Prima pagină » Actualitate » Poziția DNSC: „Nu putem să luăm măsuri cu privire la ceea ce spune și propagă un candidat”

Poziția DNSC: „Nu putem să luăm măsuri cu privire la ceea ce spune și propagă un candidat”

Poziția DNSC: „Nu putem să luăm măsuri cu privire la ceea ce spune și propagă un candidat”

„Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică este o autoritate civilă de cyber security care are în responsabilitate spaţiul naţional civil, în colaborare cu alte instituţii cu atribuţii în zona de securitate cibernetică, instituţii ale statului din România”, afirmă Mihai Rotariu, șeful comunicațiilor la DNSC.

Mai mult, Rotariu insistă că „Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică nu are atribuţii în zona dezinformării”.

Rotariu: „Nu putem să luăm măsuri”

„Noi nu putem face o analiză a unor elemente, a unor articole, a unor informaţii din mediul online care nu reprezintă elemente din atacurile de securitate cibernetică.

Mai specific, dacă vorbim, spre exemplu, de acţiuni care afectează integritatea, disponibilitatea ori confidenţialitatea datelor, da, e vorba despre atacuri cibernetice, dar în rest nu putem să luăm măsuri cu privire la ceea ce spune un candidat, ceea ce propagă un candidat şi aşa mai departe.

Cred că sunt alte instituţii ale statului abilitate în această zonă”, a declarat Mihai Rotariu.

Reacția sa vine după ce s-a scris în presă despre rolul jucat de social media în victoria lui Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidențiale.

De asemenea, în campania electorală au existat referiri cu privire la faptul că anumiţi candidaţi la preşedinţie ar fi apelat la „ferme de troli”, precum şi la conturi false pentru a se promova.

Rolul Inteligenței Artificiale

Atacurile care folosesc ingineria socială sunt mai frecvente ca niciodată, iar Inteligența Artificială îi ajută pe atacatori să creeze texte convingătoare, fără greșeli, avertizează DNSC.

„Atacurile cibernetice ce folosesc ingineria socială sunt mai frecvente ca niciodată, iar inteligența artificială îi ajută pe atacatori să creeze texte convingătoare și lipsite de greșeli”, avertizează pe Facebook DNSC.

Echipa DNSC a realizat un nou ghid privind ingineria socială și diversele moduri prin care aceasta poate fi folosită în cadrul atacurilor online.

Ghidul oferă informații despre cum pot fi recunoscute amenințările cibernetice care vizează informațiile noastre personale.

Aceștia susțin că obținerea accesului la conturile personale poate fi surprinzător de simplă pentru un atacator care deține informații minime, precum numele complet, data nașterii sau adresa, pentru că mulți oameni utilizează date personale ca parole, oferind hackerilor o cale facilă de a le sparge conturile.

Tehnicile de inginerie socială se bazează pe o varietate de metode de persuasiune și manipulare pentru a influența comportamentul victimelor și a le determina să dezvăluie informații sensibile sau să execute acțiuni dorite de atacator. Printre acestea se numără simpatia, reciprocitatea, dovada socială, urgența, frica, autoritatea sau lipsa de disponibilitate.

CITEȘTE ȘI:

Președintele AEP: Sistemul ELECTORAL românesc este sigur și respectă standardele europene

Proiect UNIC în România. Studenții din Timișoara (UVT) învață cum să devină experți în securitate cibernetică

Laurențiu Teodorescu este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si ... vezi toate articolele