Premierul grec lansează acuzații grave: Au existat unele incendieri, deși extinderea focarelor e provocată de criza climatică. Investigațiile sunt în curs de desfășurare

Publicat: 12 08. 2021, 18:05
Actualizat: 12 08. 2021, 18:06
Incendiu Evia, Grecia. Sursă foto: Profimedia.ro

Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis vede criza climatică drept una dintre principalele cauze ale incendiilor forestiere devastatoare din ţara sa. Dincolo de aceasta, deși nu există dovezi concrete privind incendieri organizate până acum, există semnale că ar putea fi un scenariu plauzibil pentru unele focare, a precizat el.

Incendiile au fost favorizate de un val de căldură de zece zile care a lăsat ţara într-o secetă completă, a spus el, pledând ca problema mediului să fie transformată într-o prioritate naţională.

„Subliniez că nu este vorba despre schimbare climatică, este o criză climatică. Şi noi ca ţară suntem parte din asta”, a spus el în cadrul unei conferinţe de presă de la Atena de joi, potrivit Agerpres.

Incendiile, o problemă globală

El a anunţat că la viitorul summit al ţărilor mediteraneene va explora posibilitatea cooperării în combaterea incendiilor şi le-a mulţumit în mod explicit celor 24 de ţări care au trimis pompieri pentru ajutorul lor internaţional.

Mitsotakis a subliniat că incendiile nu sunt o problemă grecească, ci una mediteraneeană şi globală. „Uitaţi-vă la ce se întâmplă în Italia şi în alte ţări”, afirmat el.

Este necesar să gândim într-un nou mod, a spus Mitsotakis. De exemplu, ar fi posibil să cumpărăm avioane pentru stingerea incendiilor împreună cu Australia. Acestea ar putea fi folosite în Grecia în timpul iernii australiene, când este vară în Europa.

Premierul grec lansează acuzații grave: au existat unele incendieri

De asemenea, au existat unele incendieri, a mai spus Mitsotakis. Totuşi, nu există dovezi concrete privind incendieri organizate până acum, a precizat el, adăugând că are încredere în investigaţiile în desfăşurare.

În jur de 20 de persoane suspectate de incendieri au fost arestate în Grecia în ultimele zece zile, dar nu au putut fi stabilite legături între ele.

Mitsotakis a respins teoriile de pe reţelele sociale că industria eoliană se află în spatele incendiilor. „Turbinele eoliene pot fi construite şi în zone împădurite, nu trebuie să arzi pădurea pentru ele”, a subliniat el.

Ploile din cursul nopţii au ajutat semnificativ la lupta împotriva incendiilor de pădure din Grecia, au declarat joi oficiali eleni.

Multe incendii au fost stinse în Evia, a doua cea mai mare insulă după Creta, şi în peninsula sudică Pelopones, potrivit ziariştilor de la faţa locului, în timp ce primarii au declarat pentru postul naţional de radio că situaţia este mult mai bună.

Primele picături de ploaie au fost primite de localnici cu un concert de claxoane, potrivit canalului Skai.

Seceta a fost principala cauză a incendiilor devastatoare, care au distrus peste 90.000 de hectare de pădure şi de teren arabil, precum şi mii de case, potrivit estimărilor iniţiale. De asemenea, în incendii au murit nenumărate animale.