Prefectul Capitalei, răspuns la cererea de decretare a stării de alertă făcută de Clotilde Armand
Prefectul Capitalei a declarat că va da un răspuns marţi în cazul cererii formulate de Clotilde Armand de instituire a stării de alertă în Sectorul 1, în contextul deșeurilor neridicate și a mizeriei care a cuprins această parte a orașului. Alin Stoica precizează că mai întâi așteaptă să primească un raport de la Garda de Mediu și apoi va lua o decizie.
Deocamdată, fiindcă nu deține toate datele cu privire la situația creată în Sectorul 1, prefectul nu poate decide asupra solicitării făcute de Clotilde Armand.
„DSP a luat măsuri”. Ce s-a întâmplat
„Am primit parţial de la Agenţia de Mediu un răspuns că dumnealor au monitorizat eventuale depăşiri ale indicatorilor, concentraţii de gaze sau PM10, PM 2. Nu au descoperit depăşiri ale acestora. DSP a luat măsuri împotriva prestatorului, l-a amendat cu 4.000 de lei şi a dispus ca acesta să-şi reia activitatea pentru spitale în 12 ore, ceea ce s-a întâmplat, şi către populaţie în 48 de ore şi la fel lucrul acesta am văzut că se întâmplă. Avem şi aşteptăm pentru mâine Garda de Mediu să ne răspundă care sunt lucrurile pe care dumnealor le-au identificat. Garda de Mediu urmează să prezinte raportul, sunt în control la Romprest şi la Primăria Sectorului 1 şi aceştia vor avea nişte concluzii în urma controlului”, a menţionat Alin Stoica, într-o declaraţie de presă.
Prefectul Capitalei a arătat că, în perioada stării alertă, autorităţile locale pot să ia măsuri temporare, inclusiv să încheie un contract pe durată limitată cu un prestator în locul celui care nu furnizează serviciile.
Alin Stoica vede o soluționare a problemei în instanță
Întrebat cum comentează anunțul prestatorului, potrivit căruia va mai strânge gunoiul până luni, 7 iunie, la ora 19.00, interval până la care s-a înţeles cu staţiile de sortare pentru a-l primi fără a plăti preţul pe tonă, prefectul Alin Stoica a răspuns: „Nu voi intra în discuţia comercială dintre autorităţi şi prestator. Ceea ce trebuie să spun este că serviciile publice de salubritate trebuie asigurate în mod continuu şi aceasta este o responsabilitate conjunctă a autorităţilor şi prestatorului”.
Prestatorul nu poate opri asigurarea serviciilor. O oprire a acestor servicii nu poate să ducă decât la concluzia că, într-adevăr, serviciile de salubritate publică intră în colaps, ceea ce ar determina necesitatea unei măsuri rapide” – Alin Stoica, prefectul Capitalei.
Pe de altă parte, prefectul susține că, dacă există o problemă de executare a contractului, instanţa trebuie să se pronunţe. Însă, până la acel moment, serviciile trebuie în continuare asigurate. „Fiecare parte într-un contract în mod normal trebuie să-şi execute obligaţiile contractuale de bună credinţă şi în totalitate. E în atribuţia instanţelor judecătoreşti să se pronunţe pe o eventuală încălcare de contract. La acest moment, noi ne uităm la asigurarea serviciului şi la continuitatea acestuia”, a adăugat Alin Stoica.