Prejudicii uriașe după „POTOPUL” de săptămâna trecută. Companiile de asigurări au înregistrat aproape 4000 de daune cerute de români

Publicat: 21 06. 2024, 10:41
Actualizat: 21 06. 2024, 11:23

This browser does not support the video element.

Furtuna de săptămâna trecută s-a lăsat cu prejududicii și deconturi uriașe. Mai exact, companiile de asigurare Membre ale UNSAR au primit, până în acest moment, aproape 4.000 de notificări de daune – atât în baza asigurărilor de locuințe, a celor dedicate bunurilor și sediilor companiilor, cât și în baza polițelor auto CASCO, după furtuna de săptămâna trecută. 

Reamintim că peste 2.000 de clienți ai companiilor de asigurări din țară care au fost afectați de evenimentele meteo de săptămâna trecută au deschis dosare de daună, arată centralizarea la nivel național printre membrii Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR).

Este important să fim pregătiți și protejați financiar de o asigurare”

Jumătate dintre aceste avizări au fost făcute, pentru acoperirea prejudiciilor, în baza asigurărilor de locuințe și a celor dedicate companiilor, cealaltă jumătate fiind pentru asigurările CASCO.

Pe scurt, indiferent că vorbim despre bunurile personale, locuințele, autoturismele sau afacerile noastre – acestea pot fi protejate prin intermediul unei polițe de asigurare, care ne poate ajuta să trecem mult mai ușor peste astfel de incidente.

“Cu siguranță, evenimentele din ultima perioadă ne-au demonstrat încă o dată cât de expuși suntem riscurilor. Din fericire, avem și soluții la îndemână. Trebuie doar să ne informăm din surse avizate sau de la distribuitorul nostru de asigurări preferat și să luăm cea mai bună decizie pentru a ne proteja bunurile cele mai de preț. Este important să fim pregătiți și protejați financiar de o asigurare”, a declarat Alexandru Ciuncan, Președinte & Director General al UNSAR.

Asigurările reprezintă un sector – cheie al economiei românești, contribuind la dezvoltarea acesteia. Asigurătorii Membri ai UNSAR plătesc despăgubiri de 5,2 milioane EUR în fiecare zi calendaristică.

Acoperirea pagubelor generate de o furtună produsă anul trecut a depășit 400.000 lei

Statisticile asigurătorilor arată că cea mai mare despăgubire plătită anul trecut a fost de câteva sute de mii de lei, bani pe care proprietarul nu îi putea încasa dacă nu își cumpăra o asigurare facultativă.

Cea mai mare despăgubire plătită de o companie membră UNSAR în baza unei asigurări facultative de locuință pentru acoperirea pagubelor generate de o furtună produsă anul trecut a depășit 400.000 lei. Suma este de patru ori mai mare față de valorile din anii trecuți.

Mai mult, este prima daună achitată de acest nivel pentru riscul de furtună din ultimii 5 ani – severitatea în creștere a acestui fenomen fiind mai mult decât evidentă.

Potrivit oficialilor UNSAR, este pentru prima oară când riscul de furtună ajunge pe locul trei în topul riscurilor care au generat cele mai mari pagube locuințelor, după riscurile de incendiu și explozie.

Cât au încasat și cât au plătit asiguratorii anul trecut

Potrivit raportului anual al ASF, subscrierile aferente asigurărilor facultative de locuințe, în anul 2023, au înregistrat o valoare mai mare cu aproximativ 24% comparativ cu anul precedent, situându-se la circa 572 milioane lei, în timp ce indemnizațiile brute plătite au crescut cu circa 44% până la valoarea de 145 milioane lei.

Numărul de contracte noi, încheiate în perioada de raportare, a fost de circa 1,7 milioane, în creștere cu 18,5% față de anul 2022, iar la finalul lui 2023 erau în vigoare 1,68 de milioane.

Pe ansamblul pieței asigurărilor de locuințe (obligatorii și facultative), în anul 2023, s-a înregistrat o creștere a primelor brute subscrise cu aproximativ 22% comparativ cu anul precedent, până la 777,5 milioane de lei, iar numărul contractelor noi încheiate în 2023 a crescut cu 14%, până la 3,7 milioane.

UNSAR reprezintă 21 de companii de profil, cu o pondere de peste 90% din piața locală de asigurări. Asigurătorii membri ai UNSAR plătesc despăgubiri de 5,2 milioane de euro în fiecare zi calendaristică, potrivit organizației.

 

CITIȚI ȘI:

Numărul cererilor pentru despăgubiri după furtunile de joia trecută este aproape jumătate din toate dosarele achitate în 2023. Cât costă o asigurare