Prima pagină » Actualitate » Agenția Națională Anti-Doping, PRECIZĂRI după suspendarea Simonei Halep: „Respectăm prevederile din Cod”

Agenția Națională Anti-Doping, PRECIZĂRI după suspendarea Simonei Halep: „Respectăm prevederile din Cod”

Agenția Națională Anti-Doping, PRECIZĂRI după suspendarea Simonei Halep:

Agenția Națională Anti-Doping (ANAD) a transmis, prin intermediul unui comunicat de presă, câteva precizări cu privire la cazul sportivei Simona Halep. Astfel, ANAD susține că a participat la audieri în procesul de gestionare a cazului Simonei Halep în calitate de observator, dar fără a avea însă dreptul la a se implica în administrarea probatoriului și luarea deciziei. 

Reamintim că ANAD este instituția publică din România responsabilă cu implementarea reglementărilor și politicilor anti-doping la nivel național, atât în sportul de performanță, cât și la nivelul sportului recreativ practicat în mod organizat.

Simona Halep (31 de ani) a primit marți o suspendare de 4 ani în cazul de dopaj din partea tribunalului independent (ITIA) care a judecat cazul său în ultimul an. Decizia nu este definitivă, Halep putând face apel la Tribunalul de Apel Sportiv (TAS).

Constănțeanca a fost suspendată pentru două încălcări ale regulilor: la o probă antidoping din 2022 a fost depistată cu roxadustat, o substanță interzisă, iar în 2023 au fost găsite nereguli în pașaportul său sportiv.

„În decizia făcută publică, tribunalul Sport Resolutions a reținut abaterile de care a fost acuzată Simona Halep”

„Prezența în proba de urină și utilizarea substanței Roxadustat, precum și utilizarea unei substanțe sau metode interzise pe parcursul anului 2022, pe baza recoltării și analizei a 51 de probe biologice de sânge oferite de sportivă ca parte a programului pașaportul biologic.

Conform art 10.9.4.1 din TADP, acuzațiile formulate de ITIA, așa cum au fost menționate anterior, au fost gestionate împreună ca fiind o singură abatere, motiv pentru care Tribunalul a impus o sancțiune de 4 ani de suspendare din activitatea sportivă. Decizia poate fi contestată exclusiv la CAS, conform prevederilor art. 13 din TADP”, se precizează în informare.

„O decizie privind încălcarea reglementărilor anti-doping, dispusă de o organizaţie anti-doping semnatară sau CAS devine automat obligatorie”

Având în vedere că România este țară semnatară a Codului Mondial Anti-Doping,  ANAD va respecta prevederile din Cod incluse mai jos:

  • Art. 15.1 din Codul Mondial Anti-Doping – Caracterul automat obligatoriu al deciziilor luate de organizaţiile antidoping semnatare.
  • 15.1.1 O decizie privind încălcarea reglementărilor anti-doping dispusă de o organizaţie anti-doping semnatară, un organism de apel (Articolul 13.2.2) sau CAS va deveni automat obligatorie, după notificarea părţilor, nu doar pentru părţile care iau parte la procedură, dar şi pentru orice semnatar din orice sport…”

Vezi AICI reacții la cald, după suspendarea Simonei Halep.

Suspendarea Simonei expiră în octombrie 2026, fiind scăzută perioada în care a fost deja suspendată provizoriu.

Tenismena română a fost audiată abia în iunie la Londra, în fața organizației independente Sports Resolutions, în cazul de dopaj. Audierea jucătoarei de tenis a venit la aproape un an de când a fost suspendată, perioadă în care ea nu și-a putut susține punctul de vedere.

Halep, 31 de ani, dublă campioană de Grand Slam, acuzată de două încălcări separate ale TADP

  • Prima se referea la un rezultat analitic negativ (AAF) pentru substanța interzisă roxadustat la US Open în 2022, efectuat prin teste regulate de urină în timpul competiției.
  • Cea de-a doua acuzație a fost legată de nereguli în pașaportul biologic al sportivului (ABP) al lui Halep.
  • Tribunalul independent, înființat de Sport Resolutions, s-a reunit la 28 și 29 iunie 2023 la Londra și a audiat martori experți științifici în numele lui Halep și al ITIA, jucătoarea depunând, de asemenea, mărturii direct în fața comisiei în cadrul procedurilor.

„Înțelegem interesul public în aceste cazuri și ne menținem angajamentul de a fi cât mai transparenți posibil”

ITIA este un organism independent responsabil de gestionarea și administrarea antidoping în cadrul tenisului profesionist, fiind partea terță delegată, în temeiul Codului mondial antidoping (Codul), de către Federația Internațională de Tenis, organismul internațional de conducere a sportului de tenis și semnatar al Codului.

„După un proces de audiere complex și riguros, salutăm decizia tribunalului independent. Volumul probelor pe care tribunalul a trebuit să le ia în considerare atât în procedura roxadustat, cât și în procedura ABP a fost substanțial”, a declarat Karen Moorhouse, director executiv al ITIA, prin intermediul unui comunicat de presă.

 

CITEȘTE ȘI:

BREAKING NEWS! Simona Halep, SUSPENDATĂ patru ani pentru dopaj. Cât timp are la dispoziție pentru APEL

Simona Halep, SCOASĂ din clasamentul WTA! Avem un nou lider mondial în tenisul feminin: Arina Sabalenka

Ion Țiriac, mesaj dur despre cazul de DOPAJ al Simonei Halep: „Cât poate să ceară? Cine e vinovat? I-au terminat cariera”

Patrick Mouratoglou, responsabil pentru situația în care a ajuns Simona Halep? Detalii din interior: „Să nu aștepte nimeni nimic din partea lui!”

Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și