Premierul Florin Cîţu: Nu vom interveni pentru a plafona preţurile la energie. Nu vreau ca ineficiențele să fie transferate asupra consumatorului | Avem nevoie de o independență energetică a României (VIDEO)

Publicat: 31/08/2021, 14:01
Actualizat: 31/08/2021, 16:45

Premierul Florin Cîţu a anunţat, marţi, că preţurile la energie nu vor fi plafonate şi a subliniat că România are nevoie de independenţă energetică. Premierul a avertizat companiile de stat care produc energie cu privire la profitarea de situaţia creşterii preţului la energie. „Nu vreau să descoperim că o parte din creșterea facturii la consumatorul final se datorează din transferul unor ineficiente”.

Prim-ministrul Florin Cîţu are o întâlnire la Palatul Victoria cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministrul Muncii, Raluca Turcan, şi cu reprezentanţi ai ANRE, Transelectrica, OPCOM, Consiliului Concurenţei şi ANPC.

El a arătat că preţurile la energie au crescut peste tot în Uniunea Europeană.

„Există o îngrijorare în spațiul public în ceea ce privește prețurile la energie, în special la plata facturilor în sezonul de iarnă. Soluția nu poate să vină de la premier, ci trebuie să o găsim împreună. Vă spun din capul locului că nu vom interveni pentru a plafona preturile. La ultima întâlnire, am înțeles problema cu care ne confruntăm acum, creșterea prețurilor în UE, dar am înțeles că trebuie să importăm energie, nu producem cât avem nevoie”.

Premierul a adăugat că pe termen mediu își asumă obiectivul de a asigura independența energetică a României, pentru a evita astfel de situații, un obiectiv al Guvernului Cîţu.

„Sunt gata să îmi asum acest obiectiv. Este clar că avem nevoie de o independență energetică a României. Suntem dependenți de prețurile energiei din UE. Am văzut că în Spania s-au triplat prețurile. Noi avem resursele pentru a avea independența energetică. Trebuie să creștem capacitatea de producție, acem câteva programe cu care lucrăm. Este important pentru această guvernare de a atinge independența energetică a României. Acesta este un obiectiv pe termen mediu, implică mai multe acte, și în Parlamentul României”, a explicat premierul.

Printre propunerile premierului se numără compensarea unei părți din factura la energie pentru această iarnă.

„Trebuie să rezolvăm un obiectiv pe termen scurt. De aceea, ne-am întâlnit astăzi. În primul rând, este vorba de soluția propusă, de a compensa o parte din factura pentru consum, în această iarnă. Trebuie să găsim forma finală cât mai repede. Trebuie să explicăm oamenilor de ce au crescut prețurile la energie.

Paradoxal, în România producția la energie este în majoritate făcută de companii de stat, de oameni numiți politic, care trebuie să înțeleagă că prețul la factură a crescut”.

Premierul a avertizat companiile de stat care produc energie cu privire la profitarea de situaţia creşterii preţului la energie.

„Am vorbit la începutul anului despre reforma companiilor de stat, care a avut ca obiectiv eliminarea ineficiențelor. Când am vorbit de reforma companiilor de stat, am fost foarte clar că nu vreau ca ineficiențele să fie transferate asupra consumatorului. Nu vreau să descoperim că o parte din creșterea facturii la consumatorul final se datorează din transferul unor ineficiențe. Dacă așa ceva se întâmplă, vom lua cele mai dure măsuri. Acesta este mesajul meu foarte clar. Nu vreau ca nicio companie să profite de această situație, să își umfle profiturile de o situație conjuncturală. De aceea este prezent și ANPC”. (…)

Premierul a vorbit și despre legea consumatorului vulnerabil, care este în Parlament.

„În același timp, avem legea consumatorului vulnerabil din 2012. Niciun guvern nu a avut curajul să își asume această lege. Am văzut că sunt tot felul de curajoși din toate partidele politice cu soluții. Legea este pregătită din 2012 și nu a fost luată în calcul. În primăvară, am aprobat această lege, stă în Parlament din primăvară. Nimeni din Parlament nu a venit să spună că trebuie adoptată această lege, într-o sesiune extraordinară. Tot eu am venit să spun că vom trimite  amendamente la Ministerul Muncii si Ministerul Eenergiei pentru a fi adoptată mai devreme”.

Florin Cîțu a declarat că pe viitor nu vrea să mai existe astfel de situații, motiv pentru care România trebuie să devină independentă energetic.

„Mă interesează să ne asigurăm că nu se transferă către consumatorul final, iar cine o face va suporta consecințele Va trebui să venim cu un plan și să asigurăm, pe termen mediu, independența energetică a României. Nu vreau ca în viitor să avem aceeași situație”, a concluzionat premierul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Românii sunt verificați. ANAF face măcel. Este obligatoriu în România
Cel mai șocant film horror din istorie. E cea mai profitabilă producție
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor