Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, afirmă, sâmbătă, că Poliţia are ca prioritate combaterea traficului de droguri, însă această problemă este mult mai complexă şi este nevoie de cooperarea mai multor instituţii.
„Poliţia are ca prioritate combaterea traficului de droguri, însă această problemă este mult mai complexă decât combaterea traficului de droguri. În acest efort de eradicare a flagelului consumului de droguri şi a traficului de droguri, trebuie antrenate toate instituţiile cu atribuţii în prevenţie, în educaţie şi în combatere”, a declarat, sînbătă, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu.
Acesta afirmă că, la fel de importantă cum este combaterea traficului, este şi prevenirea.
„Statele creează o coaliţie globală la iniţiativa Statelor Unite, pentru a combate aceste droguri, care au devenit un fenomen global. S-a spus acolo de către fiecare participant, fiecare ministru, şefi de agenţii. Secretarul de stat Antony Blinken a subliniat, de asemenea, faptul că niciun stat nu poate reuşi singur împotriva flagelului drogurilor. Deci, e important să legăm această cooperare internaţională pe partea de combatere, dar, repet, pe partea de control, dacă vorbim de droguri sintetice, al precursorilor de droguri sintetice, partea de educaţie, de recuperare a victimelor consumului de droguri, de îngrijire a lor, de reducere a efectului drogurilor asupra oamenilor, în special cu privire asupra tinerei generaţii”, a mai declarat Predoiu, citat de News.ro.
Potrivit acestuia, este „un efort mai larg, e un efort pe termen lung”.
„E un efort în care am angajat Poliţia Română încă de la preluarea mandatului şi pot să vă spun, pe bază de rapoarte oficiale şi statistici, sunt săptămânal acţiuni lansate de combatere a traficului de droguri, dar, repet, e nevoie de o coordonare mai largă a eforturilor societăţii pentru a eradica acest flagel din societate”, a mai afirmat ministrul de Interne.
Întrebat cum se poate asigura combaterea drogurilor noi, care acaparează piaţa, Predoiu a afirmat: „E o luptă permanentă. Anual, în lume, sunt produse de către crima organizată 80 de noi tipuri de droguri, 80 de noi droguri sintetice, substanţe noi, care iniţial nu sunt cunoscute, depistate, analizate, identificate, adaptate pentru tratament, dacă vorbim de zona medicală”.
În ceea ce priveşte traficanţii, Predoiu a afirmat că aceştia se adaptează permanent: „Dacă se închide o rută deschid alta, dacă se identifică şi anihilează o capacitate de producţie deschid alta în altă ţară, dacă o ţară îşi adaptează legislaţia, se mută în altă ţară şi poliţiile naţionale, inclusiv Poliţia Română, trebuie să facă şi fac eforturi de adaptare la aceste tactici şi strategii noi. Este o luptă perpetuă şi o luptă pe termen lung”.