat-o”

Directorul executiv al Asociației Telefonul Copilului a explicat cât de importantă este prevenția, ca să nu se mai ajungă la astfel de cazuri, dar și cât de puțin există ea în România.

Cătălina Sursel a vorbit și despre cât de necesar și util ar fi să se vorbească despre problemele de ordin psiho-emoțional ale copiilor, despre starea lor de bine, despre cum se pot proteja în fața unor astfel de situații și în unitățile de învățământ din România, lucru care lipsește la momentul actual.

Fetița despre care vă povestesc, care ne-a contactat vineri (7 iunie n.r.), se afla pe șina de tren, în apropierea unei gări, pentru că dacă era chiar în gară, sigur o vedea cineva. Ea era la depărare de gară și voia să-și ia viața, ăsta era scopul, aștepta să vină trenul. Și în acel moment a sunat la 116111.

Desigur, faptul că lucrăm cu profesioniști ajută foarte mult. Am reușit să o aducem pe fetiță pe o bancă în gară, datorită profesioniștilor și experienței pe care ei o au, iar asta ar trebui să ne bucure. Am salvat-o, am reușit să o salvăm! Dar nu suntem bucuroși, și știți de ce? Pentru că astfel de situații sunt din ce în ce mai multe.

Nu avem de unde să știm dacă acest copil sau un altul dintre cei care ne-au sunat sau nu ne-au sunat pe noi – pentru că sunt foarte mulți care nu cer ajutorul – nu vor recurge și a doua oară, și a cincea oară la același gest. Și momentul tragic poate să vină într-o zi. Important este, mai degrabă, ce se întâmplă cu prevenirea, nu ce se întâmplă cu situațiile în care reușim să oprim un astfel de gest, care, repet, poate să nu fie singular.

Și aici avem o problemă foarte mare, pentru că prevenirea nu se prea face. Credeți că se vorbește în vreo unitate de învățământ din România despre problemele de ordin psiho-emoțional ale copiilor, de ce ar trebui să însemne starea lor de bine? Despre cum se pot proteja ei, inclusiv în fața unor provocări foarte mari, despre care cred că știm de suficient de mult timp”, a mai spus directorul executiv al Asociației Telefonul Copilului.

„Dacă nu intervenim, mai târziu este prea târziu”

Cătălina Surcel a subliniat că stă în puterea celor care ne conduc să schimbe legislația în așa fel încât copiii, o categorie extrem de vulnerabilă, să fie protejați și apărați de agresorii sexuali.

Monitorizarea audio-video în școli, dar și formarea inițială a cadrelor didactice pe această zonă sunt două soluții care ar ajuta la identificarea mai rapidă și, implicit, la diminuarea unor astfel de cazuri, din care copiii pot rămâne traumatizați pe viață, susține Cătălina Surcel.

„Prima noastră campanie despre bullying – și prima care a fost organizată vreodată în România- a fost realizată în anul 2011. Vă dați seama cât de mult timp a trecut de atunci? Și până acum nu s-a întâmplat mare lucru. Sigur, am reușit noi să generăm modificarea legislației și acest tip de abuz să fie introdus în legislație, dar nu este suficient. Oricum, nu s-a introdus așa cum am cerut noi – și nu am cerut pentru că am vrut să ieșim noi în evidență cu ceva, ci pentru că este obligatoriu -, respectiv formarea inițială a cadrelor didactice pe această zonă.

Dar s-a introdus la capitolul formare continuă, puteți să verificați legislația, să vedeți că formarea continuă este facultativă. Deci, un cadru didactic, dacă dorește să afle despre acest subiect, bine, dacă nu, nu este obligat să participe la un astfel de schimb. Formarea inițială era cea care conta, acolo unde participă toate cadrele didactice. Nu mai vorbim de monitorizare audio-video… Văd că, de câteva luni de zile încoace, a devenit o opțiune, chiar o soluție. Noi am propus-o în anul 2019.

Vă pot pune la dispoziție și întâmpinarea pe care am transmis-o, inclusiv propunerea de politică publică pe care am transmis-o către Ministerul Educației. Atunci nu era bună, acum se dovedește a fi bună. De ce? Că au apărut cazuri de agresiune sexuală și în școli, iar cazurile de bullying nu pot fi probate. Așadar, ar fi bine că avem și acolo monitorizare audio-video.

