VIDEO. Premierul Florin Cîțu, primele declarații de presă, după dezvăluirile dosarului din SUA: „Nu i-am adus în discuție domnului Klaus Iohannis acest incident. Nu am considerat relevant. Nu m-am gândit să-mi dau demisia”
This browser does not support the video element.
Florin Cîțu a făcut declarații sâmbătă, la ora 14:00, la Palatul Victoria. Este prima ieșire publică a premierului după apariția dosarului penal din SUA. Premierul spune că nu l-a informat pe președintele Klaus Iohannis despre acest subiect, însă crede că Ludovic Orban știa despre incident. Cîțu a adăugat că nu s-a gândit niciun moment să își dea demisia.
Întrebat dacă atunci când a solicitat certificatul ONRNISS a declarat ceea ce s-a întâmplat în SUA, Florin Cîțu a spus că, în România, președintele, premierul, miniștri, nu fac cerere pentru ONRNISS. „Avem acces la aceste informații fără a face cerere”.
Premierul a subliniat că nu este vorba despre un caz penal.
„Am avut mai multe propuneri pentru rectificarea bugetară, care duceau la un deficit de 7,3% din PIB. Nu am fost de acord, așa că am refăcut propunerea pe care am publicat-o astăzi.
Am văzut că în spațiul public a rămas în discuție greșeala mea făcută în urmă cu 20 de ani, în SUA.
O să iau câteva întrebari și apoi trecem la rectificarea bugetară
Nu am adus în discuție acest eveniment, petrecut în SUA, cu domnul președinte. Nu am considerat relevant acest subiect. Cazierul meu în Romania este curat.
Am discutat cu domnul președinte. Trebuie sa fie foarte clar: nu este o situație penală. Sunt legislații diferite. Nu se califică drept o situație penală.
În ceea ce îl privește pe domnul Orban, un coleg mi-a spus că i-a arătat documentul. Presupun că are această informație”.
Întrebat dacă s-a gândit să îşi dea demisia în urma scandalului declanşat de confirmarea făcută, premierul a precizat că „nu , în niciun moment, în continuare avem o guvernare pe care trebuie să o ducem până la capăt”.
„În niciun moment nu m-am gândit să îmi dau demisia. Avem reforme pe care trebuie să le ducem la capăt. Este un eveniment petercut în urmă cu 20 de ani, în SUA, pe care îl regret.
Am fost surprins neplăcut de declaratiile făcute de colegii din coaliție. Nu am văzut nicio declarație când un director CFR a lăsat oamenii zeci de ore pe drum sau când s-a dat mâna cu Liviu Dragnea.
Este regretabil. Totul începe de la rectificarea bugetară, pentru că acolo există nemulțumiri. PNL va avea la conducere un om care a lucrat în sectorul privat, care studiat în SUA, un om care a lucrat la Banca Națională a Noii Zeelande, care a lucrat la BEI. Niciodată nu am dezamăgit”.
Premierul spune că regretă fapta, care nu s-a mai repetat din acel moment. Premierul spune că legislația din SUA este mult mai dură decât cea din România. Premierul Florin Cîţu a confirmat miercuri că, în urmă cu 20 de ani, a fost amendat contravenţional în Statele Unite ale Americii pentru conducere sub influenţa alcoolului.
„Niciodată nu trebuie amestecat alcoolul cu condusul. Nu s-a mai întâmplat de atunci. Sunt împotriva acestor fapte. În SUA, legislația e mult mai dură. Poate ar trebui să ne uităm și la legislația din România.
Vorbim de două sisteme juridice diferite. Ceea ce noi considerăm penal în România, este felony (contravenţie) în Statele Unite. Sunt trei tipuri. Am înţeles şi cu acum. Ceea ce am făcut eu este delict, deci este sub contravenţie. Şi în România până în 2003 exista acest tip de contravenţie care avea şi această perioadă de reţinere.
De aceea am spus că este contravenţie pentru că în SUA. La ei este doar lege penală. Nu este ca la noi această diferenţiere. De aceea spun că acolo există diferenţieri în interior. Delictul este în interior şi ceea ce consideră ei criminal record (dosar penal) este felony, partea pe care noi o considerăm de penal.
Am spus că a fost contranvenţie pentru că în SUA nu am avut niciodată niciun drept restricţionat. La un an după am lucrat la Banca Naţională a Noii Zeelande fără niciun fel de problemă, după aceea am lucrat la Banca Europeană de Investiţii, mi-am reînnoit viza în SUA în 2009, fără niciun fel de problemă. Am vizitat de câteva ori SUA de atunci şi până acum”
Florin Cîţu, despre cursurile pentru şoferii depistaţi băuţi la volan
„Ar trebui făcute şi la noi. Sunt de acord. Sunt exact ceea ce cere legislaţia în statul Iowa minim. De exemplu, ai această legislaţie. În South Dakota nu ai nimic similar, chiar dacă faci aceeaşi faptă repetat.
Mergi la nişte cursuri în care sunt prezentate situaţii extreme în care poate ajunge. Este un curs de reeducare.”
Firul evenimentului, relatat de premier
„Este un moment pe care nu vrei să ți-l aduci aminte. Nu am mai trecut prin aceeași situație. Era sâmbătă, 3 decembrie. Fusese ziua de naștere a colegului meu de cameră. Băusem bere suficient de mult încât să depășesc limita legală și să fiu oprit. Am recunoscut imediat și am respectat procedurile. Am stat până la finalizarea procedurilor. Am plătit tot ce a fost nevoie, m-am și împrumutat la bancă și văndusem mașina.
Din primul moment, am recunoscut. Avocatul meu este cel care m-a indrumat”.
Întrebat dacă a fost pusă să achite cazarea şi masa pentru zilele în care a fost încarcerat, Cîţu a explicat:
„Din ce îmi aduc aminte, n-au fost 48 de ore, dar am plătit tot ce a fost nevoie sau dacă a fost nevoie să plătesc, am plătit. Am respectat toată legislaţia, toate recomandările instanţei. Subiectul a fost închis din momentul respectiv”.
Despre un al doilea posibil dosar, deschis în SUA în 2008
„În 2008, eram în România. Nu ştiu ce s-a întâmplat acolo. În ceea ce priveşte maşina (pe care a condus-o băut), cred că am vândut-o cu 1.500 de dolari. Era veche. Nu făcea foarte mulţi bani”.
Cine este propus ministru al Finanţelor de Florin Cîţu
„Propunerea mea este Dan Vîlceanu pentru Ministerul Finanţelor”
Raport toxicologic
„Nu știu dacă îl am. dacă este confidențial, sunt elemente confidențiale. O să mă uit dacă îl am”.