Prima pagină » Actualitate » Prăbușirea giganților IT din America duce la concedieri masive

Prăbușirea giganților IT din America duce la concedieri masive

Prăbușirea giganților IT din America duce la concedieri masive

Un val de reduceri de personal se observă în industria IT din State. După concedierile din vară, a urmat lovitura de baros aplicată de Microsoft: 10.000 de angajați vor fi disponibilizați!x

Big Tech își face curățenie în ogradă sau urmează o mega-criză fără precedent, pe care liderii pieței IT o anticipează? Aceasta este dilema asupra căreia se apleacă, în prezent, presa de specialitate din State.

Amazon concediază 18.000 de oameni

La fel ca Google, care a anunțat recent suprimarea a 12.000 de locuri de muncă, și gigantul comerţului Amazon, unul dintre cei mai importanți jucători din piață, a anunțat la data de 5 ianuarie că va reduce cu „puţin peste 18.000” de locuri de muncă în întreaga lume, inclusiv în Europa, schema de personal a companiei. Planul de concedieri urmează să vizeze în principal magazinele administrate de grup şi resursele umane.

În timpul pandemiei Covid-19, pentru a face faţă exploziei de cereri de comenzi online, grupul american a recrutat masiv de pe piața muncii. Astfel s-a ajuns la o dublare a numărului de personal – în septembrie 2022, Amazon avea 1,54 milioane de angajaţi!

Meta (compania-mamă care deține Facebook, Instagram şi WhatsApp) a anunţat că pune pe liber până la 11.000 de angajați, adică aproximativ 13% din forţa de muncă totală. Acesta este primul plan social din istoria grupului.

În septembrie, compania avea aproximativ 87.000 de angajaţi în întreaga lume, dar ultimele date financiare publicate (aferente celui de-al treilea trimestru din 2022) arată că Meta a înregistrat performanţe financiare dezamăgitoare. Concret, se observă o scădere bruscă a cifrei de afaceri şi a profitului, plus o stagnare a numărului de utilizatori.

Microsoft urmează același drum

Și Microsoft, alt gigant informatic american, urmează același drum. Invocând incertitudinea economică şi schimbările de priorităţi ale clienţilor, compania a anunţat, la 18 ianuarie, că va concedia aproximativ 10.000 de angajaţi până la sfârşitul lunii martie. Asta înseamnă aproape 5% din cei 221.000 de angajaţi.

Firma Redwood (statul Washington) a efectuat deja două serii de concedieri: una în iulie 2022, care a afectat mai puţin de 1% din forţa de muncă, şi a doua în octombrie, care a vizat 1.000 de persoane.

Cumpărată recent de Elon Musk, Twitter a început disponibilizări în masă la începutul lui noiembrie 2022 – peste 3000 de angajați (din cei 7.500) au fost dați afară de Musk. Pentru a-şi finanţa preluarea companiei (preț de achiziție: 44 de miliarde de dolari), Elon Musk a îndatorat puternic Twitter, a cărei balanță financiară și așa era fragilă (deficit puternic în primele două trimestre ale anului 2022).

În fine, ultimul nume mare din lista Big Tech care dă afară oameni este Evan Spiegel, şeful Snap, compania-mamă a cunoscutei aplicaţii de mesagerie Snapchat. El a anunțat încă din august o restructurare care va duce la suprimarea a aproximativ 20% din forța de muncă, adică a peste 1.200 de angajaţi.

Snapchat, deși are din ce în ce mai mulţi utilizatori, se află în dificultate pentru că generează venituri tot mai mici. Grupul nu a obținut niciodată un profit net anual, potrivit datelor fiscale făcute publice.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și