Prima pagină » Actualitate » POVESTEA Xeniei, fetița minune care la cinci ani face performanță pe acorduri de vioară. „Orice copil pe lumea asta are un har al lui”

POVESTEA Xeniei, fetița minune care la cinci ani face performanță pe acorduri de vioară. „Orice copil pe lumea asta are un har al lui”

La mulți ani, copilărie! Astăzi, de 1 iunie, Gândul a ales, nu întâmplător, povestea unei fetițe de cinci ani, pe care talentul și perseverența o descriu ca fiind o minune de copil.

Xenia Cambrea reușește să captiveze inimile și atenția publicului prin performanțele sale remarcabile la vioară. Iubește vioara, pianul și baletul. Este generoasă, sensibilă, curioasă, dar și hotărâtă în tot ceea ce-și propune. La vârsta de acum, spune clar că, pe viitor, își dorește să studieze medicina. Momentan, vioara este instrumentul ei de suflet.

Născută cu o pasiune de neclintit pentru muzică, Xenia a îndrăgit acest instrument de la vârsta de doar un an. La patru ani, ea a început să concureze în cadrul unor competiții naționale și internaționale, obținând întotdeauna premiul I sau de excelență.

Deși Xenia merge la grădiniță, nivelul său de studiu la vioară este echivalent cu cel al clasei a IV-a, după cum spun specialiștii. Talentul său precoce și dedicarea pentru muzică sunt evidente în fiecare notă pe care o cântă.

Talentul Xeniei nu se limitează doar la vioară. Fetița minune studiază și pianul, a învățat să citească singură și face calcule matematice complexe, folosind metoda Soroban.

În plus, joacă șah și desenează, demonstrând o versatilitate și o inteligență ieșite din comun. Pe lângă toate acestea, Xenia practică și baletul, la Studioul de Balet pentru Copii și Tineret al Operei Naționale București.

„A început să rostească, așa cum putea, cuvântul vioară și o tot cerea”

Iulia Cambrea, mama Xeniei, profesoară de pian, a povestit pentru Gândul faptul că fetița are o putere foarte mare de concentrare, iar atunci când cântă, este momentul ei maxim de trăire și bucurie.

„Eu sunt muzician, sunt profesor de pian și practic a crescut cu muzică, de mică a asistat la orele mele, o luam cu mine în cărucior. Eu îmi făceam orele de pian și o lăsam să doarmă. Copilul meu, de mic a crescut înconjurat de muzică, prin prisma profesiei mele.

Pe la un an și ceva, când a început să vorbească puțin – noi cântam și cântecelul «O vioară mică» -, a început să rostească, așa cum putea, cuvântul vioară și tot cerea vioara. Pe la patru ani, insista foarte mult pe acest subiect, așa că am încercat să găsesc un profesor, dar nimeni nu a vrut s-o ia la vârsta asta. Eu făceam pian cu ea de la doi ani jumătate, cântecele ușoare, așa, cu mânuța strânsă, pentru că era mititică și nu reușea să apese.

Până la urmă, am ajuns la o doamnă profesoară deosebită, din mâna căreia au ieșit numai copii deosebiți. Xenia are o ureche muzicală deosebită și un talent ieșit din comună la vioară Dar ea ar putea să facă orice instrument.

Pe la patru ani și vreo patru luni a avut prima audiție cu ceva mai simplu, după care a început să meargă la concursuri, să ia premii. Apoi, în paralel, a început să facă și pian. Xenia are o  putere foarte mare de concentrare. Este în lumea ei în momentul în care cântă și se concentrează maximum”, a povestit mama fetiței minune.

„Este un copil care îi iubește pe ceilalți copii”

Iulia Cambrea mărturisește cu mândrie că Xenia face la superlativ toate lucrurile pe care le începe, de la muzică la balet, la patinaj și desen.

Este un copil minune, iar părinții îi sunt alături în această călătorie fascinantă, pentru a-și descoperi calitățile și ce vrea cu adevărat să facă. În același timp, mama Xeniei spune că nu vrea să o forțeze cu absolut nimic și o lasă să se bucure de copilărie.

Iulia Cambrea recunoaște însă că, pe cât de mari sunt bucuriile și satisfacțiile, pe atât de mari sunt sacrificiile financiare, baza fiind în salariul soțului și ajutorul bunicilor, Iulia dedicându-se în cea mai mare parte, pe lângă orele de pian, creșterii celor doi copii.

Este foarte jucăușă, dar și puțin timidă, ca orice copil. A învățat să patineze, a făcut balet la Studioul de Balet și Tineret de la Opera Română. Copilul acesta, de orice se apucă, face foarte bine. Desenează extraordinar, pe mine mă surprinde când o văd. 

În rest, este un copil care îi iubește pe ceilalți copii, îi oferă frățiorului său de patru ani jucăriile, lasă multe  de la ea, este generoasă. Sunt amândoi foarte dăruiți de Dumnezeu cu aceste calități, pe care noi ca părinți trebuie să ne străduim să le înmulțim.

Orice copil pe lumea asta are un har al lui, important este ca părintele să-l îndrume în acel sens. să-l ajute, să-l sprijine. Este o bucurie foarte mare să-i vezi. Este foarte bună la toate, acum spune că vrea să facă medicină. Nu vreau s-o forțez cu nimic, vreau să se și joace și să se bucure de copilărie”, povestește mama Xeniei.

Poveștile și realizările celor mai remarcabili copii și tineri din România

Xenia Cambrea s-a încris în Campania „100 de Tineri pentru Dezvoltarea României”, care urmărește descoperirea a 100 de copii și tineri talentați și performanți pe care să îi premieze pe 1 decembrie 2024, în cadrul unei gale a excelenței. Astfel, oricine poate face o propunere pe site-ul www.fundatiadanvoiculescu.ro.

Campania își propune să aducă în prim-plan poveștile și realizările celor mai remarcabili copii și tineri din România, care, prin pasiunea, dedicarea și talentul lor, au reușit să se facă remarcați la nivel național și internațional.

Fie că vorbim despre excelență academică, performanțe artistice, implicare socială sau inovație în diverse domenii, acești tineri sunt adevărați ambasadori ai potențialului extraordinar al României.

În catalogul excelenței românești vor fi incluși olimpici internaționali, câștigători ai diferitor concursuri internaționale și naționale (medalii de aur, argint și bronz). Campania va prezenta modele de inspirație, ilustrând cu mândrie diversitatea talentelor din întreaga țară.

Selecția celor 100 de tineri se va realiza din educație, sport, cultură și inovație. Mai multe informații puteți afla pe fundatiadanvoiculescu.ro  

Sursă foto: Arhiva personală Iulia Cambrea


CITEȘTE ȘI:

De ce ÎMBĂTRÂNIM și cum să nu o mai facem? Provocarea „Tinerețe vs. Bătrânețe”, concurs lansat de Fundația Dan Voiculescu

POVESTEA EXCELENȚEI în pași de dans. Cine este Daria, tânăra balerină, care deschide seria campaniei „100 de Tineri pentru Dezvoltarea României”

Invenție REVOLUȚIONARĂ. Povestea tinerilor care transformă Pet-uri în plastic pentru imprimante 3D. „Totul pornește de la o sticlă”

Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și