Rareș Hopincă, prefectul Capitalei, a declarat, marți, că a depus o cerere de chemare în judecată pentru anularea unei retrocedări de teren de lângă Circul Metropolitan.
„Am depus în dimineața zilei de astăzi o cerere de chemare în judecată pentru anularea titlului de proprietate emis pentru Menajeria Circului, din Aleea Circului 5. Motivele de nelegalitate constatate în acest caz sunt şi aici evidente, în sensul că, reiese foarte clar din documentaţia pe care o avem la dispoziţie că terenul aparţinea domeniului public al statului, şi nu putea fi retrocedat. Cu toate acestea, într-un mod abuziv şi nelegal, din punctul meu de vedere, acesta a fost retrocedat. Voi solicita şi în acest caz un control al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), astfel încât la elementele deja constatate de noi să vedem dacă se adaugă şi altele”, a declarat, marți, Rareș Hopincă, într-o conferință de presă.
Acesta a mai declarat că a cerut și o opinie juridică în această speță.
„Pentru a preîntâmpina alte discuții, și pentru conștiința mea personală, înainte de a face această acţiune, am solicitat o opinie juridică, opinie care să îmi confirme faptul că orice procedură de expropriere în acest caz nu este afectată de cererea de anulare a titlului de proprietate”, a mai precizat prefectul Capitalei.
Detalii despre retrocedarea terenului de la Menajeria Circului pot fi citite AICI.
De asemenea, prefectul Capitalei a mai precizat, marți, că este posibil ca retrocedarea Parcului IOR să se fi făcut cu documente false.
„Încep cu cel mai grav aspect, în opinia mea. Am constatat că există suspiciuni că retrocedarea unei părți din Parcul IOR a fost realizată prin utilizarea unor documente false”, a declarat, marți, prefectul Capitalei.
Rareș Hopincă a precizat că un raport al ANRP ar aduce astfel de concluzii.
„Detaliez: după depunerea de către mine a acțiunii în instanță, în octombrie 2023, pentru anularea dispozițiilor de retrocedare a Parcului IOR, am solicitat Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, ANRP, să desfășoare un control pe fond, pe toate documentele ce au stat la baza celor două dispoziții pentru retrocedare. Ieri am primit raportul ANRP, realizat în patru luni, care a verificat o serie întreagă de documente, de la multe instituții ale statului, și o serie de documente primite în timpul controlului, de la persoane fizice”, a declarat Rareș Hopincă.
Potrivit lui Rareș Hopincă, retrocedarea s-ar fi făcut cu semnături false. Detalii despre acest subiect pot fi citite AICI.