Premierul Marcel Ciolacu a semnat luni Memorandumul pentru crearea Centurii Verzi București-Ilfov. proiectul este o inițiativă a societății civile, care a obținut votul aproape unanim al senatorilor României, urmând ca votul final să fie cel al Camerei Deputaților. Alex Găvan, unul dintre inițiatorii proiectului, spune că speră ca proiectul săobțină și votul final până la sfârșitul actualei sesiuni parlamentare.
Luni, premierul Marcel Ciolacu și-a pus semnătura pe documentul care protejează pădurile din jurul Municipiului București și care formează Centura Verde a Bucureștiului. La inițiativa unui ONG, parlamentarii români, alături de miniștri și alți activiști de mediu, au fost de acord să protejeze de tăieri ilegale „aurul verde” din jurul Capitalei. Evenimentul vine ca un preambul la marcarea Zilei Mediului din data de 5 Iunie.
Toate marile capitale din Europa au o centură verde, care e un tampon, o mască de oxigen a orașului. E evident că poluarea ucide. Dacă și corupția ucide pe corupți, mai vedem la dumneavoastră la televizor, îi mai vedem liberi pe stradă, îi mai știm. Poluarea, în schimb, este un ucigaș invizibil și atunci avem această obligație și până la urmă e o necesitate, pentru că Guvernul României cheltuie miliarde de euro pentru sănătate. Care, de obicei, oamenii se îmbolnăvesc și din cauza poluării. De aceea și în zona industrială trebuie reciclarea, acel cerc, de închis, acel cerc, trebuie cât mai mult fondurile direcționate către acest lucru. Nu se exclud fondurile pentru reîmpădurire și știm foarte bine că toți banii din PNRR nu sunt împrumuturi și sunt granturi și astfel dacă nu-i folosim, îi vom pierde, spune premierul Marcel Ciolacu.
Conform statisticilor oficiale, Municipiul București se află pe primul loc în UEîn ceea ce privește costurile sociale generate de poluare, adică 6.35 mld euro anual. Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, dacă autoritățile și-ar îndeplini țintele pentru combaterea poluării speranța de viață a bucureștenilor ar crește cu 4 ani.
Citește și: