POVESTEA tinerei care cântă muzica zeilor la harpă, pe marile scene ale lumii. „Singurul instrument despre care am crezut că există doar în desene”

Publicat: 25 07. 2024, 09:00

Muzica înseamnă viață pentru Ileana Chirilă. Înseamnă bucurie, talent, curiozitate, perseverență. Înseamnă fiori și fluturi în stomac, atunci când știi că harpa, instrumentul cu care te-ai „întâlnit” printr-o frumoasă coincidență, te definește și îți oferă cele mai frumoase și nesperate trăiri. Excelență în muzică, interpretări sensibile și muncă de peste un deceniu – sunt caracteristicile care stau la baza personalității artistice a tinerei Ileana Chirilă. La doar 18 ani, talentata harpistă a captat atenția pe scenele naționale și internaționale.

Recent, Ileana Chirilă s-a înscris în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”, desfășurată la nivel național de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.

Absolventă a prestigiosului Colegiu Național de Muzică „George Enescu” din București, Ileana a studiat harpa de la o vârstă fragedă, sub îndrumarea atentă a profesoarei Miruna-Elena Vidican.

În cadrul acestei instituții de renume, Ileana a descoperit universul sonor al harpei, a colaborat cu numeroși muzicieni și și-a dezvoltat abilitățile artistice.

Tânăra harpistă se remarcă atât ca instrumentistă, cât și ca muziciană dedicată, având la bază calități excepționale, precum seriozitatea, dorința constantă de autoinstruire și perfecționare, personalitatea și voința puternică.

„Era singurul instrument de pe listă despre care eu am crezut că există doar în desene”

Ileana Chirilă a povestit pentru Gândul cum a început călătoria ei în muzică și cum, dintre atâtea instrumente, harpa a cucerit-o iremediabil.

„Drumul meu în lumea muzicii a început de când eram micuță, pot spune că prima cărămidă solidă a parcursului meu în domeniul muzical a fost pusă de către părinții mei, în momentul în care au decis să mă înscrie la Colegiul Național de Muzică «George Enescu» – se întâmpla undeva prin clasa a IV-a – pentru a putea face muzică la un nivel mai înalt.

Instrumentul la care cânt în ziua de astăzi, harpa, a fost o coincidență, eu inițial îmi doream foarte tare să fac canto, dar acest lucru nu a fost posibil, pentru că orele de canto se puteau începe abia din clasa a IX-a. Astfel, ni s-a înmânat o listă cu instrumentele la care m-aș putea înscrie, din toate acele instrumente, singurul care mi-a captat atenția a fost harpa.

În primul rând, pentru că era singurul instrument de pe listă despre care eu am crezut că există doar în desene. Așa că am corelat imediat imaginea cu episodul din Tom și Jerry în care se cânta la harpa și, cu mintea mea de copil, am zis că așa îmi doresc și eu sa cânt”.

„Cred că a fost mai bine că nu am putut intra la canto, deși am ales acest instrument absolut întâmplător”

Ileana a vorbit și despre omul care i-a dat aripi și care a ajutat-o să fie artistul de astăzi.

Omul cel mai important care m-a ajutat să-mi materializez visurile până în prezent, care a sădit în mine valori artistice, spirituale, culturale, a fost profesoara mea de harpă, profesor doctor Miruna-Elena Vidican. Datorită acestei profesoare, am ajuns să fiu omul și artistul din ziua de astăzi. 

Aprecierea și respectul pe care i le port sunt incontestabile, nu doar că ii mulțumesc pentru toate noțiunile muzicale pe care mi le-a oferit, ci și pentru toată susținerea emoțională și morală, fără de care nu puteam să continui.

În concluzie, privind retrospectiv, cred că a fost mai bine că nu am putut intra la canto, deși am ales acest instrument absolut întâmplător. Modul în care m-am îndrăgostit complet de acesta, oportunitățile pe care mi le-a oferit și oamenii pe care i-am cunoscut prin intermediul acestui minunat instrument m-au făcut să rămân la el și să îl cânt aproape zi de zi cu aceeași bucurie”, mărturisește tânără harpistă.

„Până la urmă, nu premiile sau aprecierea oamenilor definesc un muzician bun și de succes”

Visul Ilenei este acela de a excela în tot ceea ce face. Își dorește să cânte alături de oameni care împărtășesc aceeași iubire pentru artă ca și ea, fără să-și piardă vreodată ambiția, dragul de studiu și bucuria de a cânta.

„Întrebarea «Ce înseamnă muzica pentru tine?» mi-a dat tot timpul fiori pe șira spinării, niciodată n-am știut ce răspuns să dau, pentru a face oamenii să înțeleagă. Încerc să mă feresc de clișee și ceea ce pot răspunde la această întrebare este că muzica reprezintă o parte integrantă a personalității mele, fără de care nu îmi văd viața. Visul meu este să excelez în ceea ce fac și în prezent, să am ocazia să cânt alături de oameni care împărtășesc aceeași iubire pentru artă ca și mine și să nu-mi pierd niciodată ambiția, dragul de studiu și bucuria de a cânta.

