Prima pagină » Actualitate » Povestea stațiunii unde Nicolae CEAUȘESCU voia să organizeze Jocurile Olimpice de iarnă. Cum a ajuns, din „perla României”, o ruină

Povestea stațiunii unde Nicolae CEAUȘESCU voia să organizeze Jocurile Olimpice de iarnă. Cum a ajuns, din „perla României”, o ruină

Povestea stațiunii unde Nicolae CEAUȘESCU voia să organizeze Jocurile Olimpice de iarnă. Cum a ajuns, din „perla României”, o ruină
Povestea stațiunii unde Nicolae Ceaușescu voia să organizeze Jocurile Olimpice de iarnă. Cum a ajuns, din „perla României”, o ruină

Stațiunea montană Vidra era una dintre preferatele fostului dictator Nicolae Ceaușescu, iar acolo ar fi vrut să organizeze chiar Jocurile Olimpice de iarnă.

Planul său nu s-a concretizat, însă, iar ceea ce odată a fost „perla stațiunilor montane” din România a ajuns în prezent o ruină, la fel ca multe alte destinații cu potențial turistic din țară.

Stațiunea se află între Munții Lotrului, Latoriței și Parâng, pe malul Lacului Vidra, iar dacă ar fi revitalizată, ar putea redeveni bijuteria de altădată. Nu este cazul în prezent, întreaga stațiune fiind în paragină, potrivit Playtech.

Nicolae Ceaușescu voia să organizeze Jocurile Olimpice la Vidra

Pentru a dovedi că România are extrem de multe de oferit, Ceaușescu a vrut să organizeze la Vidra Jocurile Olimpice de iarnă, mai ales că în zonă există zăpadă șase luni pe an.

„Tovarăși, să fie clar: până în 2010 îmi organizați o Olimpiadă în România!”, a spus Nicolae Ceaușescu, potrivit informațiilor din presa vremii.

Stațiunea Vidra urma să aibă 85 de mii de locuri de cazare, telecabine care să lege locurile de distracție între ele, dar și pârtiile pentru toate sporturile de iarnă. În total, proiectul prevedea opt zone pentru practicarea sporturilor de iarnă. Planul a murit în anul 1984.

În 1984, Ministerul Economiei Forestiere și Materialelor de Construcții s-a opus defrișării pădurilor pentru construirea pârtiilor, iar din acest punct planurile lui Nicolae Ceaușescu au murit încet, dar sigur.

„Procesul cu obştea de moşneni pentru terenul pe care s-au construit vilele şi hotelurile din Vidra a fost câştigat în instanţă în 2019. De atunci, în încercarea de a reda staţiunea turismului am intabulat suprafaţa şi am dat terenurile în folosinţă gratuită, în speranţa că sindicatele vor găsi investitori. Discuţiile nu s-au finalizat din cauza imposibilităţii concesionării, fiind vorba despre patrimoniu sindical”, a spus primarul din Voineasa, Gabriel Năstăsescu, pentru Adevărul.

Deși în perioada comunistă mii de oameni soseau lunar la Vidra, lucrurile nu mai sunt nici pe departe la fel. Acum, stațiunea abia dacă mai apare pe harta destinațiilor turistice din țară, notează sursa citată.

Sursa foto: Wikimedia Commons

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și