Pregătește Comisia Europeană proceduri de infringement împotriva României? Ce măsuri URGENTE trebuie implementate

Publicat: 12 10. 2024, 12:04
Pregătește Comisia Europeană proceduri de infringement împotriva României? / Sursa FOTO: picpedia.org

Încă o dată, țara noastră este în atenția Comisiei Europene, care ar putea pregăti proceduri de infringement împotriva României, scrie capital.ro. Din câte se pare, la mijloc ar fi nerespectarea legislației privind gestionarea deșeurilor.

România trebuie să ia măsuri în acest sens și are la dispoziție doar câteva luni pentru a rezolva problema, mai notează sursa citată.

România riscă sancțiuni dure

În cazul în care nu va respecta legislația europeană privind gestionarea deșeurilor, România riscă noi proceduri de infringement din partea C.E.

Astă-vară, Comisia Europeană a emis un aviz motivat, iar autoritățile de la București au fost avertizate în legătură cu neîndeplinirea obligațiilor stabilite de Directiva-cadru privind deșeurile. Această situație riscă să declanșeze o serie de sancțiuni financiare împotriva noastră.

Toate amenzile impuse de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) sunt achitate din bani de la bugetul de stat și nu de către persoanele/firmele care se fac vinovate de încălcarea legislației în domeniu.

Cu alte cuvinte, banii cu care M.F. plătește amenzile dictate de CJUE provin de la contribuabili. Și, fiindcă statul nu intentează procese pentru recuperarea sumelor de la persoanele responsabile, pierderile financiare sunt substanțiale.

În iulie 2024, C.E. a semnalat deficiențele legate de nerespectarea Directivei 2008/98 care impune statelor membre să se asigure că doar deșeurile tratate pot fi depozitate.

Primind un nou aviz, România a intrat în etapa a doua a procedurii de infringement, ceea ce înseamnă că riscă să ajungă în fața CJUE.

Precedentul avertisment datează din 2021 și a fost dat pentru neîndeplinirea obligației de transpunere a Directivei 2018/851/UE, care trebuia implementată până la 5 iulie 2020.

Analizând situația României, Comisia Europeană a descoperit lipsa unei rețele adecvate de instalații de tratare a deșeurilor și neatingerea obiectivului de reciclare a 50% din deșeurile municipale până în 2020.