Premierul Florin Cîţu: Nu vom interveni pentru a plafona preţurile la energie. Nu vreau ca ineficiențele să fie transferate asupra consumatorului | Avem nevoie de o independență energetică a României (VIDEO)
This browser does not support the video element.
Premierul Florin Cîţu a anunţat, marţi, că preţurile la energie nu vor fi plafonate şi a subliniat că România are nevoie de independenţă energetică. Premierul a avertizat companiile de stat care produc energie cu privire la profitarea de situaţia creşterii preţului la energie. „Nu vreau să descoperim că o parte din creșterea facturii la consumatorul final se datorează din transferul unor ineficiente”.
Prim-ministrul Florin Cîţu are o întâlnire la Palatul Victoria cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministrul Muncii, Raluca Turcan, şi cu reprezentanţi ai ANRE, Transelectrica, OPCOM, Consiliului Concurenţei şi ANPC.
El a arătat că preţurile la energie au crescut peste tot în Uniunea Europeană.
„Există o îngrijorare în spațiul public în ceea ce privește prețurile la energie, în special la plata facturilor în sezonul de iarnă. Soluția nu poate să vină de la premier, ci trebuie să o găsim împreună. Vă spun din capul locului că nu vom interveni pentru a plafona preturile. La ultima întâlnire, am înțeles problema cu care ne confruntăm acum, creșterea prețurilor în UE, dar am înțeles că trebuie să importăm energie, nu producem cât avem nevoie”.
Premierul a adăugat că pe termen mediu își asumă obiectivul de a asigura independența energetică a României, pentru a evita astfel de situații, un obiectiv al Guvernului Cîţu.
„Sunt gata să îmi asum acest obiectiv. Este clar că avem nevoie de o independență energetică a României. Suntem dependenți de prețurile energiei din UE. Am văzut că în Spania s-au triplat prețurile. Noi avem resursele pentru a avea independența energetică. Trebuie să creștem capacitatea de producție, acem câteva programe cu care lucrăm. Este important pentru această guvernare de a atinge independența energetică a României. Acesta este un obiectiv pe termen mediu, implică mai multe acte, și în Parlamentul României”, a explicat premierul.
Printre propunerile premierului se numără compensarea unei părți din factura la energie pentru această iarnă.
„Trebuie să rezolvăm un obiectiv pe termen scurt. De aceea, ne-am întâlnit astăzi. În primul rând, este vorba de soluția propusă, de a compensa o parte din factura pentru consum, în această iarnă. Trebuie să găsim forma finală cât mai repede. Trebuie să explicăm oamenilor de ce au crescut prețurile la energie.
Paradoxal, în România producția la energie este în majoritate făcută de companii de stat, de oameni numiți politic, care trebuie să înțeleagă că prețul la factură a crescut”.
Premierul a avertizat companiile de stat care produc energie cu privire la profitarea de situaţia creşterii preţului la energie.
„Am vorbit la începutul anului despre reforma companiilor de stat, care a avut ca obiectiv eliminarea ineficiențelor. Când am vorbit de reforma companiilor de stat, am fost foarte clar că nu vreau ca ineficiențele să fie transferate asupra consumatorului. Nu vreau să descoperim că o parte din creșterea facturii la consumatorul final se datorează din transferul unor ineficiențe. Dacă așa ceva se întâmplă, vom lua cele mai dure măsuri. Acesta este mesajul meu foarte clar. Nu vreau ca nicio companie să profite de această situație, să își umfle profiturile de o situație conjuncturală. De aceea este prezent și ANPC”. (…)
Premierul a vorbit și despre legea consumatorului vulnerabil, care este în Parlament.
„În același timp, avem legea consumatorului vulnerabil din 2012. Niciun guvern nu a avut curajul să își asume această lege. Am văzut că sunt tot felul de curajoși din toate partidele politice cu soluții. Legea este pregătită din 2012 și nu a fost luată în calcul. În primăvară, am aprobat această lege, stă în Parlament din primăvară. Nimeni din Parlament nu a venit să spună că trebuie adoptată această lege, într-o sesiune extraordinară. Tot eu am venit să spun că vom trimite amendamente la Ministerul Muncii si Ministerul Eenergiei pentru a fi adoptată mai devreme”.
Florin Cîțu a declarat că pe viitor nu vrea să mai existe astfel de situații, motiv pentru care România trebuie să devină independentă energetic.
„Mă interesează să ne asigurăm că nu se transferă către consumatorul final, iar cine o face va suporta consecințele Va trebui să venim cu un plan și să asigurăm, pe termen mediu, independența energetică a României. Nu vreau ca în viitor să avem aceeași situație”, a concluzionat premierul.