Precizările STS după atacul cibernetic care a vizat sistemul informatic al Camerei Deputaţilor
Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a precizat, marți seara, că nu are atribuţii de administrare sau de asigurare a securităţii cibernetice a sistemului informatic al Camerei Deputaţilor, menţionând că va asigura tot suportul necesar pentru remedierea acestor tipuri de situaţii semnalate instituţiei de către beneficiarii de servicii IT&C.
”În contextul declaraţiilor transmise astăzi de ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, referitor la responsabilitatea instituţiei noastre cu privire la atacul cibernetic asupra sistemului informatic al Camerei Deputaţilor, reiterăm faptul că Serviciul de Telecomunicaţii Speciale nu are atribuţii de administrare sau de asigurare a securităţii cibernetice a sistemului atacat”, au transmis reprezentanţii STS, potrivit Agerpres.
Aceştia au menţionat că ministrul a şi rectificat public faptul că STS nu asigură securitate cibernetică şi nu administrează sistemul IT de la Camera Deputaţilor.
”STS va asigura tot suportul necesar pentru remedierea acestor tipuri de situaţii semnalate instituţiei noastre de către beneficiarii de servicii IT&C”, au arătat reprezentanţii STS.
Anchetă tehnică privind atacul cibernetic de la Camera Deputaților
Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării Bogdan-Gruia Ivan a declarat, referitor la breşa de securitate la site-ul Camerei Deputaţilor, că este în desfăşurare o anchetă tehnică, iar atunci când va exista un raportul tehnic final, va veni şi va prezenta concluziile documentului.
”Avem confirmarea că a existat un atac cibernetic a cărui victimă a fost Camera Deputaţilor. Au fost extrase date de aproximativ 250 de gigabytes, o parte documente personale, o parte date referitoare la dispozitive electronice ale parlamentarilor. (….) Este atât STS, cât şi responsabilitatea directă a Camerei Deputaţilor”, a afirmat Bogdan Ivan.
El a mai spus că în medie, zilnic sunt 200-250 de atacuri cibernetice la instituţiile publice.
„Ce e foarte important, este că România are instituţii foarte bine pregătite în materie de securitate cibernetică. Noi suntem într-un stadiu în care faţă de anul 2023, 2022, în fiecare an avem o creştere cu 10-12% a atacurilor cibernetice la adresa companiilor şi instituţiilor publice din România. Avem o medie zilnică de aproximativ 25.000 – 50.000 plus minus şi ce e important este că şi în cazul instituţiilor publice avem undeva la 200-250 de atacuri pe zi, în medie”, a completat ministrul Cercetării.