Prima pagină » Actualitate » Prefectul de Timiș cere intervenții urgente pentru destructurarea rețelelor de traficanți din preajma școlilor și liceelor

Prefectul de Timiș cere intervenții urgente pentru destructurarea rețelelor de traficanți din preajma școlilor și liceelor

Prefectul de Timiș cere intervenții urgente pentru destructurarea rețelelor de traficanți din preajma școlilor și liceelor

Prefectul județului Timiș, Mihai Ritivoiu, le-a cerut instituțiilor de ordine publică și Centrului Antidrog Timiș să acționeze în școli, licee și în proximitatea acestora pentru destructurarea rețelelor de traficanți care oferă substanțe interzise copiilor. Ritivoiu și-a mai exprimat și în urmă cu câteva luni îngrijorarea, în legătură cu amploarea care a luat-o fenomenul consumului de droguri în unitățile școlare.

„Am să rog Poliția și Centrul Antidrog să dea dovadă de vigilență maximă. Nu mai vreau să aud zvonuri și să primesc informații că în școli, în licee și în preajma lor există filiere și tot felul de tentative de vânzare, rețele care oferă la prețuri reduse copiilor, tinerilor doze de substanțe stupefiante. Eu cred să putem să monitorizăm și să intervenim, să stopăm aceste situații”, a spus Ritivoiu, în ședința Colegiului Prefectural Timiș.

Cei de la Centrul Antidrog Timișoara au anunțat că își vor crește prezenta în unitățile de învățământ, unde vor desfășura mai multe campanii de informare și educare. Reprezentanții centrului susțin că, și în prezent, desfășoară mai multe proiecte naționale și locale cu scopul prevenirii consumului de droguri. Activitățile vizează inclusiv părinții și profesorii.

„Avem și un proiect exclusiv local – Asumă-ți zilnic independeța (AZI) -, care se desfășoară în perioada martie-decembrie 2022. Este un proiect în unitățile școlare din județul Timiș pentru dezvoltarea unor abilități de viață necesare luării unor decizii responsabile și sănătoase în legătură cu consumul de canabis și substanțe cu proprietăți psihoactive. Sunt vizați un număr de 4.120 de elevi și studenți, din 30 de unități de învățământ”, a declarat comisar șef Dorin Copilul, Centru Antidrog Timișoara.

523 intervenţii medicale, psihologice şi sociale individuale și de familie, în 2021

Conform unui raport al Centrului Antidrog, în anul 2021, la nivelul județului Timiş, au fost desfășurate servicii de asistenţă integrată, unde au fost acordate informării pentru 155 persoane și au fost realizate 55 evaluări integrate, dar și 523 intervenţii medicale, psihologice şi sociale individuale și de familie, precum şi 271 şedinţe de management de caz.

Evaluarea consumatorilor de droguri, solicitată de către Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), în urma aplicării art. 19 din Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, a continuat și s-au emis 19 ordonanţe de evaluare,  pentru un număr total de 19 persoane consumatoare de droguri.

Au fost desfăşurate 543 de activităţi de prevenire a consumului de droguri în mediul preuniversitar și universitar, 120 de activități la nivelul comunității locale precum și 205 de activități de prevenire a consumului de droguri în familie.

 

Daniel Groza și-a început cariera de jurnalist în anul 1997, în presa locală, ca reporter la ziarul Redeșteptarea din Lugoj (6 ani), ziar la care a continuat ca redactor-șef (7 ani). A mai fost ... vezi toate articolele