Situația planșeului de la Piața Unirii va fi discutată în ședința de miercuri, 25 septembrie, a Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență.
Întâlnirea a fost cerută de prefectul Capitalei, Mugur-Mihai Toader.
În cadrul ședinței a fost adoptată Hotărârea nr. 4/25.09.2024 privind aprobarea Planului de măsuri al Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență pentru aducerea în stare de operativitate a adăposturilor de protecție civilă neoperative de la nivelul unităților administrativ- teritoriale de la nivelul Municipiului București.
Totodată, având în vedere prezentarea situației Planșeului de la Piața Unirii ce prezintă un potențial risc de prăbușire al unor părți din structură și asupra căreia sunt necesare intervenții urgente de punere în siguranță, potrivit celor mai recente expertize de specialitate realizate în acest sens, a fost adoptată Hotărârea nr. 5/25.09.2024 prin care s-au dispus măsuri pentru demararea lucrărilor de consolidare și reabilitare.
Prefectul Municipiului București, la finalul ședinței anterior menționate, a declarat:
„Urgența în această situație nu poate fi pusă sub semnul întrebării! Eu, personal, mă bucur că administrația publică locală- Sector 4 și-a asumat refacerea Planșeului Unirii, despre care experții ne arată faptul că ar putea pune în pericol siguranța publică. Prin urmare, atât eu, cât și colegii din Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență, am dispus autorităților publice locale competente, aplicarea prevederilor art. 7 alin. 1^6 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările și completările ulterioare,respectiv la emiterea autorizaţiei de construire, în regim de urgenţă, în termen de până la 7 zile lucrătoare, conform expertizei și a notelor tehnice întocmite de expertul tehnic, pentru că nu există niciun motiv pentru care lucrările să nu fie autorizate în regim de urgență”.
Potrivit unui comunicat al Prefecturii Capitalei, Mugur-Mihai Toader a convocat Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență, în ședință ordinară, pentru ora 14:00.
Pe ordinea de zi sunt două puncte. Primul prevede aprobarea Planului de măsuri al CMBSU pentru aducerea/menținerea în stare de operativitate a adăposturilor de protecție civilă neoperative de la nivelul Capitalei.
„Prezentarea situației Planșeului de la Piața Unirii ce prezintă un potențial risc de prăbușire al unor părți din structură și adoptarea unor măsuri la nivelul Comitetului pentru Situații de Urgență a Municipiului București pentru demararea lucrărilor de consolidare și reabilitare, ca urmare a vizitei de urgență efectuată în data de 19 septembrie a.c., de către Prefectul Municipiului București, la Planșeul Unirii, structură încadrată în starea tehnică IV-nesatisfăcător”, se arată în comunicat.
Planșeul de la Piața Unirii stă să se prăbușească, spunea recent primarul Sectorului 4 al Capitalei, Daniel Băluță. El i-a cerut lui Nicușor Dan să semneze autorizația de construcție.
„Noi, cei de la Sectorul 4, suntem pregătiți. Avem contractul de execuție, avem banii necesari și sunt convins că imediat ce vom avea semnătura primarului Capitalei lucrarea va începe de îndată. Mizez pe sprijinul și cooperarea primarului general. Avem convingerea că autorizația de construire va fi semnată, pentru că este o urgență a orașului. Nu putem aștepta să vedem ce se întâmplă și când se întâmplă”, afirma, zilele trecute, Daniel Băluță.
În replică, Nicușor Dan a susținut că situația nu este atât de gravă pe cât insistă primarul Sectorului 4.
„Există un normativ şi specialiştii care au semnătura când fac o expertiză le încadrează în clase de risc sau de satisfacţie. Există cinci clase – clasa I e cea mai bună, clasa V e cea mai rea, clasa IV se numeşte nesatisfăcător şi noi, în Bucureşti, avem acest planşeu Unirii, care e clasa IV.
Avem trei poduri care sunt clasa V, ce sunt mai rău decât asta: pasajul de la Obor, de la Lujerului şi Podul Băneasa.
Nu avem niciun fel de expertiză pe pasaj şi ce ni s-a cerut de către Primăria Sectorului 4 – ni s-a cerut acest capac, de la Hanul lui Manuc până la pasaj. Deocamdată, avem o expertiză care spune că e clasa IV. Nu avem o expertiză care să spună că e un pericol public, caz în care ar trebui să dăm nişte autorizaţii de pe o zi pe alta.
Aşteptăm să vină toată documentaţia, ca să le dăm autorizaţie să facă lucrările”, a declarat Nicuşor Dan.
Primarul Capitalei a precizat că, pentru a da autorizaţia de construire, a emis un certificat de urbanism în care a cerut mai multe avize.
„Legea spune că primarul municipiului dă autorizaţia de construire. Ca să se emită autorizaţia de construire, am emis un certificat de urbanism. În certificatul de urbanism, am cerut mai multe avize de la mai multe utilităţi, de exemplu de la Metrorex, pentru că ei sunt lipiţi de metrou şi atunci e evident că trebuie şi specialiştii de la metrou, care ştiu structura de rezistenţă, să se pronunţe pe această chestiune.
În momentul în care Primăria Sectorului 4 vine cu toate aceste avize, noi vom da foarte repede autorizaţia pentru intervenţie şi, totodată, autorizaţia de construire va fi însoţită şi de o schemă de circulaţie, care va prevedea pe unde se deviază circulaţia”, a precizat Nicuşor Dan.
CITEȘTE ȘI:
Nicușor Dan: Decizia estimării posibilului DEZASTRU pe Pasajul Unirii aparține experților