Premieră națională. Primul Centru de Transplant Multiorgan se construiește la Cluj, cu 200 de milioane de euro | FOTO
Primul Centru de Transplant Multiorgan din România și din Sud-Estul Europei se va construi la Cluj-Napoca, având o valoare estimată la 200 de milioane de euro.
Consiliul Județean Cluj a lansat licitația pentru construirea Centrului de Transplant Multiorgan din Cluj-Napoca, proiect unic în România și în sud-estul Europei. Anunțul de achiziție a fost publicat în Sistemul Electronic de Achiziții publice (SEAP).
Proiectul vizează edificarea primului centru de transplant din țară care integrează facilitățile necesare pentru patru tipuri de transplant: de cord, plămân, hepatic și renal. În cadrul acestuia, toate circuitele, spațiile și funcțiunile necesare vor fi realizate la cele mai înalte standarde din domeniu.
Valoarea estimată a contractului este de circa 200 de milioane euro, bani proveniți din fonduri europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Având un regim de înălțime 4S+P+5E+Et., edificiul medical ultramodern va dispune de 12 săli de operație și chirurgie, zone de Imagistică și U.P.U., laboratoare, unitatea de transfuzii și recoltare sânge, zona A.T.I., cabinete medicale și săli de cercetare, saloane, heliport, etc. De asemenea, va avea un număr de 280 de paturi pentru pacienți și 176 de locuri de parcare.
„Intrăm într-o nouă etapă, extrem de importantă, cu această investiție prin intermediul căreia vom construi, la Cluj, unicul Centru Integrat de Transplant din țară și din Europa de sud-est. Vom face tot ceea ce ține de noi pentru ca etapele procedurale să se deruleze într-un ritm alert, astfel încât construcția acestui obiectiv medical ultramodern, de o importanță aparte atât pentru județul Cluj cât și pentru întreaga Românie, să fie finalizată în maxim trei ani”, a transmis Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.
Primul Centru de transplant multiorgan din România va avea 277 de paturi
Proiectantul centrului a fost desemnat în urma unui concurs internațional de soluții, în cadrul căruia au fost depuse 44 de proiecte. Proiectarea viitorului Centru Integrat de Transplant a fost realizată de PINEARQ S.L.P. în asociere cu DICO și Țigănaș birou de proiectare SRL.
Primul Centru de transplant multiorgan din România va avea 277 de paturi, din care 88 pentru transplant renal, 72 pentru transplantul de plămân, respectiv câte 36 de paturi pentru transplantul de cord și cel hepatic.
În prezent, la Cluj-Napoca, Institutul de Urologie și Transplant Renal este spitalul în care medicii își desfășoară operațiile în pod. Blocul operator al spitalului este zona în care medicii și asistentele lucrează pentru pacienți, care sunt spitalizați în podul unității medicale, care în acte apare ca pod neamenjat și nu are autorizație nici de construcție și nici pentru securitate la incendiu.