Refuzul Austriei de a primi România în spațiul Shengen a născut numeroase polemici la nivel înalt, însă, în rândul oamenilor simpli, acest refuz a venit ca o mare dezamăgire, ca o palmă peste fața românilor care muncesc de ani buni peste hotare, căutând, poate, o Românie mai bună la întoarcere.
Roxana are 54 de ani și lucrează ca îngrijitoare în Austria. Pentru publicaţia Der Standard, femeia a explicat ce înseamnă pentru ea, dar și pentru alți români aflați în situația sa, refuzul intrării României în spațiul Shengen.
“Pentru mine este o mare dezamăgire că Austria a votat împotriva aderării României. Nu spun că politica României este cea mai bună, avem și defectele noastre și sunt nemulțumit de guvern.
Dar avem o relație cu Austria: suntem 30.000 de români care lucrează în îngrijire de 24 de ore în Austria. Pe vremea pandemiei toţi ne-au lăudat şi aplaudat. Sunt în industrie de 24 de ani. Am fost zece ani în Germania. De acolo am venit în Vorarlberg, apoi la Viena și acum patru ani din nou în Vorarlberg. Următorul meu ciclu începe sâmbătă. Sunt cu clientul meu de Crăciun anul acesta. În anii de dinainte, am negociat mereu cu familiile să nu lucrez de Crăciun. Eu însămi am trei fiice și nepoți în Timișoara. Dar pentru că doamna ar fi altfel singură, anul acesta îmi petrec Crăciunul cu ea”, a povestit românca.
Roxana este extrem de dezamăgită de refuzul Austriei de a primi România, mai ales că sunt mii de români care lucrează în această țară de ani buni.
“Uneori iau avionul. Dacă merg cu autobuzul, îmi ia cel puțin 24 de ore de la Vorarlberg până în satul meu. Durează mult timp până când toți colegii sunt adunați. Și atunci trebuie să așteptăm de multe ori ore întregi la graniță. Adesea, poliția este acolo și verifică pe toată lumea. Nimeni nu-ți spune de ce. A fost și mai rău în timpul pandemiei. Avem aceeași procedură și la întoarcerea în Austria. Clienții au fost nevoiți să ne aștepte pentru că eram blocați la graniță. Se întâmplă chiar mai des să fim verificați la granița din Austria decât în Ungaria, unde este granița externă Schengen.
Austria are multe interese economice în România și are nevoie de muncitorii noștri. În construcții, în turism și în gastronomie: românii lucrează peste tot. Deci ar fi fost diferit pentru mine dacă, să zicem, Olanda ar fi votat împotriva aderării la Schengen. Doar că nu aș fi crezut că este posibil ca Austria să o facă”, a mai spus femeia, potrivit ziarulromanesc.ro.
“Sper că politicienii noștri vor negocia acum și că până la urmă se va găsi o soluție. Dar deja m-am gândit să merg în Elveția. Aici suntem pur și simplu forță de muncă ieftină. Până la urmă voi primi doar o pensie de 200 de euro. De la veto, oamenii din ţară au fost și ei supărați. O familie care pleacă în vacanță la schi în Austria în fiecare an și-a anulat vacanța anul acesta. Alții și-au închis conturile bancare austriece. Aș fi făcut și eu dacă aș fi avut unul. Îngrijitorii chiar au scris pe Facebook că ar trebui să rămânem cu toții în România de Crăciun. Ca o grevă. Cred că ideea este bună, dar ar trebui să o înregistrezi cu o lună înainte. Altfel îi afectează doar pe oamenii de rând, nu pe politicieni.”