Prima pagină » Actualitate » Premierul Bulgariei anunță data la care va merge în Austria pentru discuții cruciale cu Nehammer despre aderarea la SCHENGEN

Premierul Bulgariei anunță data la care va merge în Austria pentru discuții cruciale cu Nehammer despre aderarea la SCHENGEN

Premierul Bulgariei anunță data la care va merge în Austria pentru discuții cruciale cu Nehammer despre aderarea la SCHENGEN
Premierul Bulgariei, Nikolai Denkov - Foto: Profimedia Images

Premierul Bulgariei, Nikolai Denkov, a anunțat că pe 4 octombrie va călători la Viena pentru a discuta cu Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, despre procesul de aderare la zona Schengen.

Nikolai Denkov a subliniat importanța protejării granițelor externe ale Uniunii Europene și a propus amplasarea patrule împotriva migrației la frontiera Bulgariei cu Turcia pentru a consolida securitatea pe acea rută.

Denkov a explicat că discuțiile se vor axa pe impactul pe care îl resimte Austria din cauza faptului că Bulgaria și România nu sunt încă membre ale zonei Schengen, precum și pe avantajele pe care le-ar aduce această aderare. Premierul bulgar a subliniat că este esențial ca eforturile UE să se concentreze pe securizarea granițelor externe, iar Bulgaria și România să fie integrate în acest sistem.

„Austria a afirmat de mai multe ori același lucru. Cred că avem argumente puternice pentru a demonstra că Bulgaria și România ar trebui să facă parte din Schengen și că acest lucru ar fi benefic pentru toți”, a adăugat Denkov.

Cu toate că premierul bulgar a menționat că toate procedurile tehnice au fost îndeplinite, el admite că decizia finală a Austriei va fi de natură politică, ceea ce contravine relugilor de aderare a unei țări la spațiul de liberă circulație Schengen.

Mai mult, el a subliniat că eforturile comune trebuie să se concentreze pe obținerea acceptului pentru aderarea Bulgariei și României în luna decembrie. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, va fi necesar să se reevalueze situația și să se determine direcțiile politice viitoare ale UE în această privință, potrivit G4Media.

România va da în judecată Austria la Curtea de Justiție a Uniunii Europene

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că România va da în judecată Austria la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, în cazul în care Viena se opune aderării țării noastre la Spațiul Schengen, în luna decembrie a acestui an.

Premierul a criticat decizia cancelarului austriac, Karl Nehammer, de a bloca aderarea României la Schengen, considerând-o nepotrivită. El a cerut implicarea Consiliului European, Comisiei Europene și Parlamentului European în sprijinirea acțiunii României la CJUE.

„Toate aceste instituții europene au susținut aderarea României la Spațiul Schengen. Așteptăm să vedem cum va reacționa cancelarul Nehammer atunci când toate aceste instituții vor fi alături de România în demersul său la CJUE”, a adăugat Ciolacu, potrivit Digi24.

Pe data de 8 decembrie 2022, Austria a blocat aderarea României la Schengen în Consiliul JAI de la Bruxelles, motivându-și votul împotriva printr-o preocupare legată de criza migrației. Olanda a votat împotriva admiterii Bulgariei, aceste două țări fiind evaluate împreună în procesul de aderare.

Șefa Parlamentului European: „România merită să fie în Schengen încă din 2011”

Roberta Metsola, preşedinta Parlamentului European, somează Austria să accepte România și Bulgaria în spațiul Schengen.

”Nu doar că aşteptaţi această decizie, ci o şi meritaţi încă din 2011. Parlamentul (European) şi-a făcut datoria şi, dacă va trebui să mai facem ceva pentru a identifica ce mai avem de făcut, o vom face. Majorităţile există, nu e nicio problemă în ceea ce ne priveşte. Cred, aşadar, că vom reuşi să găsim o soluţie. Avem aşteptări înalte de la această preşedinţie (spaniolă a Consiliului UE, n.red.) pentru a încerca să lucreze cu colegii austrieci şi cu alţii, dacă există alte ţări unde continuă să existe întrebări şi cred că aceste întrebări îşi pot primi răspunsurile”, a declarat preşedinta Parlamentului European.

Întrebată care sunt şansele ca în timpul actualei preşedinţii semestriale a Consiliului UE să fie luată o decizie pozitivă privind aderarea României şi a Bulgariei la Schengen, Roberta Metsola a răspuns:

”Eram în Consiliu şi îmi amintesc fiecare Consiliu European, cu acest punct ce era prezentat de preşedintele dumneavoastră, care spunea: ‘Ceea ce merită concetăţenii mei ar trebui să obţină’. Am fost la Bucureşti la două zile după non-decizia de la Consiliul (JAI din decembrie 2022, n.red.).

Nu puteam să îi privesc în ochi pe aceşti tineri. Aşadar, sper, sper, mă aştept şi sper că vom avea o decizie care să fie acceptabilă. Am vorbit cu preşedintele şi cu prim-ministrul, atât cu precedentul, cât şi cu cel actual, domnul Ciolacu, pentru a găsi o soluţie”, a spus aceasta, potrivit Agerpres.

Calendarul Consiliului JAI

Consiliul JAI (Justiție și Afaceri Interne) al UE, cel în care se poate vota pentru primirea de noi membri în Spațiul Schengen, mai are programate în anul 2023 trei reuniuni, iar prima dintre ele se desfășoară la Bruxelles în ziua de 28 septembrie 2023. Rămâne de văzut dacă Schengen-ul va face face subiectul dezbaterilor în aceste trei întâlniri.

  • Consiliul Justiție și Afaceri Interne (Afaceri Interne), 28 septembrie 2023
  • Consiliul Justiție și Afaceri Interne, 19-20 octombrie 2023
  • Consiliul Justiție și Afaceri Interne, 4-5 decembrie 2023
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa ... vezi toate articolele

Citește și