Noi spunem toate lucrurile acestea pentru că totul a luat-o razna și dacă nu intervenim, mai târziu este prea târziu. Și acum mi se pare că este cam târziu, așa cum se observă.

Stă în puterea celor care decid să facă legislație să protejeze copiii. Și dacă se pune problema protecției, inclusiv de către propriii părinți, da, inclusiv acolo trebuie să se lucreze la asta.

Copiii sunt vulnerabili, ei par ai nimănui acum. Noi observăm acest lucru tot mai des la nivelul organizației noastre, sunt pe cont propriu„, a adăugat directorul executiv al Asociației Telefonul Copilului.

„Un individ a răpit-o de pe stradă și a agresat-o sexual. De atunci, este în depresie severă”

Cătălina Surcel a precizat că, analizând situațiile copiilor care sună la specialiștii asociației, cele mai multe probleme sunt cele de ordin emoțional – depresie, anxietate, singurătate, bullying, cyberbullying -, transformate, de-a lungul timpului, în probleme majore cu care se confruntă copiii și pe care nu știu cum să le gestioneze pentru a ieși cu bine dintr-o situație traumatizantă care poate lăsa urmări pe viață.

„Adolescenta de care vă povesteam a fost victima agresiunii sexuale în urmă cu doi ani, din partea unui individ care a răpit-o de pe stradă și a agresat-o sexual. De atunci, pur și simplu nu își revine, se afla într-un episod de depresie severă.

Ea a fost internată de mai multe ori în spital, pentru a-i fi tratată această formă de depresie. A urmat și tratament, însă starea ei nu s-a ameliorat, pentru că, în situații de genul acesta, terapia trebuie să fie continuă. Are nevoie de intervenție susținută și pe termen lung, câteodată pentru toată viața, s-ar putea să fie nevoie de asta. De aceea, mă întorc foarte mult la partea aceasta de prevenire.

Din cazuistica noastră, cele mai multe probleme sunt de ordin emoțional: depresie, anxietate, singurătate, excludere, bullying, cyberbullying. Sunt chiar probleme majore cu care ei se confruntă și pe care nu știu să le gestioneze. La partea de sănătate mintală, se merge mult pe partea aceasta de automutilare, pe care copiii o văd, între ghilimele, ca pe o formă de vindecare. Ei cred că așa se pot descărca de toate problemele pe care le au.

Problemele sunt multe și ceea ce ne alarmează este faptul că vorbim despre copii cu vârste din ce în ce mai mici. Nu mai vorbim doar despre adolescenți, vorbim și despre pre-adolescenți, iar  categoria de vârstă scade de la un an la altul. Atunci când vorbim despre tentativele de suicid, fetele sunt mai vulnerabile și în rândul lor se vede mai mult această tendință, din ce avem noi în cazuistica noastră”, a mai spus directorul executiv al Asociației Telefonul Copilului.


CITIȚI ȘI:

„S-a jucat cu tine?” Mărturia mamei unui copil de la Școala Germană, după ce directoarea a reclamat că doi micuți au fost AGRESAȚI sexual de educator

Psiholog: ”ABUZATORII sexuali caută mereu locuri de muncă în care să aibă acces la copii. Când copilul simte agitație în stomac, ceva nu e în regulă!”

El este educatorul de la Școala Germană București suspectat că a agresat SEXUAL doi copii de 5 ani

Antrenor de înot de la CS Dinamo, ARESTAT pentru că ar fi violat o fetiță de 7 ani. Președintele CS Dinamo: „Nu o să tolerăm așa ceva!”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Cum a fost găsit, de fapt, Andrei Versace de către anchetatori. Prietenii cunoscutului influencer nu...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
TOP 3 cele mai ieftine SUV-uri noi cu transmisie automată. Mașini cu un preț imbatabil...
Cine îl va înlocui pe Joe Biden? Numele cele mai importante ce ar putea să...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
Doliu național. S-a stins un titan al muzicii românești: A dus numele țării pe toate...
Florin Salam, mesaj controversat. Ce le-a transmis manelistul tinerilor
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
EXCLUSIV! Prietena lui Andrei Versace, dezvăluiri cutremurătoare după moartea lui: ”Nu și-a pus capăt zilelor!...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Oamenii de știință au descoperit, în sfârșit, cheia pentru combaterea cancerului pancreatic