Evident că am și dorințe punctuale, dar vreau să fie interpretate ca niște reușite colaterale ale visului meu. Până la urmă, nu premiile sau aprecierea oamenilor definesc muzicienii buni, de succes, ci pasiunea arzătoare pentru a face muzică, pe care aceștia reușesc să o mențină vie în suflet zi de zi, chiar și în ciuda lipsei celor menționate mai sus.

Nu pot să zic că dispun de prea mult timp liber, pentru că sunt o fire foarte activă și curioasă. Curiozitatea m-a împins tot timpul să descopăr lucruri noi, să despic firul în patru, cum se spune, știu că nu se poate să cunosc tot în viața asta, dar incerc să învăț și să dobândesc cât mai multe abilități posibile. Este probabil și unul dintre motivele pentru care m-a atras arta, este un domeniu care se bazează pe inovație, un domeniu care necesită vaste cunoștințe și care cere perseverență și autodepășire.

Așadar, lucrurile cu care îmi ocup timpul liber au legătură tot cu arta, în speță muzica, chit că citesc o carte, merg la o piesă de teatru sau la o expoziție, sunt lucruri care mă ajută tot în cariera mea, prin lărgirea orizonturilor și crearea unei noi perspective. Și, ca orice om, îmi place să mai petrec timpul cu oamenii apropiați mie și să împărtășim tot felul de experiențe”, a mai spus tânăra.

Ileana Chirilă a încântat publicul pe cele mai importante scene bucureștene

De-a lungul anilor, Ileana a obținut numeroase distincții la Olimpiadele Naționale de Muzică și la competiții precum „Iosif Sava”, „Dan Cumpătă”, „Ada Ulubeanu” și „Corneliu Cezar”. Aceste premii confirmă dedicarea și talentul său în domeniul muzical.

Ileana Chirilă a încântat publicul pe cele mai importante scene bucureștene, precum Ateneul Român, Muzeul George Enescu, Cercul Militar, Palatul Suțu, Sala Mare a Colegiului Național de Muzică „George Enescu” și a Universității Naționale de Muzică din București.

Interpretările sale, pline de bucurie și plăcere, reflectă o tehnică deosebită și un sunet expresiv, capabil să creeze emoții profunde.

Pasiunea pentru harpă, susținută de muncă asiduă și efort continuu, a dus la numeroase realizări și premii importante.

  • Premiul II la Concours National de la Harpe din Limoges, Franța
  • Premiul III la Concursul Internațional de Harpă din Porto, Portugalia
  • Premiul II la Concursul „Lira de aur” din Suceava, România

Poveștile și realizările copiilor și tinerilor remarcabili din România, în catalogul excelenței

Înscrierea în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României” vine ca o recunoaștere a eforturilor și realizărilor sale, Ileana Chirilă fiind un exemplu de excelență și dedicație.

Cu un potențial muzical considerabil, această tânără harpistă este pregătită să continue să impresioneze și să inspire, contribuind semnificativ la dezvoltarea culturală a României.

Ileana Chirilă a primit, în cadrul Festivalului de Harpă București, Premiul „Excelență în Muzică” din partea Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, care a fost partener educațional al evenimentului.

Prin talentul și munca sa, Ileana Chirilă demonstrează că tinerii artiști români au capacitatea de a se afirma pe scenele internaționale și de a aduce prestigiu țării lor. Viitorul se arată promițător pentru această harpistă de excepție, care își continuă drumul spre perfecțiune și recunoaștere artistică.

Campania „100 de Tineri pentru Dezvoltarea României” urmărește descoperirea a 100 de copii și tineri talentați și performanți pe care să îi premieze pe 1 decembrie 2024, în cadrul unei gale a excelenței. Astfel, oricine poate face o propunere pe fundatiadanvoiculescu.ro.

Campania își propune să aducă în prim-plan poveștile și realizările celor mai remarcabili copii și tineri din România, care, prin pasiunea, dedicarea și talentul lor, au reușit să se facă remarcați la nivel național și internațional.

Fie că vorbim despre excelență academică, performanțe artistice, implicare socială sau inovație în diverse domenii, acești tineri sunt adevărați ambasadori ai potențialului extraordinar al României.

În catalogul excelenței românești vor fi incluși olimpici internaționali, câștigători ai unor concursuri internaționale și naționale (medalii de aur, argint și bronz). Campania va prezenta modele de inspirație, ilustrând cu mândrie diversitatea talentelor din întreaga țară.


CITEȘTE ȘI:

POVESTEA Xeniei, fetița minune care la cinci ani face performanță pe acorduri de vioară. „Orice copil pe lumea asta are un har al lui”

Invenție REVOLUȚIONARĂ. Povestea tinerilor care transformă Pet-uri în plastic pentru imprimante 3D. „Totul pornește de la o sticlă”

POVESTEA micului pictor care a impresionat New York-ul, cu lucrarea care ilustrează Mănăstirea Radu-Vodă. „Dumnezeu lucrează prin oameni”